خبرگزاری فرانسه در خبری کوتاه نام سومین فرانسوی را که از سال ۲۰۲۲ در ایران زندانی است، «اولیویه گروندو» اعلام کرد.
سیسیل کوهلر، فعال سندیکایی فرانسوی، و همسرش ژاک پاری نیز در ایران زندانی هستند اما پیش از این نام سومین شهروند فرانسوی که به گفته مقامات فرانسوی توسط حکومت ایران به «گروگان» گرفته شده است اعلام نشده بود.
اولیویه گروندو در پیامی صوتی که روز دوشنبه ۲۴ دی توسط رادیو فرانسه فاش شد، برای اولین بار صحبت کرد و گفت: «دو سال و سه ماه است که توسط حکومت ایران گروگان گرفته شدهام.» او در اوایل سال ۲۰۲۴ به اتهام «جاسوسی و تبانی علیه جمهوری اسلامی» به پنج سال زندان محکوم شد.
به نوشته وبسایت فرانسوی «آیسیآی» اولیویه گروندو که خسته و بدون چشماندازی برای آزادی بود، در یک سند صوتی که اعضای تحریریه بینالمللی رادیو فرانسه به دست آوردند و «آیسیآی» آن را منتشر کرد، تصمیم گرفت نام خود را فاش کند و بطور علنی برای اطلاعرسانی در مورد پروندهاش صحبت کند.
این گردشگر ۳۴ ساله فرانسوی، متولد مونپلیه (هرو) اما بزرگشده پاریس، در تاریخ ۲۰ مهر ۱۴۰۱ در حالی که در یک تور جهانی بود در شیراز دستگیر شد. او در ۳۰ بهمن ۱۴۰۲ به اتهام «جاسوسی و تبانی علیه جمهوری اسلامی» به پنج سال زندان محکوم شد.
این سند صوتی طی تماس تلفنی با خانوادهاش که هر هفته امکانش را داشت ضبط شده است. او در این تماس مورخ ۲۹ آذر ۱۴۰۳ میگوید که «دو سال و سه ماه در گروگان حکومت ایران بوده» و قربانی «باج گیری سیاسی» بین فرانسه و ایران شده است.
اولیویه گروندو اطمینان میدهد: «دادگاهی که من را محکوم کرد هیچ مدرکی علیه من نداشت.» او با آگاهی از اینکه با انتشار این پیام خطر میکند، ادامه میدهد: «من بی گناهم، اینجا همه مرا بی گناه میدانند.» بنابر همین گزارش او به ویژه نگران است که درخواست او برای آزادی مشروط رد شود و شرایط بازداشت او سختتر شود. اولیویه گروندو قبل از محاکمه خود دست به اعتصاب غذا زده بود زیرا تاریخ دادگاه او تاخیر داشت.
اولیویه گروندو هم اکنون در زندان اوین تهران است. او در سلول خود با ۱۸ زندانی دیگر همبند است. بنابر این گزارش او همچنین به کتابخانه دسترسی دارد و شروع به دریافت کتابهایی کرده که از سوی سفارت فرانسه برای او ارسال شده است. او میگوید که خسته شده است: «در شرایط من، صحبت کردن ریسک است. اما از آنجایی که خطر وجود دارد، امید هم وجود دارد. اما من چیز زیادی برای از دست دادن ندارم. واقعاً خیلی خسته هستم.»
سلامتی او همچنان بسیار شکننده است. نزدیکان او هشدار میدهند که از ابتدای ماه دسامبر وضعیت او وخیم شده و نگران کننده شده است. چند ماه قبل، او شروع به مصرف داروهای ضد افسردگی کرده بود.
اولیویه گروندو همچنین در پیام صوتی خود از دو فرانسوی دیگر به نامهای سیسیل کوهلر و ژاک پاریس، معلمانی که از اردیبهشت ۱۴۰۱ بازداشت شدهاند، نیز یاد میکند که به گفته او، حتی در شرایط سختتری نسبت به شرایط بازداشت او قرار دارند.
اولیویه گروندو در سال ۱۹۹۱ در مونپلیه به دنیا آمد. نزدیکانش میگویند که او در پاریس بزرگ شد و در آنجا ادبیات خواند. قهرمان سابق اسکرابل، طرفدار بیانسه و کارائوکه، و همچنین علاقمند به مطالعه است. در سال ۲۰۱۱، او پاریس را به قصد سفر بدون تلفن همراه یا دوربین ترک کرد. این مرد جوان برای بیش از ده سال از ۹۰ کشور جهان عبور کرد و به یک کوله پشتی، یک گرمکن و یک جفت دمپایی مجهز بود. در آغاز سال ۲۰۲۱، زمانی که سفرهای بین المللی به دلیل همه گیری کووید-۱۹ غیرممکن بود، او با پای پیاده از فرانسه عبور کرد و ۱۵۰۰ کیلومتر را با گاری پر از کتاب طی کرد.
