کانادا میگوید که با توجه به پیشروی سریع طالبان در سراسر افغانستان، تا ۲۰ هزار مهاجر افغانستانی، از جمله مدیران زن، کارمندان دولت، و دیگر افرادی را که با تهدیدهای طالبان روبرو هستند به پناهندگی میپذیرد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، مارکو مندیچینو، وزیر مهاجرت کانادا، روز جمعه در یک کنفرانس خبری گفت: «وضعیت در افغانستان دلخراش است و کانادا [بدون این که اقدامی کند] به تماشا نخواهد ایستاد.»
این پناهندگان شامل شهروندان افغانستانی «به ویژه آسیبپذیر» هستند که یا هنوز در افغانستان زندگی میکنند یا به کشورهای همسایه فرار کردهاند. این افراد علاوه بر رهبران زن و کارمندان دولت، مدافعان حقوق بشر، اقلیتهای مورد ستم قرار گرفته، و روزنامهنگاران را نیز در بر میگیرد.
جاستین ترودو، نخست وزیر کانادا، نیز در واکنش به شرایط افغانستان در توئیتی نوشت: «اوضاع در افغانستان همچنان رو به وخامت است و جان افغانستانیها را به خطر انداخته است. برای کمک به آنها، ما برنامه اسکان خود را گسترش میدهیم - قصد داریم ۲۰ هزار افغانستانی آسیب پذیر را اسکان دهیم و به روند پذیرش آنها سرعت بخشیم.»
The situation in Afghanistan is continuing to deteriorate, and Afghans’ lives are under threat. To help them, we’re expanding our resettlement program - we’re going to resettle 20,000 vulnerable Afghans and expedite processing timelines. Get the details: https://t.co/4amf5mVIAi
— Justin Trudeau (@JustinTrudeau) August 13, 2021
چهار مقام دولت آمریکا به رویترز گفتند که دولت پرزیدنت جو بایدن در ادامه تلاشهای خود برای دستیابی به توافق در اسکان دادن موقت به پناهجویان افغانستانی که قبلاً با دولت آمریکا همکاری داشتند، با چندین کشور دیگر، از جمله کوزوو و آلبانی، مذاکرات محرمانه داشته است.
دو مقام آمریکایی که نخواستند نام آنها برده شود به رویترز گفتند که کشورها به دلیل نگرانی از کیفیت غربالگری پیش از سفر، هم از نظر امنیت و هم از نظر سلامت - به خصوص به دلیل همهگیری کرونا - در پذیرش پناهندگان افغانستانی مردد هستند.
دولت بایدن در حال بررسی این بود که از کشورهای قزاقستان، تاجیکستان، و ازبکستان بخواهد که هزاران متقاضی برای پناهندگی را بپذیرند، اما این تلاش پیشرفت چندانی نداشت.
یکی از این مقامات و فرد دیگری که در جریان این موضوع است گفتند که توافق برای اسکان ۸ هزار مهاجر افغانستانی در قطر، جایی که مقر یکی از پایگاههای بزرگ نظامی ایالات متحده است، هفتهها است که به مراحل آخر رسیده، اما هنوز توافق رسمی اعلام نشده است.
وزارت خارجه کوزوو، و سفارتخانههای آلبانی، قزاقستان، تاجیکستان، و ازبکستان به درخواست رویترز برای اظهار نظر در این مورد پاسخ ندادند.
این در حالی است که گروه اول مهاجران افغانستانی که جزو مترجمان و افراد کمکی نیروهای نظامی ایالات متحده بودند در هشتم مرداد وارد پایگاه نظامی فورت لی در ایالت ویرجینیا در آمریکا شدند.
به گزارش بخش فارسی صدای آمریکا، آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، نیز پیشتر ضمن تاکید بر کمک ایالات متحده به آن دسته از شهروندان افغانستان که به آمریکا یاری رساندهاند، گفت همان طور که «آنها در کنار ما ماندند، ما هم در کنار آنها میایستیم.»
وزارت خارجه آمریکا، ۱۱ مرداد، برنامه تازه خود با عنوان «اولویت شماره ۲» را برای هزاران شهروند افغانستان که در معرض خطر خشونت طالبان هستند معرفی کرد.
بنابر اعلام وزارت خارجه آمریکا برنامه «اولویت شماره ۲» به شهروندان مورد نظر افغانستان، از جمله کسانی که با نیروهای نظامی آمریکا در افغانستان همکاری کرده اند، و اعضای درجه یک خانواده این افراد که ممکن است در معرض خطر باشند اجازه می دهد از فرصت اقامت دائم در ایالات متحده استفاده کنند.
ستیزهجویان گروه اسلامگرای طالبان در هفتههای گذشته موفق به تصرف مراکز بیش از ٢٠ استان از مجموع ۳۴ استان این کشور شدهاند.
تصرف قندهار و هرات، دومین و سومین شهرهای بزرگ این کشور، توسط طالبان در روزهای گذشته و سقوط امروز مزار شریف، چهارمین شهر بزرگ افغانستان، همزمان با سقوط چند شهر مهم در اطراف کابل، این کشور را در آستانه سقوط کامل به دست گروه طالبان قرار داده است.