به گزارش رسانههای داخلی، جواد اوجی، وزیر نفت جمهوری اسلامی در جریان سفر به کاراکاس با هدف تقویت همکاریهای دوجانبه ایران و ونزوئلا تفاهمنامههای پرشماری با همتای ونزوئلایی خود امضا کرده است.
وزارت نفت در رابطه با قراردادهای جدید بین تهران و کاراکاس نوشت: «در این اسناد درباره بازسازی و نوسازی مجتمعهای پتروشیمی ونزوئلا با خدمات فنی، مهندسی و تجهیزات ایرانی، بازسازی و نوسازی اسکله بارگیری، پایانه نفتی، تجارت و صادرات نفت، میعانات گازی و فرآوردههای نفتی توافقهایی انجام شد.»
این توافقنامهها بعد از آن امضا شده است که در بهمن ماه سال گذشته حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه ایران مهمان نیکولاس مادورو رئیس جمهوری در کاخ ریاست جمهوری «میرافلورس» در کاراکاس بود.
پس از این دیدار مادورو در توییتی با «سازنده» خواندن این دیدار گفت مطمئن است روابط دو کشور در عرصههای «فنی، صنعتی، علمی، و فرهنگی» همچنان تقویت میشود.
پیش از این سفر نیز نیکولاس مادورو در اواخر بهار سال ۱۴۰۱ طی دیداری با ابراهیم رئیسی در تهران، سند همکاری ٢٠ ساله ایران و ونزوئلا را امضا کرد.
در تاریخ ۲۴ بهمن سال ۱۴۰۱ نیز رویترز در گزارشی نوشت: «ونزوئلا سفارش ساخت دو نفتکش جدید را به ایران داده است. هزینه ساخت هر کدام از این نفتکشها حدود ۳۴ میلیون دلار است.»
بنا بر گزارش رویترز، توافق پس از آن حاصل شد که ونزوئلا بدهی معوقه خود به ایران را با ارائه سوخت تسویه کرد.
رویترز پیش از این قرارداد نیز در دوم خرداد ۱۴۰۱ گزارش داده بود: «ایران قرار است مجتمع پالایش پاراگوانا را که ظرفیت آن ۹۵۵هزار بشکه در روز است، تعمیر و نوسازی کند.»
اردیبهشت ماه سال گذشته نیز یکی از واحدهای شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران در ماه جاری میلادی قراردادی به ارزش ۱۱۶ میلیون دلار با شرکت نفت دولتی ونزوئلا برای تعمیر و توسعه پالایشگاه ال پالیتو با ظرفیت ۱۴۶هزار بشکه در روز، امضا کرد.
خبرگزاری دولتی «ایرنا» در همان زمان اعلام کرد امضای این قرارداد به دنبال دیدار و گفتوگوهای میان جواد اوجی، وزیر نفت ایران، و نیکولاس مادورو، رئیس جمهوری ونزوئلا، در کاراکاس انجام شدهاست.
همزمان با دیدار اوجی و مادورو، دو نفتکش ایرانی با پهلوگرفتن در یک بندر ونزوئلا اقدام به تحویل نفت خام و میعانات گازی به این کشور کردند. یک نفتکش ونزوئلایی نیز که در مالدیو بارگیری شده بود، میعانات گازی ایران را برای تامین سوخت پالایشگاههای ونزوئلایی حمل کردهاست.
تفاهمنامهها و قراردادهای جمهوری اسلامی و ونزوئلا «عمدتا با اهداف سیاسی پیگیری شده» و به گفته کارشناسان، فاصله شگرف حجم مبادلات تجاری دو جانبه با تعهدات سرمايهگذاری يک جانبه ايران در ونزوئلا، نشانگر رنگ سياسی توسعه مصنوعی مناسبات تهران و کاراکاس است.