در پاییز ۲۰۲۱، اولیویه دوباره راهی جاده شد و سرانجام در سپتامبر ۲۰۲۲ چمدانهایش را در ایران، کشوری که بهطور ویژه دوستش دارد، گذاشت. در اکتبر ۲۰۲۲، او در ایمیلی به یکی از دوستانش نوشت که با توجه به شرایط متشنج آنجا، در فکر بازگشت به فرانسه است. دو روز بعد دستگیر شد.
پیش از این فرانسه روز جمعه ۲۱ دی سفیر جمهوری اسلامی را در رابطه با موضوع اتباع فرانسوی که توسط حکومت ایران «گروگان» گرفته شدهاند احضار کرده بود.
وزارت امور خارجه فرانسه با تکرار هشدارهای اخیر خود در مورد خطر سفر فرانسویها به ایران، وضعیت شهروندان فرانسوی بازداشتشده در ایران را «غیرقابل تحمل» خواند و گفت که بر اساس قوانین بینالمللی، بازداشت بدون رعایت کرامت انسانی افراد «مصداق شکنجه» است.
در بیانیه وزارت امور خارجه از این شهروندان فرانسه به عنوان «گروگانهای حکومت جمهوری اسلامی ایران» یاد شده است.
دو فرانسوی بازداشت شده در ایران که نام آنها پیش از این عمومی شده بود، سیسیل کوهلر، فعال سندیکایی فرانسوی، و همسرش ژاک پاری، هستند که از زمان بازداشت در اردیبهشت سال ۱۴۰۱ تاکنون در بند ۲۰۹ زندان اوین، بند تحت نظارت وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی، زندانی بودهاند.
نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی پس از دیدار با شماری از فعالان کارگری و معلمان آن دو را بازداشت و سپس به «جاسوسی» متهم کردند.
جمهوری اسلامی در سالهای اخیر دهها شهروند دوتابعیتی و خارجی را عمدتاً با اتهامات جاسوسی و امنیتی بازداشت کرده است.
در یکی از تازهترین موارد، یک شهروند سوئیسی که با اتهام «جاسوسی» زندانی جمهوری اسلامی در ایران بود، روز پنجشنبه ۲۰ دی جان باخت. در واکنش دولت سوئیس از جمهوری اسلامی خواست اطلاعات دقیقی درباره دلایل بازداشت و شرایط منجر به جانباختن یک تبعه این کشور در زندان جمهوری اسلامی ارائه کند.
وزارت امور خارجه سوئیس روز جمعه ٢١ دی در بیانیهای که نسخهای از آن را برای بخش فارسی صدای آمریکا فرستاد، اعلام کرد مقامات حکومت ایران در روز ۲۰ آذر به سفارت این کشور در تهران اطلاع دادند که یک مرد ۶۴ ساله سوئیسی به ظن «جاسوسی» بازداشت شده است.
چچیلیا سالا، روزنامهنگار ایتالیایی، که با ویزای خبرنگاری در ایران بود، سه روز پس از دستگیری محمد عابدینی نجفآبادی در روز ۲۵ آذر در فرودگاه میلان، از سوی جمهوری اسلامی بازداشت شد.
چهارشنبه هفته گذشته چچیلیا سالا، روزنامه نگار ایتالیایی که در ایران دستگیر و زندانی شده بود، آزاد شده و به ایتالیا بازگشت. روز گذشته نیز خبری منتشر شد که حکایت از آزاد شدن محمد عابدینی نجفآبادی از زندان ایتالیا داشت. خبری که گمانهزنیهای قبلی در مورد گروگانگیری جمهوری اسلامی برای معامله سالا با عابدینی را با وجود تکذیب مقامات جمهوری اسلامی تایید میکند.
آمریکا و کشورهای اروپایی جمهوری اسلامی را متهم میکنند که با بازداشت شهروندان دو تابعیتی و خارجی، اقدام به «گروگانگیری» میکند تا آنها را با زندانیان خود در دیگر کشورها مبادله کند.
در سال ۱۳۹۴ همزمان با توافق هستهای، جمهوری اسلامی پنج زندانی خارجی و دو تابعیتی را با زندانیان ایرانی در آمریکا مبادله کرد.
دیپلماتهای ارشد فرانسوی، بریتانیایی و آلمانی روز دوشنبه ۲۴ دی در ژنو با همتایان ایرانی خود دیدار میکنند تا در مورد مسائل دوجانبه و آینده مذاکرات هستهای گفتگو کنند.
منابع دیپلماتیک میگویند حدود ۲۰ شهروند اروپایی از ۱۰ کشور جهان توسط جمهوری اسلامی بازداشت و در واقع به گروگان گرفته شدهاند.