رهبران گروه-۲۰ روز شنبه ۱۸ شهریور، با صدور بیانیهای در نخستین روز نشست خود، ضمن خودداری از محکوم کردن روسیه برای جنگ در اوکراین، از همه دولتها خواستند از توسل به زور برای تصرف دیگر کشورها خودداری کنند.
نارندرا مودی، نخستوزیر هند، که کشورش میزبان نشست سران گروه-۲۰، را بر عهده دارد، اعلام کرد: بیانیه رهبران در نخستین روز از این نشست دو روزه صادر شد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، بیانیه مشترک رهبران گروه-۲۰ در شرایطی صادر شد که کشورهای عضو درباره جنگ در اوکراین اختلافنظر داشتند؛ رهبران کشورهای غربی خواستار محکومیت قاطع روسیه بودند اما تمرکز رهبران دیگر کشورها بر مسائل اقتصادی بوده است.
رهبران گروه-۲۰ در بیانیه خود گفتهاند: «از تمامی دولتها میخواهیم از اصول حقوق بینالملل، از جمله تمامیت ارضی و حاکمیت، حقوق بشر بینالمللی، و نظام چندجانبه که حافظ صلح و ثبات است، حمایت کنند.»
بیانیه ضمن استقبال از تمامی «ابتکارهای سازنده که از صلح جامع، عادلانه، و بادوام» حمایت کند، «استفاده یا تهدید به استفاده از جنگافزارهای هستهای» را «ناپذیرفتنی» خوانده است.
این بیانیه همچنین خواستار اجرای توافقنامه غلات دریای سیاه به منظور نقل و انتقال ایمن غلات، مواد غذایی، و کودهای شیمیایی از روسیه و اوکراین به سراسر جهان شده است. مسکو از ژوئیه سال جاری از توافق مزبور خارج شده است.
پیشتر، اختلافنظرهای عمیق درباره تهاجم روسیه به اوکراین، مانع از توافق بر سر حتی یک بیانیه مشترک در سطح وزیران گروه-۲۰ شده بود.
بیانیه رهبران این گروه بهرغم اشاره به توافق این گروه برای رسیدگی به مسئله بدهیهای کشورهای با درآمد پایین و متوسط «به شیوهای موثر، جامع، و نظاممند»، هیچ برنامه اقدام جدیدی ارائه نکرده است.
- کمک کشورهای در حال توسعه
نماینده هند در گروه-۲۰ گفت: دهلینو با همکاری «بسیار نزدیک» برزیل، آفریقای جنوبی، و اندونزی موفق به ایجاد اتفاقنظر درباره زبان بیانیه نسبت به جنگ در اوکراین شد.
همچنین وزیر امور خارجه هند اعلام کرد که چین، متحد عمده روسیه، از بیانیه حمایت میکند.
شی جینپینگ و ولادیمیر پوتین، روسای جمهوری چین و روسیه، در این اجلاس شرکت نکرده و به ترتیب نخستوزیر و وزیر خارجه خود را به دهلینو فرستادهاند.
اما بر خلاف آنها، رهبران ایالات متحده، آلمان، فرانسه، بریتانیا، و همچنین ژاپن و ولیعهد عربستان سعودی در این نشست شرکت کردهاند.
سرگی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، تهدید کرده چنانچه بیانیه پایانی اجلاس، دیدگاههای کشورش درباره جنگ در اوکراین را منعکس نکند، مسکو از پذیرش آن خودداری خواهد کرد.
آرژانتین، استرالیا، برزیل، کانادا، چین، فرانسه، آلمان، هند، اندونزی، ایتالیا، ژاپن، مکزیک، روسیه، عربستان، آفریقای جنوبی، کره جنوبی، ترکیه، بریتانیا، ایالات متحده، اتحادیه اروپا، و اتحادیه آفریقا اعضای گروه-۲۰ هستند.