لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۱۵ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۴:۲۵

روز اول مذاکرات جامع هسته ای وین به درازا کشید


محمد جواد ظریف و کاترین اشتون در مذاکرات هسته ای ایران و ۱+۵ در وین - ۲۴ خرداد ۱۳۹۳
محمد جواد ظریف و کاترین اشتون در مذاکرات هسته ای ایران و ۱+۵ در وین - ۲۴ خرداد ۱۳۹۳

دومین دیدار وزیر امور خارجه ایران و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در اولین روز از مذاکرات جامع هسته ای بین ایران و قدرت های جهانی، عصر چهارشنبه در هتل کوبورگ محل اقامت هیات های مذاکره کننده در وین پایتخت اتریش آغاز شد و پس از گذشت ۲ ساعت بطور موقت متوقف شد.

به گزارش خبرگزاری ایرنا، اما ادامه دیدار عصر چهارشنبه ظریف و اشتون لغو شد و یک منبع نزدیک به هیات مذاکره کننده ایرانی در گفتگو با این خبرگزاری، دلیل آن را ادامه مشورت های ۱+۵ عنوان کرد و گفت مذاکرات این دو، به صبح پنجشبه موکول شده است.

محمدجواد ظریف مذاکره کننده ایران و کاترین اشتون نماینده گروه ۱+۵ شب گذشته با صرف یک شام کاری این گفتگوها را با هدف نگارش پیش نویس توافق جامع هسته ای آغاز کردند و صبح چهارشنبه نیز بار دیگر با هم دیدار کردند. به گزارش ایرنا، قرار است در چارچوب دیدارهای این دو، متن پیش نویس نوشته شود و در هر مرحله، به اطلاع هیات های مذاکره کننده برسد.


هیات های مذاکره کننده ایران و شش قدرت جهانی آمریکا، بریتانیا، فرانسه، روسیه، چین و آلمان، گفتگوهای اصلی که انتظار می رود تا روز جمعه ادامه داشته باشد را از صبح امروز آغاز کردند. رسیدن به یک توافق نهایی می تواند به یک دهه خصومت میان دو طرف بر سر برنامه هسته ای ایران پایان دهد.

از محتوای مذاکرات هنوز خبری منتشر نشده است، اما مايكل مان سخنگوی کاترین اشتون به خبرنگاران گفت، در دوره های قبل ما موضوعات را تک به تک و با پرداختن به جزئیات دنبال می کردیم، اما حالا تلاش می كنيم اين موارد را در كنار هم طوری قرار بدهيم كه به يك توافق منجر شود.

هر دو طرف به دشواری این دور از گفتگوها اذعان کرده اند، اما در عین حال نسبت به نتیجه آن ابراز خوش بینی کرده اند.

میزان غنی سازی اورانیوم و ساختار برخی تاسیسات هسته ای ایران از جمله موارد مورد اختلاف با غرب بوده است که در گفتگوهای اخیر بر سر آنها بحث و گفتگو شده است و در مواردی هم نظرات دو طرف به یکدیگر نزدیک شده است.

اسرائیل از قدرت های جهانی خواسته است نگذارند ایران غنی سازی اورانیوم را ادامه دهد. ایران می گوید از اصل غنی سازی اورانیوم کوتاه نمی آید، اما حاضر است بر روی درصد غنی سازی مذاکره کند.

خبرگزاری مهر روز چهارشنبه اظهارات جواد کریمی قدوسی، یک عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی را منتشر کرد که گفته ایران باید غنی سازی ۲۰ درصدی اورانیوم را از سر بگیرد.

ایران پس از توافق اولیه اتمی سال گذشته، گفت غنی سازی اورانیوم را تا سطح ۵ درصد انجام می دهد.

قدرت های غربی نگران آن هستند که غنی سازی ۲۰ درصدی اورانیوم فاصله زمانی تولید بمب اتمی در ایران را کاهش دهد. ایران می گوید به دنبال تولید سلاح اتمی نیست.

لوران فابیوس وزیر امور خارجه فرانسه روز سه شنبه با اشاره به سختی های این دور از گفتگوها گفت موضع مذاکره کنندگان غربی کاملا شفاف است و آن این که یک ایران با توانایی ساخت سلاح هسته ای را به هیچ وجه نمی پذیرد.

یکی دیگر از موارد مورد اختلاف ایران و گروه ۱+۵ کاربرد تاسیسات راکتور آب سنگین اراک است. مقامات ایران پیشتر گفته بودند که ممکن است کاربری این تاسیسات تغییر یابد تا نگرانی های طرف مقابل رفع شود. اما به گفته کریم قدوسی، آیت الله خامنه ای با تغییر کاربری این تاسیسات مخالفت کرده است.

به گفته این نماینده مجلس، رهبر جمهوری اسلامی گفته «آب سنگین اراک به همین شکلی که ساخته شده و ۹۵ درصد دستگاه های آن نصب شده، راه اندازی شود نه اینکه طراحی آن تغییر کند

سوخت راکتور آب سنگین اراک پلوتونیومی تولید خواهد کرد که می تواند در تولید سلاح کشتار جمعی استفاده شود. مذاکره کنندگان با ایران می خواهند به توافقی برسند که ایران امکان ساخت سلاح اتمی را نداشته باشد یا فاصله زمانی زیادی با آن پیدا کند.
XS
SM
MD
LG