سازمان بهداشت جهانی اعلام کرده است که سویه جدید موسوم به «ایکسبیبی ۱.۱۶» امیکرون را تحت نظر دارد.
به گزارش «یواسای نیوز»، این سویه در ۲۲ کشور مشاهده شده و عمدتا از هند آمده است و دلیل جهش ناگهانی موارد جدید ابتلا در هند نیز همین بوده است.
در ایران نیز، سخنگوی وزارت بهداشت گردش «ایکسبیبی» در کشور را تأیید کرده ولی در مورد این که کدام شاخه از آن مشاهده شده است چیزی نگفته است. پدرام پاکآیین گفته است که «ایکسبیبی و بیکیو۱ در ایران مشاهده شده است و میزان سرایتپذیری آنها بالا است.»
پیشتر، دکتر حمید سوری، استاد اپیدمیولوژی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی به یاسر مختاری، خبرنگار اجتماعی گفته بود که سابواریانتهای امیکرون قابلیت بیماریزایی بالا دارند و روند افرایشی کنونی میتواند «حالت آتشفشانی به خود بگیرد.»
او همچنین خواستار «شناسایی و کنترل سریع طغیانها» شده بود.
ماریا ون کرخوف، سرپرست فنی کووید-۱۹ سازمان بهداشت جهانی، در یک کنفرانس مطبوعاتی گفت: «ما سویه ایکسبیبی ۱.۱۶ را زیر نظر داریم چون تغییرات بالقوهای دارد که باید با دقت مراقبش باشیم.»
هند به تازگی و با غالب شدن این سویه جدید با افزایش موارد ابتلا به ویروس کرونا روبرو شده است. بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانی، این کشور بالاترین افزایش نسبتی ابتلا در آن منطقه را تجربه میکند و بیش از ۱۰ هزار و ۵۰۰ مورد جدید را در چهار هفته گذشته ثبت کرده است.
سویه جدید مشابه سویه «ایکسبیبی ۱.۵» است که در حال حاضر در آمریکا غالب است.
خانم ون کرخوف گفت سویه جدید جهشی اضافی در پروتئین «اسپایک» خود دارد که در بررسیهای آزمایشگاهی افزایش سرایت و همچنین افزایش بالقوه بیماریزایی را نشان میدهد.
شناسایی انواع مختلف ویروس نیازمند انجام تست با کیتهای مخصوص است.
شماری از کارشناسان بهداشتی ایران این نگرانی را مطرح کردهاند که ممکن است وزارت بهداشت جمهوری اسلامی ایران بار دیگر تجربه پیشین را تکرار کرده و در شناسایی، کنترل و اطلاعرسانی در این رابطه تعلل کند.
انواع متفاوت «ایکسبیبی» - که ترکیب دو شاخه مختلف امیکرون است- با قدرت انتقال بالای خود شناخته میشوند و قادر هستند بر سیستم ایمنی و واکسیناسیون غلبه کنند.
علائم شاخههای متفاوت امیکرون مشابه هستند و معمولا با تب، سرفه، گلودرد، سردرد و مشکلات گوارشی بروز پیدا میکنند.
هنوز به نظر نمیرسد سویه جدید باعث ایجاد بیماری وخیمتر در افراد شود.