همزمان با افزایش تلاشهای ایالات متحده برای تسریع عملیات انتقال، تخلیه، و اسکان پناهجویان از افغانستان، شماری بیشتری از کشورها مانند کانادا، امارات، و کلمبیا موافقت کردهاند که این افغانستانیها را در خاک خود بپذیرند.
ازدحام مردم در اطراف فرودگاه بین المللی کابل به حدی است که روز جمعه نیروهای آمریکا برای انتقال تعدادی از آمریکائیها از هتلی در ۲۰۰ متری فرودگاه از هلیکوپتر استفاده کردند.
به گزارش رویترز، در یک هفته اخیر حداقل ۱۲ نفر از افغانستانیها بر اثر اغتشاش در فرودگاه کابل و اطراف آن کشته شدهاند، و حضور طالبان در خیابانهای منتهی به فرودگاه باعث شد که مقامهای آمریکا در مورد «احتمال بروز تهدیدهای امنیتی» هشدار دهند.
ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو، وضعیت اطراف فرودگاه کابل را «بسیار وخیم و دشوار» توصیف کرد. مقامهای آمریکا نیز به دلیل حضور شبه نظامیان طالبان در خیابان های منتهی به فرودگاه در مورد «احتمال بروز تهدیدهای امنیتی» هشدار دادهاند.
حمدالله، از ساکنان کابل، گفت: «در روزنامه خواندم و از تلویزیون شنیدم که برخی از کشورها به افغانستانیها پناهندگی میدهند. برای همین به فرودگاه آمدهام. وضعیت امنیت و کسب و کار خیلی بد است و میخواهم هر چه سریعتر از کشور خارج شوم.»
مرد جوانی بدون ذکر نام خود به انگلیسی گفت، پنج سال با آمریکاییها کار کرده و می داند که جانش در خطر است و به همین دلیل باید هر چه سریعتر از کشور خارج شود.
«کوهستانی» یک افغانستانی دیگر است که با زن و دو پسر دوقلوی سه سالهاش در شهر واکِشا در ایالت ویسکانسین آمریکا زندگی میکند. او که به دلائل امنیتی نام اول خود را ذکر نمیکند، میگوید که هشت سال به عنوان مترجم با نیروهای آمریکا در افغانستان کار کرده و هر روز با مادر و دو خواهر خود تلفنی صحبت میکند.
او در رابطه با وضعیت جاری در افغانستان میگوید: «ما خیلی نگران آنها هستیم. خانواده کسانی که با نیروهای آمریکا همکاری کردهاند، در خطر است. من سعی کردم آنها را از کشور خارج کنم. آنها مرد و سرپرست خانواده ندارند. یکی از خواهران من به عنوان پرستار در بیمارستان کار می کرد. او به شدت ناراحت و عصبی است، و مادرم هم مدام از من میپرسد که برای انتقال آنها از افغانستان چه کردهام.»
یکی از سربازان بریتانیایی که به نیروهای آمریکا در برقراری نظم کمک میکند میگوید، بسیاری از این مردم مدارک معتبر به همراه ندارند.
داز ماکماهون، سرجوخه نیروی زمینی بریتانیا، گفت: «بعضی وقتها می توانیم با استفاده از محلیها جمعیت را آرام کنیم. گرما و تشنگی هم مردم را ناراحت میکند، اما وقتی میبینند کار در حال انجام است، طبعاً آرام می شوند. اکثر آنهائی که شلوغ میکنند مدارک کافی و معتبر نداشتهاند.»
کاخ سفید روز گذشته اعلام کرد، ده ها کشور از جمله ازبکستان، تاجیکستان، کویت، قطر، ترکیه، آلمان، ایتالیا، و بریتانیا با استفاده از فرودگاههای خود برای ترانزیت افراد تخلیه شده از افغانستان موافقت کردهاند.
مارکو مندیسیو، وزیر مهاجرت کانادا، می گوید، آن کشور پذیرش آن دسته از پناهجویان افغانستانی را که به نیروهای ناتو کمک کردهاند، در دست بررسی دارد.
امارات متحده عربی و کلمبیا نیز با پذیرش موقت گروهی از این پناهجویان توافق کردهاند و مقامهای امارات می گویند آمادهاند که پیش از انتقال ۵ هزار پناهجوی افغان به کشور ثالت، به مدت ۱۰ روز پذیرای آنها باشند.