بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، روز شنبه ۱۸ شهریور با استقبال از توافق تاریخی تازهای که زیرساختهای اقتصادی آسیا را به اروپا متصل میکند، تاکید کرد که اسرائیل در «کانون این پروژه بینالمللی بیسابقه» قرار دارد.
نخستوزیر اسرائیل با انتشار یک رشته پیام در شبکه اجتماعی ایکس، تاکید کرد که این طرح پیامدهای گستردهای دارد و نه تنها خاورمیانه و اسرائیل، بلکه «چشمانداز جهانی» را نیز متحول خواهد کرد.
این «پروژه بینالمللی گروه ۲۰» از هند آغاز میشود و با عبور از امارات متحده عربی، عربستان سعودی، اردن، و اسرائیل به اروپا میرسد.
بنیامین نتانیاهو همچنین با استقبال از بیانیه مشترک آمریکا، هند، عربستان سعودی، امارات، اتحادیه اروپا، فرانسه، ایتالیا، و آلمان ـ که از این طرح رونمایی کردند ـ گفت که کشورش یک «نقطه اتصال مرکزی» در این طرح خواهد بود و راهآهنها و بندرهای آن به عنوان «دروازههای مهمی» برای اتصال هند، خاورمیانه، و اروپا ایفای نقش خواهند کرد.
نخست وزیر اسرائیل همچنین از جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، و دولت او به دلیل تلاشهایشان در محقق شدن این «فرصت تاریخی» تشکر کرد. او با اشاره به «تعهد اسرائیل» بر مشارکت برای تسهیل «بزرگترین پروژه همکاری بینالمللی» گفت که همه وزارتخانههای دولتی اسرائیل با هماهنگی و نظارت شورای امنیت ملی، برای تحقق این چشمانداز، همکاری خواهند کرد.
این پروژه شامل ساخت راه آهن، احداث خط لوله هیدروژن، کارگذاری کابلهای ارتباطی فیبر نوری، کابلهای برق، و سایر توسعههای زیرساختی است.
رئیس جمهوری آمریکا روز شنبه ۱۸ شهریور خبر توافق ایالات متحده و چند کشور برای ایجاد راه ارتباطی تجاری بین هند با خاورمیانه و اروپا، از طریق راهآهن و خطوط کشتیرانی را اعلام کرد.
جو بایدن که در اجلاس سران گروه ۲۰ در دهلی نو، پایتخت هند، سخن میگفت، اعلام کرد که توافق به دست آمده در دهلینو به یک خاورمیانه باثباتتر، پررونقتر، و یکپارچهتر منجر خواهد شد.
به گزارش آسوشیتدپرس، این طرح با هدف «تقویت رشد اقتصادی و همکاری سیاسی» بین کشورهای شرکتکننده در آن به اجرا در خواهد آمد.
جو بایدن در سخنانش این توافق را بسیار مهم دانست و گفت که این طرح در صورت اجرا، «در تقویت تجارت، تأمین منابع انرژی و بهبود تماس دیجیتال» کمک میکند.
جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا، نیز گفت که طرح اتصال راه آهن، شامل هند، عربستان سعودی، امارات متحده عربی، اردن، اسرائیل و اتحادیه اروپا خواهد شد.
آقای سالیوان این راه ارتباطی را «انعکاسدهنده دیدگاه جو بایدن برای سرمایهگذاریهای گسترده» توصسف کرد که «ناشی از رهبری موثر آمریکا و تمایل به پذیرش سایر کشورها به عنوان شریک است.»
او گفت که این «زیرساختها، رشد اقتصادی را تقویت و به گردهمآمدن کشورهای خاورمیانه کمک میکند.»
مشاور امنیت ملی آمریکا اشاره کرد که با اجرای این طرح، خاورمیانه از یک «منبع چالش، درگیری یا بحران، بهعنوان قطبی برای فعالیتهای اقتصادی» تبدیل میشود.
نارندرا مودی، نخستوزیر هند، هم در حاشیه نشست سران گروه ۲۰ گفت که با این ابتکار «بذرهایی را برای نسلهای آینده میکاریم تا رویاهای بزرگتری داشته باشند.»
به گزارش خبرگزاری رویترز، این توافق در زمان مهمی برای جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، به دست آمده است که تلاش میکند با طرح چین برای توسعه زیرساختهای جهانی مقابله کرده و آمریکا را به عنوان گزینهای بهتر برای کشورهای در حال توسعه معرفی کند.
پیشتر در گزارشهایی اعلام شده بود که آمریکا، عربستان سعودی، هند و چند کشور دیگر در حال مذاکره بر سر توافق زیرساختی احتمالی هستند که میتواند با استفاده از راهآهن و کشتیرانی، ساختار و مسیر تجارت بین خلیجفارس و جنوب آسیا را بازنویسی کند.