در پی انتشار خبر کمبود معلم برای ۲۳ هزار کلاس درس، معادل حدود ۴۶۰ هزار دانشآموز در کشور، دبیر کانون معلمان، کسری شدید بودجه آموزش و پرورش را از عوامل اصلی این مسئله ذکر کرد.
محمدتقی فلاحی روز چهارشنبه ۱۲ مهر در گفتگو با روزنامه اینترنتی فراز تاکید کرد که بیتوجهی سیاستگذار به آموزش موجب شده که آموزش و پرورش در ۴۰ یا ۵۰ سال گذشته منابع مالی کافی را دریافت نکرده و با «کسری بودجه سنگین» مواجه شود.
به گفته دبیر کانون معلمان، کسری بودجه موجب شده که دولت از انجام وظایف اولیهاش از جمله آموزش رایگان پا پس کشیده و تامین این کمبود را به خانوادههای دانشآموزان تحمیل کند.
به تازگی محمد وحیدی، عضو کمیسیون و آموزش و تحقیقات مجلس، با اشاره به وجود ۲۳ هزار کلاس درس بدون معلم گفت بچهها در کلاسها سرگردان هستند.
به گزارش روزنامه اینترنتی فراز، با احتساب میانگین ۲۰ دانشآموز برای هر کلاس، حدود ۴۶۰ هزار دانشآموز در سال تحصیلی بلاتکلیف هستند.
رضا مرادصحرایی، وزیر آموزش و پرورش جمهوری اسلامی، کمبود ۲۰۰ هزار نفری معلم را تائید کرده و وعده داده است که علاوه بر جذب ۷۵ هزار معلم جدید، کمبودها از طریق بهکارگیری بازنشستگان و دانشجویان سالهای آخر دانشگاه فرهنگیان جبران خواهد شد.
این در حالیاست که به گفته محمد وحیدی، عضو کمیسیون و آموزش و تحقیقات مجلس، عدم پرداخت پاداش دو سال گذشته به معلمان بازنشسته موجب شده که آنها به فعالیت مجدد در آموزش و پرورش تمایلی نشان ندهند.
از سوی دیگر، فشارهای حکومت بر فعالان صنفی معلمان در سالهای گذشته به ویژه پس از اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ تشدید شده و شماری از آنها بازداشت شده یا با احکامی همچون بازنشستگی اجباری، اخراج، تعلیق و مصادره اموال مواجه شدهاند.
روزنامه اینترنتی فراز با انتقاد از عملکرد آموزش و پرورش در مدارس دولتی، آن را موجب افت کیفیت آموزش در کشور توصیف کرده و گزارش داده که با وجود تحصیل ۸۵ درصد دانشآموزان در مدارس دولتی، فقط حدود ۵ درصد از رتبههای بالای کنکور متعلق به این دسته از محصلان است.
بااین حال یک نماینده مجلس اواخر شهریور ماه از استخدام هفت هزار معلم از حوزههای علمیه برای تدریس در آموزش و پرورش خبر داده بود.
مجتبی ذوالنوری گفته بود که قرار است ۷ هزار معلم از حوزههای علمیه مخصوصاً از بخش خواهران برای فعالیت در آموزشوپرورش استخدام شوند.