لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۵:۰۲

گفتگوهای هسته ای وین از نگاه رسانه های غربی


عکس آرشیوی از دور قبلی گفتگوهای هسته ای ایران و قدرت های جهانی در وین
عکس آرشیوی از دور قبلی گفتگوهای هسته ای ایران و قدرت های جهانی در وین
دور چهارم گفتگوهای هسته ای ایران و قدرت های جهانی از سه شنبه شب با شام کاری کاترین اشتون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران آغاز شد و مذاکرات اصلی میان تیم های مذاکره کننده نیز از صبح چهارشنبه در وین آغاز شد.

هرچند دو طرف نسبت به موفقیت گفتگوها ابراز خوش بینی کرده اند، اما با این حال گفته اند مذاکرات دشواری پیش رو دارند، زیرا باید بر مبنای توافق موقت هسته ای آذر ماه سال گذشته، بر روی جزئیات برنامه هسته ای ایران به توافقی برسند و پیش نویس یک توافق جامع و پایدار را تهیه کنند.

رسانه های غربی، هر کدام این مذاکرات را، که پس از بیش از یک دهه فراز و نشیب، به نظر می رسد می توان به موفقیت آن امید داشت، از زاویه ای متفاوت بررسی کرده اند.

گزارش روز سه شنبه روزنامه آمریکایی لوس آنجلس تایمز، با نقل قولی از یک مقام آمریکایی شروع می شود که گفته است موانع رسیدن به یک توافق هسته ای همچنان برقرار هستند و سپس هشدار می دهد خوش بینی های گسترده ای که در طول چهار ماه گفتگوی مداوم مطرح شده، از کنترل خارج شده اند.

این مقام آگاه، که ترجیح می دهد هویتش فاش نشود، می گوید هرچند نمایندگان ایران و شش قدرت جهانی گفته اند می خواهند در این دور از گفتگوها در وین کار پیش نویس توافق نهایی را تمام کنند، اما «داشتن تمایل تنها، لزوما به معنای آن که این اتفاق خواهد افتاد نیست.»

ایران و گروه ۱+۵ در سوم آذر ۱۳۹۲ توافق کردند در عرض ۶ ماه و در چهارچوب «طرح مشترک اقدام»، به توافقی جامع دست پیدا کنند. برخی از صاحب نظران بر این باورند که با توجه به پیچیدگی های موضوع و اختلاف های دو طرف در موارد کلیدی، مهلت تعیین شده یعنی ۲۹ تیر ماه (۲۰ ژوئیه) سال جاری، بسیار جاه طلبانه بوده است.

خبرگزاری رویترز نیز گزارش خود را با هشدار همان مقام آمریکایی نسبت به خوش بینی های گسترده ای که توسط رسانه ها مطرح شده آغاز می کند، اما بلافاصله از قول او می نویسند «هنوز فاصله زیادی (بین دو طرف) هست، (اما) به عقیده من، می توانیم به نتیجه برسیم.»

این خبرگزاری در ادامه از قول یکی از دیپلمات های نزدیک به گفتگوهای هسته ای بین ایران و غرب می نویسد: آینده فعالیت های غنی سازی اورانیوم در ایران و تجهیزات تحقیق و توسعه مرتبط با تخلیص اورانیوم، از موارد دشوار مورد بحث در این دور از گفتگوها هستند.

اورانیوم غنی شده هم به عنوان سوخت در نیروگاه های هسته ای کاربرد دارد و هم، در صورتی که درجه خلوص آن بالا باشد، در ساخت سلاح هسته ای می تواند مورد استفاده قرار بگیرد. غرب ایران را متهم می کند که تحت پوشش یک برنامه صلح آمیز برای تولید انرژی، به سمت دستیابی به سلاح هسته ای حرکت می کند؛ اتهامی که تهران آن را رد می کند.

نیویورک تایمز، دیگر روزنامه مطرح آمریکایی نیز نوشت پس از ماه ها گفتگو و رسیدن به مرحله تنظیم پیش نویس توافق نهایی، بالاخره دو طرف به نقطه حساسی رسیدند که همانا اندازه و شکل یک برنامه تولید سوخت هسته ای است که تهران می تواند در اختیار داشته باشد، و سپس به نگرانی های مخالفان توافق هسته ای میان ایران و غرب می پردازد.

موضوعی که به نوشته این روزنامه، دولت باراک اوباما رییس جمهوری آمریکا، برای آن که دست کم در سطح عمومی، نشان دهد از نگرانی های مخالفان توافق هسته ای بین ایران و جامعه بین المللی آگاهی کامل دارد، به آن توجه ویژه ای دارد.

مخالفانی در اسرائیل و در میان برخی از اعضای کنگره آمریکا که به شدت به این مذاکرات با دیده تردید نگاه می کنند و می گویند ایران را باید برای سال ها از رسیدن به توانایی ساخت سلاح هسته ای دور نگه داشت، و نیز آنهایی که در تهران می گویند هیچ محدودیتی در زمینه غنی سازی قابل پذیرش نیست.

به نوشته این روزنامه با وجود آن که ایرانی ها و قدرت های غربی گفته اند گفتگوها تاکنون سازنده بوده اند، اما تا به امروز، در این باره که ایالات متحده و متحدانش به چه حدی از زیرساخت های هسته ای در ایران، در ازای رفع تدریجی تحریم ها راضی خواهند شد، هیچ مذاکره رسمی صورت نگرفته است.

نیویورک تایمز از قول یکی از مقام های دولت آمریکا می نویسد، حالا که دو طرف از اهمیت این نکته و ارزش توافق بر سر آن آگاه هستند، شاهد مذاکرات حساس و پرفشاری خواهیم بود که تا به حال نداشته ایم.
XS
SM
MD
LG