دو روز پس از برگزاری مانور «۱۱۰ هزار نفری» نیروهای نظامی جمهوری اسلامی در تهران که به گفته کارشناسان تمرینی برای سرکوب شهری است، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی اذعان کرد که اعتماد مردم ایران به حکومت «به شدت کاهش پیدا کرده» و جمهوری اسلامی با «چالش سرمایه اجتماعی» مواجه است.
عباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد دولت جمهوری اسلامی روز یکشنبه ۲۳ دی در سخنانی با اقرار به کاهش شدید اعتماد مردم به حکومت، در جمع خبرنگاران گفت: «در کل حاکمیت چالش سرمایه اجتماعی داریم. یعنی اعتماد مردم به حاکمیت و حکمرانی در دهههای اخیر بهشدت کاهش پیدا کرده و در همه پیمایشها و آمارها از مجموعههای مختلف سرعت نزول سرمایه اجتماعی اعتماد مردم به حکمرانان و نهادهای حکمرانی کاملا روشن است و در حوزه هنر شتاب بیشتری پیدا کرده است.»
او همچنین با اشاره به «عوامل مختلف»، تأکید کرد که میان «سرمایه اجتماعی اصحاب هنر» و جمهوری اسلامی «گسل جدی پدید آمده» و حکومت با «قهر، فاصله، اعتراض، و نفرت» چهرههای فرهنگی و هنری مواجه شده است.
عباس صالحی افزود: «خودمان را که نمیخواهیم گول بزنیم. واقعیت اجتماعی خودمان را باید بفهمیم و با یک برداشت درست باید مواجهه کنیم. سرمان را که نمیتوانیم مثل کبک در برف فرو کنیم.»
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی همچنین با بیان این که «بهتر این است که به اثر توجه کنیم، نه به موثر و مولف»، درباره ممنوعیت کار و فعالیت نویسندگان و هنرمندان، ادعا کرد که «تعداد ممنوعالکارها بسیار کم است»، گفت: «شاید بهتر باشد این تعداد کم هم نباشند.»
اذعان این مقام ارشد دولت به بیاعتمادی مردم نسبت به حکومت و کاهش شدید سرمایه اجتماعی جمهوری اسلامی دو روز پس از برگزاری مانور «۱۱۰ هزار نفری» در تهران است.
جمهوری اسلامی این رزمایش سرکوب شهری را در حالی روز جمعه برگزار کرد که بسیاری از استانها را در روزهای شنبه و یکشنبه به بهانه آلودگی هوا و صرفهجویی در مصرف انرژی تعطیل کرده است.
در پی اعتراضات سراسری چند ماهه پس از کشته شدن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد، گروهی از چهرههای فرهنگی و ورزشی از اعتراضات مردمی حمایت کردند و برخی از زنان بازیگر و ورزشکار حجاب اجباری را از سر برداشتند. اقدامی که پروندهسازی، بازداشت، و ممنوعیت از کار برای آنها به دنبال داشت.
یکی از تازهترین برخوردها با هنرمندان، ممنوعیت پروازهای داخلی برای ترانه علیدوستی است که هرچند قوه قضاییه آن را تکذیب کرده، اما به گفته زهرا مینویی، وکیل این بازیگر سرشناس، علاوه بر ممنوعیت پرواز داخل ایران، او از معاملات نیز منع شده است.
اسنادی که پیش از این از سوی گروه هکری «عدالت علی» در اختیار صدای آمریکا قرار داده است، نشان میدهد نهادهای اطلاعاتی جمهوری اسلامی با همکاری چند وزارتخانه و صداوسیما، سالها است در پی «مدیریت چهرههای خاص» هستند و برای برخی شخصیتهای فرهنگی و ورزشی پروندهسازی کردهاند.
بر اساس این اسناد، کمیتهای با عنوان «چهرههای خاص» در شورای امنیت وزارت کشور، در چهارم مهر ۱۴۰۱، یعنی ۱۰ روز پس از آغاز اعتراضات، بر اساس «گزارشهای دستگاههای امنیتی و اطلاعاتی» نخستین جلسه خود را تشکیل داده است.
در این اسناد نام چهرههای هنری از جمله محمود شهریاری، ترانه علیدوستی، بابک احمدی، امیر مقاره، مهران مدیری، فاطمه معتمدآریا، هدیه تهرانی، آزاده صمدی، پرویز پرستویی، مهتاب نصیرپور، و هنگامه قاضیانی در میان فهرستی که به عنوان «چهرههای خاص» توسط نهادهای اطلاعاتی گردآوری شده، دیده میشود.
علی دایی، وریا غفوری، حسین ماهینی و عارف غلامی از جمله چهرههای ورزشی این فهرست هستند.
پلمب رستورانهای علی دایی و ممنوعالخروج کردن سعید معروف از دیگر اسنادی است که در اختیار صدای آمریکا قرار گرفته است.