لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۴ بهمن ۱۴۰۳ ایران ۲۰:۳۱

واکسن‌های جدید دو‌ظرفیتی کووید-۱۹؛ عضو کمیته ملی کرونا در ایران: نیاز به واکسن جدید نیست


در حالی که جهش‌های جدید نوع امیکرون کرونا در حال چرخش هستند و بسیاری از کشورهای دنیا برای مقابله با آن از واکسن‌های جدید دوظرفیتی مبتنی بر «ام‌آر‌ان‌ای» استفاده می‌کنند، یک عضو کمیته ملی واکسن کر‌ونا در ایران گفته است که «واکسن‌های ساخته شده برای سویه‌های قبلی نیز ما را به هدف کاهش مرگ‌ می‌رساند و نیازی نیست برای هر جهش ویروس، یک واکسن جدید ساخته شود.»

مصطفی قانعی همچنین گفت که ۵۰ میلیون دز واکسن با تاریخ انقضای «دو ساله» ذخیره دارند که باید مصرف شوند و از همین رو، دیگر‌ نیازی به تولید و ذخیره‌سازی واکسن نیست.

پیشتر نیز معاون تحقیقات و فن‌آوری وزارت بهداشت ایران گفته بود که هم در دنیا و هم در ایران مطالعاتی بر روی جهش‌های جدید ویروس کرونا در حال انجام است. یونس پناهی تأکید کرده بود که واکسن جدید اختصاصی برای این جهش‌ها وجود ندارد و ایران نیز مانند دیگر کشورها از «واکسن‌های موجود» استفاده می‌کند.

در ایران تنها واکسنی که برای مقابله با امیکرون وجود دارد، «برکت پلاس» است؛ واکسنی که تنها دو پیش‌مقاله از آن منتشر شده است.

این واکسن از اوایل شهریور به سبد واکسیناسیون عمومی اضافه شد.

مطالعات متعددی در سراسر دنیا انجام شده است که نشان می‌دهد واکسن‌های به روز شده دو ظرفیتی مبتنی بر «ام‌آر‌ان‌ای» از واکسن‌های اولیه علیه واریانت‌های مختلف امیکرون بهتر عمل می‌کنند.

دکتر اریک توپول که توییت‌های علمی‌اش در مورد کرونا و واکسن‌ها بسیار پرطرفدار هستند ۱۰ مطالعه آزمایشگاهی واکسن دوظرفیتی BA.۵ را با بوسترهای اولیه مقایسه کرده است. همه اینها نشان داده‌اند که آنتی‌بادی‌های خنثی‌کننده نه تنها برای BA.۵، بلکه XBB و دیگر انواع جدید بهتر عمل می‌کنند.

در ایران، واردات واکسن‌های مبتنی بر «ام‌آر‌ان‌ای» از همان آغاز توسط علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی ممنوع شد و مقامات بهداشتی تمرکز خود را بر‌ تولید واکسن‌های داخلی متمرکز کردند.

حتی با اینکه در آغاز شماری از مقامات بهانه ممنوعیت این واکسن‌ها را جدید بودن این فن‌آوری عنوان کردند و گفتند مردم «موش آزمایشگاهی» نیستند، جمهوری اسلامی ایران هم پس از مدتی شروع به ساخت واکسنی با فن‌آوری مشابه کرد که در حال حاضر مجوز کارآزمایی‌ بالینی را دریافت کرده است.

مصطفی قانعی، عضو کمیته ملی واکسن کرونا درباره مطالعه بر روی این واکسن در ایران گفته است که «تقریبا کسی نیست که واکسن کرونا نزده باشد تا تحت بررسی قرار بگیرد و روند مطالعه این واکسن با دیگر واکسن‌ها متفاوت است.»

به گفته قانعی، ۲۰ میلیون فرد آسیب‌پذیر باید دز یادآور واکسن را تزریق کنند.

واکسیناسیون بار دیگر در ایران شتاب گرفته است. بر اساس آمار ارائه شده توسط وزارت بهداشت ایران، در شبانه‌روز گذشته بالای ۵ هزار دز واکسن تزریق شده است.

XS
SM
MD
LG