اعتراضهای سراسری به حکومت جمهوری اسلامی که اینبار با کشتهشدن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد شعلهور شد، روز دوشنبه چهارم مهرماه وارد یازدهمین روز خود شد و همزمان حکومت سعی می کند با استفاده از تمام نیروی امنیتی و قضایی خود معترضان و منتقدان را سرکوب کند.
در این میان، و در حالی که اعتراضها محدود به داخل ایران نیست و در کشورهای دیگر از جمله قبرس معترضان علیه جمهوری اسلامی به خیابان آمدهاند، گزارشها حاکی از این است که فشار جمهوری اسلامی بر روزنامهنگاران در ایران افزایش یافته است.
علاوه بر بازداشت نیلوفر حامدی، فاطمه رجبی، مجتبی رحیمی، علیرضا خوشبخت، و یلدا معیری، گزارش شده است که شماری از روزنامهنگاران احضار شدهاند و نیروهای امنیتی با حمله به خانه برخی از آنها، وسایل الکترونیکی آنها را توقیف کردهاند.
بر اساس یک گزارش، روز شنبه نیروهای امنیتی با یورش به خانه الهه محمدی، روزنامهنگار، در خانهاش را شکستهاند و برخی از وسایل او از جمله کامپیوترش را با خود بردهاند.
با ادامه اعتراضات سراسری در ایران فشار مقامات قضایی جمهوری اسلامی بر وکلایی که دفاع از معترضان را عهدهدار شدهاند افزایش یافته است. در تازهترین رویدادها، مهسا غلامعلیزاده، سعید جلیلیان، میلاد پناهیپور، و بابک پاکنیا، بازداشت شدهاند.
سعید دهقان، حقوقدان مدافع حقوق بشر، درباره بازداشت این چهار وکیل در توییتی نوشت که این «یعنی وکالت معترضان ممنوع! جمهوری اسلامی که حاکمیت قانون را هرگز نفهمید، تظاهر به قانونگرایی را هم کنار گذاشته تا کاملا مثل یک گروه تبهکار عمل کند.»
با وجود این، شماری از وکلای دادگستری برای مشاوره حقوقی و وکالت رایگان معترضان بازداشت شده اعلام آمادگی کردهاند.
در جریان این دور اعتراضات که پس از کشته شدن تحت بازداشت مهسا (ژینا) امینی از سر گرفته شده است، تا کنون شعارهایی از جمله «مرگ بر خامنهای»، «مرگ بر دیکتاتور»، «زن، زندگی، آزادی»، «خامنهای قاتله، حکومتش باطله»، «فتنه ۵۷، عامل هر فلاکت»، «این آخرین پیامه، هدف خود نظامه»، «آذربایجان بیدار است، حامی کردستان است»، «کردستان، چشم و چراغ ایران»، «کشتن برای روسری، تا کی چنین خاک بر سری»، «وای به روزی که مسلح شویم»، «رضا شاه، روحت شاد» داده شده است.
این دور از اعتراضات در تمام استانهای ایران جریان داشته است.
مهسا امینی ۲۲ ساله که به همراه خانوادهاش از سقز به تهران سفر کرده بود، ۲۲ شهریور توسط گشت ارشاد بازداشت و به مرکز پلیس امنیت اخلاقی، مشهور به بازداشتگاه وزرا منتقل شد. او ساعاتی بعد با آمبولانس به بیمارستان کسری برده شد و در بخش مراقبتهای ویژه بستری شد و ۲۵ شهریور جان باخت.
* صدای آمریکا در حال حاضر نمیتواند صحت همه ویدیوها و گزارشها را به طور مستقل تأیید کند.