لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۵ بهمن ۱۴۰۳ ایران ۱۴:۴۸

افزایش قیمت بنزین در «سال آینده»؛ یک نماینده مجلس می‌گوید بین ۱۵ تا ۲۰ درصد خواهد بود


آرشیو
آرشیو

علی‌اصغر نخعی‌راد، عضو کمیسیون شوراهای مجلس شورای اسلامی، روز پنجشنبه ۲۹ شهریور گفت که قیمت بنزین در سال آینده افزایش خواهد یافت.

به گزارش وب سایت «دیده بان ایران»، او با اعلام این موضوع که افزایش قیمت بنزین «بین ۱۵ تا ۲۰ درصد خواهد بود»، مدعی شد که این افزایش «کمتر از نرخ تورم است تا فشار زیادی بر اقتصاد و مردم وارد نشود.»

در روزهای اخیر و پیش از افزایش قیمت نان و شیر، گزارش های زیادی درمورد احتمال افزایش قیمت بنزین منتشر شده اند؛ درست از زمانی که مسعود پزشکیان پس از شروع به کار خود به عنوان رییس دولت چهاردهم جمهوری اسلامی ایران، در روز ششم شهریور از «پرداخت یارانه بنزین» انتقاد کرد و گفت: «هیچ منطقی وجود ندارد که بنزین را با دلار آزاد بخریم و با سوبسید به مردم بفروشیم.»

پس از آن و در پاسخ به انتقادهای گسترده، محمدرضا عارف، معاون اول پزشکیان، اعلام کرد که دولت «هیچ تصمیم عجولانه‌ای نخواهد گرفت» و «در هر تصمیمی، تمام پیوست‌های اجتماعی، فرهنگی و عدالت را مد نظر قرار می‌دهیم.»

اما این موضوع مانع بحث افزایش قیمت بنزین نشده است. به ویژه آن که مسعود پزشکیان در نشست مطبوعاتی خود در روز ۲۶ شهریور گفت: این اقتصاد «نیاز به مداخله و درمان» دارد و از رسانه‌ها خواست تا در این زمینه «همکاری» کنند تا «بتوانیم روش‌های درمانی را به مرحله اجرا درآوریم.»

او افزود: «نباید انتقاد کنیم که چرا داروی تلخ به مردم می‌دهیم.»

در این حال، روزنامه جوان، وابسته به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، روز ۱۹ شهریور نوشت: «رویکرد نیروهای انقلاب نیز باید کاملاً حمایتی و همراهی با این اقدامات اقتصادی دولت باشد. نباید در زمان این کارهای خطیر، رفتاری جناحی داشت و دولت را در این مسیر تنها گذاشت.»

دفاع از افزایش قیمت بنزین از سوی مقامات حکومتی، رسانه ها و طرفدارانش در شرایطی ادامه دارد که تشکل های مستقل کارگری و صنفی همراه با شمار زیادی از کاربران شبکه‌های اجتماعی به انتقاد شدید از این موضوع پرداختند.

آنها با اشاره به کمک‌های کلان جمهوری اسلامی به گروه‌های نیابتی‌اش در خاورمیانه، معافیت نهادهای وابسته به رهبر جمهوری اسلامی از پرداخت مالیات و نیز فساد گسترده در حکومت، خواستار آن شدند که حکومت به جای افزایش قیمت بنزین که فشار اقتصادی زیادی را بر مزدبگیران، از جمله کارگران وارد خواهد کرد، از سیاست های اقتصادی به زیان آنها دست بردارد.

در حال حاضر، حدقل دستمزد کارگران مشمول قانون کار، متاهل و دارای فرزند حدود ۱۱ میلیون تومان است ولی به گفته شماری از تشکل‌های مستقل کارگران و بازنشستگان در ایران و نیز برخی از تشکل‌های رسمی صنفی، هزینه زندگی ماهانه در شهرها بیش از ۳۰ میلیون تومان در ماه است.

فرشاد مومنی، اقتصاددان: به جای افزایش قیمت بنزین، اگر فقط مانع یک فسادی مانند فساد چای دبش شوید، از کل درآمد انتظاری از شوک قیمت بنزین، بیشتر عایدی خواهید داشت

یکی از منتقدان افزایش قیمت بنزین، فرشاد مومنی، اقتصاددان، در سخنانی که در وب سایت «جماران»‌ منتشر شد، گفته است: «باید به آقای پزشکیان بگوییم در دنیایی که تا این میزان پیچیده است، هر کس به شما آدرس های سر راست و ساده داد، بدان نسبتی با علم ندارد. باید به ایشان گفته شود این تصور که وضعیت متغیر چند ۱۰ متغیری مانند بنزین، فقط با افزایش قیمت درست می شود، از زبان افرادی بیرون می آید که با منافع رانتی، نسبت دارند و حداقل این است که دانش و صلاحیت علمی کافی ندارند.»

