لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۱۴ بهمن ۱۴۰۳ ایران ۱۷:۲۱

اتحادیه اروپا: جمهوری اسلامی به بازداشت شهروندان خارجی پایان دهد


کایا کالاس، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا.
کایا کالاس، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا.

کایا کالاس، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، در نشست خبری روز دوشنبه هشتم بهمن با انتقاد از «استفاده سیاسی جمهوری اسلامی از بازداشت شهروندان اروپایی» از «تهدیدهای مداوم [حکومت] ایران علیه صلح بین‌المللی» انتقاد کرد.

به گزارش وب سایت رسمی اتحادیه اروپا، خانم کالاس اشاره کرد که این موضوع یکی از محورهای مذاکراتش با وزیران خارجه کشورهای عضو اتحادیه اروپا در بروکسل بوده است.

این مقام ارشد اتحادیه اروپا تأکید کرد که «کشورهای عضو اتحادیه اروپا خواستار پایان اقدام [حکومت] ایران در بازداشت شهروندان خارجی برای استفاده به‌عنوان اهرم سیاسی هستند.»

کایا کالاس افزود: «در آینده‌ای نزدیک، گفت‌وگوهای عمیق‌تری درباره ایران و سیاست اتحادیه اروپا در قبال این کشور انجام خواهد شد.»

جمهوری اسلامی در سال‌های اخیر ده‌ها شهروند دوتابعیتی و خارجی را عمدتاً با اتهامات جاسوسی و امنیتی بازداشت کرده است.

در یکی از تازه‌ترین موارد، یک شهروند سوئیسی که با اتهام «جاسوسی» زندانی جمهوری اسلامی در زندان سمنان در ایران بود، روز ۲۰ دی جان باخت. در واکنش به این موضوع، دولت سوئیس از جمهوری اسلامی ایران خواست اطلاعات دقیقی درباره دلایل بازداشت و شرایط منجر به جان‌باختن یک تبعه این کشور در زندان جمهوری اسلامی ارائه کند.

وزارت خارجه سوئیس در روز ٢١ دی در بیانیه‌ای که نسخه‌ای از آن را برای بخش فارسی صدای آمریکا فرستاد، اعلام کرد مقامات حکومت ایران در روز ۲۰ آذر به سفارت این کشور در تهران اطلاع دادند که یک مرد ۶۴ ساله سوئیسی به ظن «جاسوسی» بازداشت شده است.

در خبر دیگری، مادر اولیویه گروندو، شهروند فرانسوی که در سال ۲۰۲۲ (۱۴۰۱) در ایران بازداشت شد، با اشاره به اینکه پسرش بی‌گناه است، جمهوری اسلامی را به استفاده ابزاری از فرزند خود برای «باج‌خواهی سیاسی» از فرانسه متهم کرد.

او که پسرش بیش از دو سال است که در ایران زندانی است، افزود: مقامات جمهوری اسلامی از بی‌گناهی اولیویه «آگاهی» دارند اما همچنان این گردشگر فرانسوی را در زندان اوین محبوس کردند.

علاوه بر اولیویه گروندو، سسیل کوهلر، فعال سندیکایی فرانسوی، و‌ همسرش ژاک پاری نیز در ایران زندانی هستند.

همچنین چچیلیا سالا، روزنامه‌نگار ایتالیایی، که با ویزای خبرنگاری در ایران بود، سه روز پس از دستگیری محمد عابدینی نجف‌آبادی در روز ۲۵ آذر در فرودگاه میلان، از سوی جمهوری اسلامی بازداشت شد.

به دنبال واکنش‌های گسترده، این روزنامه نگار ایتالیایی که زندانی شده بود، روز ۱۸ دی آزاد شد و به ایتالیا بازگشت.

به دنبال آن خبری منتشر شد که حکایت از آزاد شدن محمد عابدینی نجف‌آبادی از زندان ایتالیا داشت. خبری که گمانه‌زنی‌های قبلی در مورد گروگان‌گیری جمهوری اسلامی برای معامله خانم سالا با عابدینی را با وجود تکذیب مقامات جمهوری اسلامی تایید می‌کند.

آمریکا و کشورهای اروپایی جمهوری اسلامی را متهم می‌کنند که با بازداشت شهروندان دو تابعیتی و خارجی، اقدام به «گروگانگیری» می‌کند تا آنها را با زندانیان خود در دیگر کشورها مبادله کند.

در سال ۱۳۹۴ همزمان با توافق هسته‌ای، جمهوری اسلامی پنج زندانی خارجی و دو تابعیتی را با زندانیان ایرانی در آمریکا مبادله کرد.

پیش از این دیپلمات‌های ارشد فرانسوی، بریتانیایی و آلمانی روز دوشنبه ۲۴ دی در ژنو با همتایان ایرانی خود دیدار کرده و مورد مسائل دوجانبه و آینده مذاکرات هسته‌ای گفتگو کردند.

منابع دیپلماتیک می‌گویند حدود ۲۰ شهروند اروپایی از ۱۰ کشور جهان توسط جمهوری اسلامی بازداشت و در واقع به گروگان گرفته شده‌اند.

XS
SM
MD
LG