لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۳ فروردین ۱۴۰۴ ایران ۰۴:۵۴

کانون ایران‌شناسی به صالحی: بنیاد ایران‌شناسی پاتوق نیست


علی اکبر صالحی
علی اکبر صالحی



کانون ایران‌شناسی دانشگاه تهران در نامه‌ای به علی‌اکبر صالحی، رئیس پیشین سازمان انرژی اتمی و وزیر امور خارجه سابق جمهوری اسلامی، خواستار کناره‌گیری او از سمت ریاست بنیاد ایران‌شناسی کشور شد.

در این نامه آمده است: «مورخان، باستان‌شناسان، ادبا، زبان‌شناسان، فلاسفه، فرهنگ‌پژوهان و همهٔ دلسوزان کشور که عمرشان مصروف تاریخ و فرهنگ ایران شده، هنوز پذیرش این جایگاه توسط شما را باور نکرده‌اند.»

اعضای کانون ایران‌شناسی دانشگاه تهران در این نامه از صالحی پرسیده‌اند: «شما در کدام یک از این تخصص‌ها و گروه‌های علمی می‌گنجید که چنین جایگاهی را پذیرفته‌اید؟»

امضاء‌کننده‌های نامه تأکید کرده‌اند که به «بی‌تفاوتی و بی‌میلی دولت چهاردهم به میراث و هویت ملی ایران» یقین پیدا کرده‌اند و انتصاب صالحی به این سمت را در «ادامه این روحیه» پذیرفته‌اند. با این حال پذیرفتن چنین سمتی از سوی صالحی را موجب «دلسردی متخصصان حوزه ایران‌شناسی و دلسوزان آینده ایران» دانسته‌اند.

آنها همچنین گفته‌اند که این بنیاد «باید مأمن ایران‌شناسان در حوزه‌های مختلف باشد، نه پاتوقی برای استراحت دوران بازنشستگی یا اتاق انتظاری برای کسب مناصب پسین.»

آنها از صالحی خواسته‌اند تا پیش از «چشم در چشم شدن با اهالی فرهنگ ایران» احساس شرم کرده و به این انتصاب «نه» بگوید.

به رغم اعتراض‌ها به عدم داشتن صلاحیت صالحی برای ریاست بنیاد ایران‌شناسی، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی علت انتخاب صالحی به ریاست این‌ بنیاد را «سابقه‌ درخشان او در حوزه‌های علمی و اجرایی» خوانده است.

بنیاد ایران‌شناسی سال ۱۳۷۶ توسط محمد خاتمی و تحت نظر نهاد ریاست جمهوری ایران تأسیس شد.

محمد خامنه‌ای برادر رهبر جمهوری اسلامی در دوره محمود احمدی‌نژاد و پس از اینکه حسن حبیبی اولین دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام که از آغاز ریاست بنیاد را برعهده داشت درگذشت به عنوان رئیس این نهاد انتخاب شد.

این بنیاد مطالعه در مورد تاریخ، فرهنگ، هنر و ادبیات ایران و تعامل با مراکز ایران‌شناسی در سراسر دنیا را از جمله وظایف خود معرفی می‌کند.

علی‌اکبر صالحی، وزیر پیشین امور خارجه ایران و رئیس سابق سازمان انرژی اتمی ایران از چهره‌های بانفوذ جمهوری اسلامی و از مدافعان مذاکره جمهوری اسلامی با واشنگتن است.

او در دوران نخست ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ در بهمن ۱۳۹۸ و زمانی که ریاست سازمان انرژی اتمی ایران را برعهده داشت توسط وزارت خزانه داری آمریکا تحریم شد و نامش در فهرست تحریم‌های آمریکا SDN (فهرست ویژه اشخاص و نهادهای مشخص‌شده) قرار گرفت.

علی‌اکبر صالحی، متولد ۱۳۲۸ در کربلای عراق و دارای دکترای مهندسی هسته‌ای از «ام آی تی» آمریکا است.

آقای صالحی از سال ۱۳۸۸ تا ۱۳۸۹ عهده دار ریاست سازمان انرژی اتمی ایران بود. پیش از آن نیز تاسال ۱۳۸۲ نماینده ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی بود.

او همچنین در دولت دهم محمود احمدی‌نژاد از سال ۱۳۸۹ تا ۱۳۹۲ وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی بود.

صالحی در مرداد ۱۳۹۲ توسط حسن روحانی به مقام پیشین خود در سازمان انرژی اتمی بازگشت.

صالحی در دوران ریاست‌جمهوری رئیسی‌ معاون پژوهشی و قائم مقام فرهنگستان علوم شد.

او مدتی نیز در دانشگاه صنعتی شریف تدریس می‌کرد و در دوره‌ای ریاست این دانشگاه را برعهده داشت.

XS
SM
MD
LG