در حالی که خبرها از ایران حاکی از افزایش بازداشت فعالان مدنی است، نرگس محمدی، فعال مدنی زندانی، از وضعیت نامناسب بند زنان زندان اوین خبر داده و در زندان سمنان نیز مریم اکبری منفرد، زندانی سیاسی، مورد ضرب و شتم قرار گرفته است. همزمان وکیل سپیده رشنو نیز میگوید خانواده موکلش تحت فشار هستند.
تنها دو روز از انتشار جدیدترین گزارش جاوید رحمان گزارشگر ویژه سازمان ملل که از موارد متعدد نقض حقوق بشر در ایران نوشته بود، از زندان سمنان خبر رسید که ماموران زندان مریم اکبری منفرد را مورد ضرب و شتم قرار دادند.
سازمان حقوق بشر ایران به نقل از یک منبع مطلع گزارش داده که دختران مریم اکبری منفرد در روز ملاقات از پوشیدن چادر خودداری کردند و این موضوع به جر و بحث و در نهایت ضرب و شتم این زندانی سیاسی انجامید.
مریم اکبری منفرد که از حدود ۱۳ سال پیش زندانی است، به دلیل تماس تلفنی با خواهر و برادرش در کمپ اشرف به اتهام هواداری از سازمان مجاهدین خلق به ۱۵ سال زندان محکوم شده است.
لیلا حسینزاده دیگر زن زندانی است که چهار روز پیش با وجود بیماری برای چندمین بار بازداشت شد و هماکنون در بند امنیتی ۲۰۹ زندان اوین است.
تعدادی از فعالان مدنی در ایران خبر دادند که بازداشت او همراه با خشونت بوده است و کاربران شبکههای اجتماعی دیشب برای آزادی این فعال دانشجویی توفان توییتری به راه انداختند.
امیر رئیسیان، وکیل لیلا حسینزاده، هم با اشاره به بیماری موکلش و رای پزشکی قانونی مبنی بر عدم تحمل کیفر، بازداشت لیلا حسینزاده را غیر قانونی دانسته است.
همزمان وکیل سپیده رشنو در مصاحبهای با روزنامه شرق گفت اعضای خانواده موکلش به شدت تحت فشارند و آزادی سپیده میتواند باعث کاهش این فشارها شود.
نعیم نظامی همچنین با بیان این که حال موکلش مساعد است، از تلاش برای آزادی او با قرار وثیقه خبر داد.
سپیده رشنو، هنرمند و ویراستار ۲۸ ساله، اواخر خرداد بعد از اعتراض به رایحه ربیعی، زن محجبهای که در اتوبوس درباره حجاب به او تذکر داده بود، بازداشت شد. چندی بعد فیلم اعترافات اجباری او، در حالی که روی صورتش آثار فشار و آسیبهایی دیده میشد، از تلویزیون حکومتی ایران پخش شد.
جاوید رحمان در گزارش اخیرش این قبیل بازداشتها را خودسرانه نامیده و از اعمال فشار و شکنجه بر زندانیان و همچنین فشار بر خانواده قربانیان نقض حقوق بشر گفته است، خانوادههایی که به دلیل دادخواهی با تهدید و بازداشت مواجه میشوند.
از طرف دیگر نرگس محمدی فعال مدنی زندانی از سکته قلبی چهار زن در زندان اوین طی کمتر از یک ماه خبر داد. او اسامی سه تن از این زنان را فریبا اسدی، زهرا صفائی، و فرنگیس مظلوم اعلام کرده و این اتفاقات را نگرانکننده دانسته است.
نرگس محمدی چند روز پیش هم با ۱۵ زندانی زن دیگر در نامهای سرگشاده از شیوع کرونا در زندان اوین و کمبود امکانات بهداشتی و درمانی در این زندان خبر داده و نوشته بود این شرایط جان زندانیان را به خطر میاندازد.
جاوید رحمان، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر در ایران، در جدیدترین گزارشش از عدم دسترسی زندانیان به امکانات درمانی به شدت انتقاد کرده و این موضوع را تحت عنوان محرومیت خودسرانه از حق زندگی، بنیادیترین حق انسانها، بررسی کرده است.