لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۲:۵۶

گزارش بیش از ۵۰۰«فرونشست» در یزد؛ مقام دولتی: «فرسایش خاک» در ایران ۷ برابر حد مجاز است


شهردار یزد از فرونشست «۵۶۰ نقطه» پس از سیل اخیر خبر داده است. رئیس گروه مهندسی حفاظت از آب و خاک پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری نیز گفته است که میزان «فرسایش خاک» در کشور «۷ برابر» حد مجاز است.

به گزارش رسانه‌های ایران، شهردار شهر میراث جهانی یزد در توضیح تاثیر بارندگی شدید و سیل ابتدای مردادماه که ناشی از سامانه بارشی «مونسون» بود، گفته است که تا روز چهاردهم مرداد در «۵۶۰ نقطه استان یزد شاهد فرونشست زمین بودیم.»

ابوالقاسم محی‌الدینی درباره علت این بحران زیست محیطی، اظهار داشته است که اکثر این فرونشست‌ها به دلیل «نشست قنوات» و بعضاً حاصل «مشکلات مربوط به فاضلاب شهری» بوده است.

استان یزد ۲ هزار و ۲۷۰ هکتار «بافت تاریخی» و ۶ هزار و ۵۰۰ «اثر تاریخی ، فرهنگی و طبیعی» دارد که حدود ۲۰۰ هکتار آن که در حریم شهر یزد قرار دارد، هجدهم تیرماه ۹۶ در فهرست سازمان آموزشی ، علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد (یونسکو) به ثبت رسید و به عنوان «میراث مشترک بشری» اعلام شد.

از سوی دیگر، رئیس گروه مهندسی حفاظت از آب و خاک پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری به خبرگزاری «ایسنا» گفته است که حد مجاز «فرسایش خاک» بر اساس تنوع کاربری‌ها حدود «۲.۴ تن در هکتار در سال» است، در صورتی که این عدد در ایران به صورت متوسط به «۱۶ تن در هکتار در سال» می‌رسد و این یعنی «میزان فرسایش خاک در کشور بیش از ۷ برابر حد مجاز است.»

حمیدرضا پیروان با بیان اینکه حدود «۸۰ درصد» از سطح کشور دارای «اقلیم خشک و نیمه‌خشک» است، اظهار داشته که به همین علت «عرصه‌های منابع طبیعی» کشور دارای «فقر پوشش گیاهی» هستند.

این مقام سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی وابسته به جهاد کشاورزی ایران، خشکسالی پیاپی دهه‌های اخیر، گرمایش جهانی و پدیده تغییر اقلیم را از عوامل اصلی موثر در بروز وضعیت کنونی دانسته و گفته است زمانی که سطح خاک «کاملاً خشک» و از طرفی سطح خاک «عاری از پوشش گیاهی» است، باران‌های شدیدی رخ می‌دهد و عامل اصلی وقوع سیل، «نفودناپذیری سطح زمین و بارش‌های شدید» است.

احد وظیفه، رییس مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی ایران سی و یکم فروردین‌ماه با مقایسه «آمار بارندگی ۵۰ سال اخیر کشور» به روزنامه «همشهری» چاپ تهران گفته بود که «ایران گرم‌تر شده» و از «آغاز مهاجرت» ساکنان جنوب و جنوب‌شرق و کویر مرکزی ایران به دلیل «تغییر اقلیم» خبر داده بود.

از دیگر سو، وزیر نیرو دولت جمهوری اسلامی به خبرگزاری دولتی «برنا» گفته است که از ابتدای مهرماه تا ۱۴۰۰ امروز دوشنبه سی و یکم مردادماه حدودا «۲۰۳ میلیمتر» متوسط بارش‌ها در کشور بوده که نسبت به «شرایط نرمال» حدود «۱۷ درصد» کاهش باران صورت گرفته است.

علی اکبر محرابیان با بیان اینکه بعید است در طی روزهای آینده «بارش قابل توجهی» در کشور رخ دهد، گفته است: به صورت «نقطه‌ای» ممکن است «بارش پراکنده» را شاهد و سیلاب هم در پی داشته باشد «اما متوسط بارش باران فکر نمی کنم از این خیلی بیشتر باشد.»

در دهه‌های اخیر بحران‌های زیست محیطی به ویژه «خشکسالی، کم‌آبی و تخریب زمین» در ایران رشد فزاینده‌ای یافته و از جمله تاثیرات عوارض این بحران‌ها، پدیده‌های خطرناکی برای جوامع انسانی همچون «فرونشست زمین» و یا «رانش زمین» است، موضوعی که در سالیان اخیر مورد توجه فعالان این حوزه قرار گرفته اما با «برخورد امنیتی» از سوی مسئولان جمهوری اسلامی به عنوان تعیین یک «بحران» جدی مواجه شده است.

XS
SM
MD
LG