لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۱۷ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۶:۳۶

گفتگوی گاردین با مذاکره کنندگان هسته ای ایران


Diyarbakır
Diyarbakır
دو تن از معاونان محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران، که با خود او گروه سه نفره مذاکره کننده هسته ای ایران با گروه ۱+۵ را تشکیل می دهند، با روزنامه گاردین چاپ بریتانیا درباره برنامه هسته ای ایران، مشکلات و موانع پیش رو و نیز دورنمای یک توافق جامع در این زمینه گفتگو کردند.

عباس عراقچی و مجید تخت روانچی هر دو ابراز خوش بینی کردند که رسیدن به توافق هسته ای جامع مورد نظر توافق اولیه ژنو، تا ۲۰ ژوئیه (۲۹ تیر ماه) امکان پذیر است.

آقای عراقچی در این گفتگو به «نیروهای شر» و «خرابکاران» اشاره کرد که به گفته او تلاش می کنند تا مانع توافق تهران و قدرت های جهانی بر سر برنامه هسته ای ایران شوند.

به نوشته گاردین، آقای عراقچی از کشور خاصی نام نبرد اما به نظر می رسد که منظور او اسرائیل باشد که مخالف برنامه هسته ای ایران و منتقد مذاکرات جاری هسته ای است.

معاون وزیر خارجه ایران در ادامه گفت «خرابکارانی هستند که علاقه ای به توافق ندارند و نیروهای شری هستند که از روند گفتگو خوششان نمی آید؛ واضح است که برخی مخالف حل مسالمت آمیز و منطقی مسئله هسته ای ایران هستند.»

این دیپلمات ارشد ایران افزود «من نمی خواهم از واژه جنگ طلب استفاده کنم. اما آنها می خواهند که تنش ها در منطقه ادامه یابد و بحران در منطقه متوقف نشود و مخالف آن هستند که ایران در منطقه نقشی تأثیرگذار داشته باشد؛ در حالی که ایران هم اکنون کشوری پرنفوذ در منطقه است.»

آقای عراقچی همچنین به جمهوری خواهان راستگرای کنگره ایالات متحده، به عنوان عوامل خارجی مخالف مذاکرات ژنو و گفتگوهای بعد از آن، اشاره کرد.

معاون امور حقوقی و بین المللی وزیر خارجه ایران همچنین به موانع دیگری چون عدم اعتماد بین دولت های ایران و آمریکا، و پاره ای مشکلات فنی در روند گفتگو ها اشاره کرد.

آقای عراقچی در عین حال از گروه هایی در داخل ایران و نظام جمهوری اسلامی به عنوان مخالف مذاکرات یاد می کند که این گفتگو ها را «عقب نشینی هسته ای» می دانند. او همچنین می گوید که از مخالفت برخی از نمایندگان مجلس با سیاست های هسته ای حسن روحانی رییس جمهوری ایران آگاه است.

وی همچنین به فشارهایی که بر اعضای تیم مذاکره کننده ایران وارد می شود اشاره می کند و می گوید: «روشن است که ایران جامعه ای است کثرت گرا با رویکردها و دیدگاههای گوناگون. افرادی هم بر این باورند که مذاکره ای نباید صورت گیرد. پاره ای از نمایندگان مجلس به شدت از ما انتقاد می کنند که ما وظیفه داریم به آنها پاسخ دهیم. ما باید بگذاریم که همه نظرها مطرح و شنیده شود.»

عباس عراقچی در ادامه می گوید فشار مضاعفی بر مذاکره کنندگان وجود دارد که باید حاصل کارشان به یک نتیجه مورد قبول برسد. او فضای مذاکرات را سازنده و دوستانه می داند، اما مسئولیت محول شده به تیم مذاکره کننده را «بسیار اضطراب آور» می داند.

او در بخش دیگری از گفتگو با گاردین می گوید «ما حس می کینم از حمایت اکثریت جامعه برخوردار هستیم. ساختار سیاسی نظام بطورکلی از ما حمایت می کند، اما این به معنای آن نیست که هیچ انتقادی وجود ندارد.»

آقای عراقچی با تاکید بر این که رییس جمهوری علاقمند به رسیدن به توافق و پایان دادن به تحریم ها علیه ایران است می گوید: «گفتگو ها در مسیر درستی قرار دارد. آیا به نتایج مقبول می رسد یا نه، بحث دیگری است. تا جایی که به ایران مربوط است ما بسیار جدی هستیم، دارای حسن نیت هستیم. اما اگر قدرت های جهانی هم حسن نیت داشته باشند و با جدیت برخورد کنند، امیدوار خواهیم بود که به نتیجه برسیم. با این حال هر اتفاقی ممکن است رخ دهد.»

این مقام ارشد دستگاه دیپلماسی ایران در ادامه می گوید ما ممکن است بتوانیم تا ۹۵ درصد به توافق برسیم، اما ۵ درصد باقیمانده می تواند همه چیز را بر هم بزند و کار را خراب کند. اعضای گروه ۱+۵ همیشه موضعی هماهنگ ندارند.

آقای عراقچی در پایان گفت دور بعدی گفتگوها که قرار است در ۲۳ اردیبهشت ماه در وین، پایتخت اتریش، آغاز شود دشوارترین بخش گفتگوهایی خواهد بود که تاکنون صورت گرفته است، زیرا ایران و گروه ۱+۵ قرار است کار تهیه پیش نویش توافق جامع و نهایی را آغاز کنند.

مجید تخت روانچی، دیگر عضو ارشد گروه مذاکره کننده ایران و معاون امور اروپا و آمریکای وزارت خارجه، تمدید مهلت مذاکرات را منتفی نمی داند، اما می گوید تمام تلاش مان برای پایان مذاکرات و رسیدن به توافقی فراگیر تا موعد مقرر ۲۹ تیر (۲۰ ژوئیه) را به کار خواهیم برد. اما اگر قرار است به توافق برسیم، باید به تمام تحریم ها پایان داده شود. امری که به عهده طرف مقابل است.

آقای تخت روانچی همچنین افزود که تلاش های آمریکا برای مطرح کردن مسایلی مانند «حقوق بشر» و «برنامه موشک های دوربرد ایران» به مذاکرات به جایی نمی رسد و این موضوع ها مورد بحث نخواهد بود.»

وی در پاسخ به پرسشی درباره این که «آیا بحران اوکراین و نیاز اروپا به انرژی، به تقویت موضع ایران در گفتگوهای هسته ای منجر می شود یا نه» گفت: مذاکرات منحصرا بر مسئله هسته ای تمرکز دارد.

با این حال این مقام بلند پایه وزارت خارجه ایران اضافه کرد: مسلم است که ایران و اروپا می توانند همکاری های بسیار سازنده تری در عرصه اقتصاد و انرژی با هم داشته باشند. وی در ادامه گفت به باور ما فضای گسترده ای برای بهبود همکاری های دوجانبه وجود دارد.
XS
SM
MD
LG