لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۷ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۳:۳۴

اختصاصی | همکلاسی دختر نوجوان کشته‌شده در اعتراضات: نیکا شاکرمی برونگرا بود و اهل آشتی


نیکا شاکرمی، نوجوان کشته شده در سرکوب اعتراضات سراسری ایران، ۱۴۰۱
نیکا شاکرمی، نوجوان کشته شده در سرکوب اعتراضات سراسری ایران، ۱۴۰۱

«برون‌گرا، مستقل و صریح بود و به دنبال برقراری آشتی»؛ این‌ها را «شادی» می‌گوید در وصف نیکا شاکرمی، دختری که در تولد ۱۷ سالگی‌اش دیگر جان نداشت و در جریان سرکوب اعتراضات سراسری ایران کشته شد.

شادی، نام مستعار دختری است هم‌سن و سال خود نیکا شاکرمی که دست‌کم چهار سال با او دوست بوده است. او به بخش فارسی صدای آمریکا می‌گوید، نیکا هنوز ۱۷ سالش نشده بود. هنرمند بود و مستقل. متولد خرم‌آباد بود. پدرش سال‌ها پیش فوت کرده است و نیکا به همراه خواهر بزرگتر و مادرش نسرین تا سال گذشته در فردیس، در استان البرز، زندگی می‌کرد اما در یک سال گذشته با خاله‌اش در تهران زندگی می‌کرد تا هم درس بخواند و هم کار کند و علاوه بر آن رویاهای هنری‌اش را دنبال کند.

او در این گفت‌وگو که به دلیل قطع شدن مکرر اینترنت در ایران، در چند مرحله انجام شده، اضافه می‌کند، نیکا در یک سال گذشته در تهران هنرستان می‌رفت و در یک کافه کار می‌کرد.
این دختر نوجوان که در پایه تحصیلی نهم و دهم با نیکا هم‌کلاسی بوده، او را «خیلی کله‌شق» و «دل و زبان یکی» توصیف می‌کند و می گوید: «اصلا اهل این نبود که پشت کسی صحبت بکند. هر حرفی داشت، توی روی طرف می‌گفت. هر وقت دوستانش با هم دعوا می‌کردند، دنبال این بود که آنها را با هم آشتی بدهد. برون‌گرا بود و در هر جمعی که بود، زود با همه جور می‌شد. خیلی مستقل بود.»

نیکا شاکرمی، نوجوان کشته شده در سرکوب اعتراضات سراسری ایران، ۱۴۰۱
نیکا شاکرمی، نوجوان کشته شده در سرکوب اعتراضات سراسری ایران، ۱۴۰۱

شادی می‌گوید نیکا معمولا حدود ساعت ۱۱ شب از محل کار خود در حوالی دانشگاه تهران به خانه در حوالی بلوار کشاورز باز می‌گشت، اما در شب واقعه، او به یکی از دوستانش تلفنی می‌گوید که «توی تظاهرات است و شالش را آتش زده است» و پس از آن نیز «هیچ خبری از نیکا نشد، گوشی‌اش خاموش شد و تلگرام، واتس‌اپ، و اینستاگرام او پاک شد.»

به گفته این فرد نزدیک به نیکا شاکرمی، پس از چند روز بی‌خبری به خانواده این نوجوان خبر دادند که او «جزو زندانیان کهریزک» است و پس از آن نیز «جسدش را» به خانواده نشان دادند در حالی که «تمام استخوان‌هایش خرد شده بود و جمجمه و پیشانی‌اش شکسته بود». او را از روی نشان مادرزادی‌اش شناخته بودند.

به گفته آتش شاکرمی، خاله نیکا، که بنا بر گزارش‌ها هم‌زمان با روز خاک‌سپاری این دختر نوجوان بازداشت شده است، شنبه نهم مهر خانواده موفق شدند بالأخره پیکر او را تحویل بگیرند و بنا بود روز دوشنبه بعدازظهر در گورستان خرم‌آباد صالحین به خاک سپرده شود.

اما یازدهم مهر، مقامات امنیتی در خرم‌آباد جنازه او را با خود بردند و پیکرش را در روستای «ویسیان» در اطراف خرم‌آباد دفن کردند.

نیکا شاکرمی، نوجوان کشته شده در سرکوب اعتراضات سراسری ایران، ۱۴۰۱
نیکا شاکرمی، نوجوان کشته شده در سرکوب اعتراضات سراسری ایران، ۱۴۰۱

دوست نیکا شاکرمی با تأکید بر این که «نگذارید خون نیکا پایمال شود»، می‌گوید، خانواده او را «تهدید کرده بودند که صحبتی نکنند.»

خاله نیکا شاکرمی، روز چهارشنبه شش مهر اطلاعیه‌ای را به همراه عکس و مشخصات او در شبکه‌های اجتماعی منتشر کرده بود و از شهروندان برای پیدا کردن او کمک خواسته بود. اما جمعه هشتم مهر در توییتی نوشت: «نیکا پیدا شد، اما نه زنده.»

نیکا شاکرمی، یکی از ده‌ها جان‌باخته اعتراضات سراسری ایران در شهریور و مهر ۱۴۰۱ است. او در روزهای پایانی ۱۶ سالگی‌اش کشته شد. ویدئویی از مراسم خاک‌سپاری این دختر نوجوان منتشر شده که مادرش می‌گوید: «امروز تولد تو بود، شهادتت مبارک نیکا!»

صدای آمریکا پیش از این با یک منبع مطلع درباره محمدحسن ترکمان، یکی دیگر از جان‌باختگان اعتراضات، گفت‌وگو کرده که جزئیات آن را می‌توانید در لینک زیر بخوانید:

دور جدید اعتراضات از حدود دو هفته پیش آغاز شده و در همه استان‌های کشور جریان داشته است.

در جریان این دور اعتراضات که پس از مرگ تحت بازداشت مهسا (ژینا) امینی از سر گرفته شده است، تا کنون شعارهایی از جمله «مرگ بر خامنه‌ای»، «مرگ بر دیکتاتور»، «زن، زندگی، آزادی»، «خامنه‌ای قاتله، حکومتش باطله»، «فتنه ۵۷، عامل هر فلاکت»، «این آخرین پیامه، هدف خود نظامه»، «آذربایجان بیدار است، حامی کردستان است»، «کردستان، چشم و چراغ ایران»، «کشتن برای روسری، تا کی چنین خاک بر سری»، «وای به روزی که مسلح شویم»، «رضا شاه،‌ روحت شاد» داده شده است.

مهسا امینی ۲۲ ساله که به همراه خانواده‌اش از سقز به تهران سفر کرده‌ بود، ۲۲ شهریور توسط گشت ارشاد بازداشت و به مرکز پلیس امنیت اخلاقی، مشهور به بازداشتگاه وزرا منتقل شد. او ساعاتی بعد با آمبولانس به بیمارستان کسری برده شد و در بخش مراقبت‌های ویژه بستری شد و ۲۵ شهریور جان باخت.

  • 16x9 Image

    ساقی لقایی

    ساقی لقایی پس از چند سال همکاری با روزنامه‌های مختلف، در سال ۱۳۷۸ خبرنگار و سپس سردبیر پارلمانی و اقتصادی ایسنا شد. او از سال ۱۳۸۵ فعالیت حرفه‌ای خود را با تمرکز بر مسائل ایران و حقوق بشر ادامه داد و در بهار ۱۴۰۰ به بخش فارسی صدای آمریکا پیوست.

XS
SM
MD
LG