او افزود: «رئیس جمهور را می ترسانند که چگونه می خواهید حقوق کارکنان دولت را بدهید. به جای افزایش قیمت بنزین، کسی به ایشان مشاوره نمی دهد که اگر فقط مانع یک فسادی مانند فساد چای دبش شوید، از کل درآمد انتظاری از شوک قیمت بنزین، بیشتر عایدی خواهید داشت.»

مریم شکرانی، روزنامه نگار، هم در شبکه اجتماعی «ایکس» نوشت: « آقای پزشکیان حداقل ۲۴ هزار میلیارد تومان پول بودجه صدا و سیماست اگر تعطیل یا خصوصی کنید پول بازنشسته و دارو و گندم و نهاده راحت‌تر پرداخت می‌شد...»

شورای بازنشستگان ایران نیز نوشت: «فکر می‌کنید نمی‌دانیم چرا در فکر گران کردن بنزین هستید؟ چون حامی منافع حکومتید و مردم جایگاهی برای شما ندارند. فقط حرف و وعده... .»

این تشکل مستقل بازنشستگان افزود: «بسیاری از مردمی که رای ندادند، به‌درستی می‌دانستند که هیچ تغییری رخ نخواهد داد و در بر پاشنه‌ سابق می‌چرخد؛ چرا که ساختار فاسد و سودمحور است.»

اتحادیه آزاد کارگران ایران هم روز ۲۳ شهریور نوشت: «جناب رییس جمهور صادق، دغدغه مند و منطقی! در ابتدا حقوق کارگران کشور را به اندازه حقوق کارگرانِ، نه کشورهای ایسلند و لوکزامبورگ که حقوق سالانه کارگران در آنجا به ترتیب حدود ۸۱,۴۰۰ دلار و حدود ۸۵,۵۰۰ دلار است، بلکه به اندازه کارگرانِ کشورهای عربی و یا حداقل مطابق با قانون کار حکومتی و مطابق با تورم افزایش دهید آنوقت بر سر ارزان بودن قیمت بنزین داد سخن سر دهید!»

این تشکل کارگری در ادامه خطاب به مسعود پزشکیان تاکید کرد که «اما شما هرگز چنین کاری نمی کنید. با هزینه های “دلاری” حقوق های ”ریالی” و آن هم حقوق های چندین برابر زیر خط فقر را به کارگران و دیگر حقوق بگیران جامعه تحمیل می کنید. تازه به این هم اکتفا نکرده و با وقاحت تمام می خواهید دست به جراحی اقتصادی بزنید.»

اتحادیه آزاد کارگران ایران: افزایش قیمت بنزین بلافاصله به دیگر عرصه های زندگی نظیر خوراکی ها، حمل و نقل، دارو و مسکن سرایت می کند و هم چون کاتالیزوری باعث فوران دوباره خشم فراگیر مردم می شود

به نوشته وب سایت اتحاد متعلق به اتحادیه آزاد کارگران ایران بر اساس «محاسبات منابع دولتی نظیر بانک مرکزی حداقل حقوق ماهانه کارگران در ایران در سال ۱۴۰۳ و با دلاری ۶۰ هزار تومان فقط ۱۳۶ دلار است.»

این تشکل گفت: «افزایش قیمت بنزین بلافاصله به دیگر عرصه های زندگی نظیر خوراکی ها، حمل و نقل، دارو و مسکن و …سرایت می کند و هم چون کاتالیزوری باعث فوران دوباره خشم فراگیر مردم می شود»‌ و نوشت: «پزشکیان و دیگر سردمداران حکومتی علی رغم آنکه می خواهند نشان دهند که برای مقابله با عکس العمل مردم به این “جراحی اقتصادی” از همین الان خود را آماده کرده اند. اما همه شواهد نشان می دهد مردمی که جان شان به لب رسیده دیگر توان به حرکت در آوردن چرخ های این اقتصاد فشلِ حکومتی که کشتی آن تماما در گل فرو نشسته است را ندارند»‌ و «دیر یا زود طوفانی دیگر از راه می رسد.»

جمهوری اسلامی خاطره تلخی از آخرین افزایش قیمت بنزین دارد به طوری که اعتراضات آبان سال ۱۳۹۸ در پی گرانی ناگهانی قیمت بنزین از جمعه شب ۲۴ آبان در چند شهر ایران از جمله مشهد، اهواز، خرمشهر و بهبهان آغاز شد. دامنه این اعتراضات به ۵۴ شهر کشیده شد و در نهایت جمهوری اسلامی با قطع اینترنت در کشور اقدام به کشتار معترضان در شهرهای مختلف کرد. ۲ دی ۱۳۹۸ خبرگزاری رویترز به نقل از منابعی در حکومت ایران اعلام کرد که در سرکوب اعتراضات آبان حدود ۱۵۰۰ تن از معترضان کشته شدند.

مطالب مرتبط

XS
SM
MD
LG