لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۱۵ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۲:۳۸

نامه نرگس محمدی از زندان؛ زنان محبوس در زندان اوین با «تبعیض جنسیتی» مواجه‌اند


Evin Prison اوین زندان بازداشتگاه
Evin Prison اوین زندان بازداشتگاه

نرگس محمدی٬ سخنگو و نایب رئیس زندانی کانون مدافعان حقوق بشر٬ در نامه‌ای سرگشاده از «تبعیض جنسیتی» علیه زنان در زندان اوین خبر داد.

این نامه روز پنجشنبه ۲۴ شهریورماه روی صفحه اینستاگرام منسوب به نرگس محمدی منتشر شده٬ جمهوری اسلامی را یک «نظام زن‌ستیز استبدادی» توصیف کرده است.


در این نامه آمده است: «تبعیض جنسیتی در ایران از عرصه‌ای به عرصه دیگر و از سطحی به سطح دیگر منتقل می‌شود و زنان در تقلای مبارزه علیه تبعیض‌های جنسیتی رایج، با تبعیض‌های غیرمعمول مواجه می‌شوند.»

این فعال مدنی ایجاد محدودیت زمانی برای دسترسی زنان زندانی به تلفن را به عنوان یکی از موارد تبعیض میان مردان و زنان زندانی در اوین ذکر کرده و از ممنوعیت تماس تلفنی برای زنان در روزهای پنجشنبه و جمعه خبر داده است.

نرگس محمدی می‌گوید در حال حاضر ۶۵ زندانی سیاسی زن در زندان اوین به سر می‌برند که تنها می‌توانند پنج روز در هفته و هر روز به مدت ۱۰ دقیقه از تلفن زندان استفاده کنند در حالی شماری از آنان دارای همسر و فرزند هستند.

وی این محدودیت‌ها را «تبعیض هدفمند» و «ستم مضاعف» دانسته است.

نرگس محمدی می‌گوید: «زن مبارز نه تنها با نظام سیاسی استبدادی، بلکه با تفکر بنیادی همراه با بار ارزشی-اخلاقی کاذب در افتاده است.»

او در نامه خود نوشته: «از منظر حکومت استبدادی، زن آرمان‌خواه نه فقط به عنوان معترض علیه نظام ظاهر می‌شود که مثل مردان، مستحق سرکوب است، بلکه گناهی نابخشودنی مرتکب می‌شود و آن شکستن سرکوب تاریخی و انقیاد و سلطه‌ای است که در طول تاریخ حتی بار ارزشی نیز بر آن سوار شده است.»

نرگس محمدی که به دلیل فعالیت‌های مدنی خود از جمله حمایت از زندانیان سیاسی٬ افشای ابعاد شکنجه‌ها و فشارهای روحی در زندان‌ها٬ مخالفت با مجازات اعدام و دفاع از حقوق شهروندان طی سال‌های گذشته، بارها زندانی شده است٬ هم‌اکنون در زندان اوین به سر می‌برد و برای او پرونده‌های جدیدی نیز تشکیل شده است.

با این حال این فعال حقوق بشر در داخل زندان نیز به فعالیت‌های مدنی و مسالمت‌آمیز خود ادامه می‌دهد و درباره وضعیت زندانیان اطلاع‌رسانی می‌کند.

وی در روزهای گذشته خبر داده بود که سپیده قلیان٬ فعال مدنی زندانی٬ در پی اعتصاب غذا به بیمارستان منتقل شده است و وضعیت جسمی وخیمی دارد.

سپیده قلیان در اعتراض به ادامه حبس خود در زندان اوین از روز ۱۸ شهریور دست به اعتصاب غذا زده بود. او با وعده مسئولین مبنی بر انتقال او به زندان اهواز٬ محل سکونت خانواده‌اش٬ پس از یک هفته به اعتصاب غذای خود پایان داد.


سپیده قلیان، طی سال‌های اخیر به دلیل حمایت از حقوق کارگران و دفاع از حقوق بشر بارها بازداشت و زندانی شده است.

او در آخرین پرونده‌اش به تحمل پنج سال زندان محکوم شده و از تیرماه سال ۹۹ این محکومیت را در زندان سپری می‌کند.

همزمان مدافعان حقوق بشر خبر داده‌اند که لیلا حسین‌زاده به بند زنان در زندان عادل‌آباد شیراز منتقل شده است.

این فعال دانشجویی که ۲۹ مردادماه توسط ماموران امنیتی مقابل منزلش بازداشت شد٬ در این مدت در بازداشتگاه اطلاعات شیراز موسوم به «پلاک ۱۰۰» محبوس بود.


امیر رئیسیان٬ وکیل لیلا حسین‌زاده سه هفته پیش در توییتی با اشاره به وضعیت جسمی موکلش نوشته بود که این بازداشت به دستور دادسرای شیراز صورت گرفته و «غیر قانونی» است.

لیلا حسین‌زاده که در سال‌های گذشته نیز بارها بازداشت و زندانی شده٬ پیشتر به دلیل بیماری خودایمنی با حکم «عدم تحمل کیفر» از زندان آزاد شده بود.

علت بازداشت یا اتهام بازداشت اخیر او اعلام نشده است.

جاوید رحمان٬ گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر در ایران٬ بارها اعلام کرده که بازداشت روزنامه‌نگاران٬ وکلا٬ معلمان٬ کارگران و فعالان مدنی به‌ خاطر فعالیت‌های مسالمت‌آمیزشان بازداشت‌هایی «خودسرانه» و «غیرقانونی» است.

جاوید رحمان در جدیدترین گزارش خود به مجمع عمومی سازمان ملل متحد٬ عدم دسترسی زندانیان به مراقبت‌های پزشکی و درمانی را زیر عنوان «محرومیت عامدانه از حق حیات» قرار داده است.

XS
SM
MD
LG