جایزه «آزادی بیان» سال ۲۰۲۴ سازمان معتبر بریتانیایی «ایندکس آن سنسورشیپ» یا «شاخص سانسور» به نسیم سلطانبیگی، روزنامهنگار ایرانی، تعلق گرفت.
این جایزه از کسانی که تأثیر قابل توجهی در مبارزه با سانسور در هر نقطه از جهان داشتهاند، تجلیل میکند و در حوزه روزنامهنگاری، از خبرنگاران «شجاع، تاثیرگذار و مصمم» که سانسور و تهدیدهای آزادی بیان را افشا میکنند، قدردانی میکند.
نسیم سلطانبیگی در این مورد میگوید: «سانسور در ایران هر روز مرزهای جدیدی را میگشاید» و «نهادهای امنیتی با بازداشت، احضار و اجرای اقدامات غیرقانونی، سانسور را گسترش میدهند.»
خانم سلطانبیگی با تأکید بر اهمیت نقش مطبوعات آزاد برای روشنکردن حقایق و دستیابی به جامعهای انسانی میافزاید: «ما خبرنگاران مستقل همیشه در کنار حقیقت و مردم ایستادهایم.»
نسیم سلطانبیگی بیش از ۱۵ سال است که به عنوان روزنامهنگار بر مسائل سیاسی، اجتماعی و حقوق زنان و تمرکز کرده است. او در جریان اعتراضات «زن، زندگی، آزادی» با خبرنگاران خارجی تماس گرفت تا مطمئن شود که روایت اعتراضات و سرکوب به مخاطبان بینالمللی میرسد.
نسیم سلطانبیگی به اتهام «اجتماع و تبانی علیه امنیت ملی» به ۳ سال و ۷ ماه حبس تعزیری و به اتهام «تبلیغ علیه نظام» به ۸ ماه حبس تعزیری محکوم شد. او پس از چهار ماه به دلایل پزشکی آزاد شد.
جمیما استاینفلد، مدیر اجرایی این سازمان، در بیانیهای گفت: «وقتی به خبرنگاران شجاع فکر میکنم، اسم نسیم به ذهنم میآید. او در یک محیط فوقالعاده چالشبرانگیز فعالیت میکند ولی هنوز در رساندن مهمترین اخبار کشورش به دنیا موفق است.»
وی اضافه کرد: «امیدی که در ماههای پس از کشته شدن مهسا امینی خیابانها را پر کرد، هنوز در افرادی مانند نسیم باقی مانده و ما هر آنچه در توان داریم برای کمک به او انجام خواهیم داد.»
جمهوری اسلامی، ایران را به یکی از ده کشور جهان که روزنامهنگاران را زندانی میکنند، تبدیل کرده است. در این ارتباط، تنها در سال گذشته بیش از ۲۸۰ پرونده قضایی علیه خبرنگاران تشکیل شده است.
«کمپین حقوق بشر در ایران» میگوید دستکم ۳۴ روزنامهنگار و فعال رسانهای از نیمه نخست سال جاری میلادی توسط جمهوری اسلامی بازداشت شدهاند.
از این تعداد، حداقل ۷ روزنامهنگار از جمله الهه محمدی و نیلوفر حامدی که به دلیل اطلاعرسانی درباره کشته شدن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد بازداشت شده بودند، در زندان هستند.