مادر اولیویه گروندو، شهروند فرانسوی که در سال ۲۰۲۲ (۱۴۰۱) در ایران بازداشت شد، با اشاره به اینکه پسرش بیگناه است، جمهوری اسلامی را به استفاده ابزاری از فرزند خود برای «باجخواهی سیاسی» از فرانسه متهم کرد.
او که پسرش بیش از دو سال است که در ایران زندانی است، در ادامه افزود مقامات جمهوری اسلامی از بیگناهی اولیویه «آگاهی» دارند اما همچنان این گردشگر فرانسوی را در زندان اوین محبوس کردند.
علاوه بر اولیویه گروندو، سیسیل کوهلر، فعال سندیکایی فرانسوی، و همسرش ژاک پاری نیز در ایران زندانی هستند.
اولیویه گروندو، ۳۳ ساله، چند هفته پس از آغاز اعتراضات سراسری اخیر در ایران که به جنبش ضدحکومتی «زن زندگی آزادی» شهرت یافت، در اتاق یک هتل در شهر شیراز در جنوب ایران، بازداشت شد. این نویسنده، شاعر، و کتابفروش فرانسوی، همراه با یک تور گردشگری به ایران رفته بود.
اولیویه گروندو در دو سال گذشته از خانواده خود خواسته بود سکوت کنند تا در روند مذاکرات دیپلماتیک میان تهران و پاریس مشکلی ایجاد نشود اما پس از به بنبست رسیدن این تلاشها از آنها خواست تا بازداشت او را رسانهای کنند.
این شهروند فرانسوی در پیام صوتی که روز دوشنبه ۲۴ دی توسط رادیو فرانسه پخش شد، درباره وضعیت خود سخن گفت و جمهوری اسلامی را به «گروگانگیری با اهداف سیاسی» متهم کرد.
ترز گروندو، مادر اولیویه، به نشریه «گاردین» گفت که هفتهها از پسرش خبری نداشت و نمیدانست که چه اتفاقی برای او افتاده است.
خانم گروندو ضمن رد قاطعانه اتهام «جمع آوری اطلاعات به منظور تحویل آن به سازمان جاسوسی مخالف» علیه پسرش، گفت که اولیویه بیگناه است و به شدت به حکم پنج سال حبس فرزندش اعتراض کرد.
او در ادامه افزود که آنها به درخواست پسرش تا مدتها درباره بازداشت اولیویه توسط جمهوری اسلامی سکوت کردند تا فرآیند تلاشهای دیپلماتیک که هنوز ادامه دارد، دنبال شود.
اولیویه گروندو در پیام صوتی خود که از رادیو فرانسه پخش شد، خطاب به مقامات فرانسوی گفت که انرژی او مانند دو زندانی فرانسوی دیگر، سیسیل کوهلر و همسرش ژاک پاری، در حال پایان است.
آنها در سال ۲۰۲۲ (۱۴۰۱) در ایران بازداشت و به تحریک اعتراضات کارگری در این کشور متهم شدند؛ اتهامی که خانوادههای این دو شهروند فرانسوی تکذیب میکنند.
اولیویه گروندو در پیام صوتی خود گفت: «دادگاهی که من را محکوم کرد هیچ مدرکی علیه من نداشت.» او با آگاهی از اینکه با انتشار این پیام خطر میکند، ادامه میدهد: «من بیگناهم، اینجا همه مرا بیگناه میدانند.»
سلامتی این شهروند فرانسوی همچنان بسیار شکننده است. نزدیکان او هشدار میدهند که از ابتدای ماه دسامبر (آذر) وضعیت وخیم و نگرانکنندهای دارد و شروع به مصرف داروهای ضد افسردگی کرده است.
وزارت امور خارجه فرانسه اردیبهشت امسال بازداشت این شهروندان فرانسوی را «گروگانگیری دولتی» و «باجگیری مداوم» از سوی جمهوری اسلامی خواند و این اقدام حکومت ایران را قویا محکوم کرد.
گروههای حقوق بشری معتقدند که جمهوری اسلامی با بازداشت اتباع خارجی به دنبال امتیازگیری از کشورهای دیگر است. جمهوری اسلامی این اتهام را رد کرده و بازداشت افراد را به عنوان اهرم فشار دیپلماتیک انکار میکند.
در تنظیم این مطلب از گزارش گاردین نیز استفاده شده است.