در حالی که وزارت امور خارجه ایالات متحده میگوید شش قدرت جهانی که بر سر برنامه هستهای ایران با آن کشور مذاکره میکنند، «یکپارچه» هستند، معاون وزارت امور خارجه ایران روز شنبه از وجود اختلافات «بسیار زیاد و عمیق» بین مواضع ایران و گروه ۱+۵ خبر داد.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، عباس عراقچی روز شنبه در گفتگو با شبکه خبر تلویزیون ایران، با بیان این که پیشرفت درمذاکرات هستهای «قابل توجه نبوده است»، گفت «اختلافات عمیق است و معلوم نیست پرکردن فاصلهها، عملی باشد.»
با این حال او تاکید کرد اگر هم توافق جامع تا ۲۹ تیر ماه، ضرب الاجل شش ماهه تعیین شده در توافق موقت آذر ماه سال گذشته، عملی نشود، به معنای شکست مذاکرات نخواهد بود و نباید «فاجعه» تلقی شود.
قراراست جان کری وزیر امور خارجه آمریکا با همتایان خود از فرانسه، بریتانیا و آلمان به مذاکرات جاری در وین بپیوندند؛ اما سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه و همتای چینی او تصمیم گرفتهاند به وین سفر نکنند.
خبرگزاری آسوشیتدپرس غیبت سرگئی لاوروف را، با توجه به گفتههای وزیر امور خارجه فرانسه که مسکو از مواضع مشترک گفتگو با ایران منحرف میشود، مهم دانسته و مینویسد، این رویداد همچنین ممکن است نشانی بر این باشد که دو طرف فاصله زیادی با یکدیگر دارند و مذاکرات تمدید خواهد شد.
لورن فابیوس توضیحی نداد، اما تحلیلگران روسی، آمریکا را به دلیل پافشاری بر آنچه که آنها درخواستهای غیرواقعی توصیف میکنند، مسئول عدم پیشرفت در مذاکرات میدانند.
آسوشیتدپرس به نقل از یک تحلیلگر میگوید اصرار واشنگتن برای آن که ایران تاسیسات غنیسازی اورانیوم خود را تعطیل کند و بر سر برنامه موشکی خود مذاکره کند، نقض کننده توافقهایی است که محدوده مذاکرات را مشخص میکند.
او همچنین اظهار کرد آمریکا میخواهد مذاکرات «طولانی و دردناک» باشد تا بتواند تحریمها را بر اساس برنامه سیاسی خود سر جایشان نگاه دارد.
در واشنگتن، ماری هارف سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا با اشاره به عدم حضور وزیران خارجه روسیه و چین در مذاکرات، که موجب شده است برخی از ناظران نسبت به رسیدن به توافق تا ۲۹ تیر ماه ابراز تردید کنند، گفت شش قدرت جهانی مذاکره کننده با ایران در مواضع خود یکپارچه هستند.
ایران و غرب بر سر ابعاد برنامه غنیسازی اورانیوم ایران و تعداد سانتریفیوژها از یک سو، و مدت زمان توافق جامع و چگونگی لغو کامل تحریمها از سوی دیگر، اختلاف نظر دارند.
مهمترین اختلافات در مذاکرات نیز، بین واشنگتن و تهران است که از میزان کاهشی که ایران باید در برنامه اتمی خود در برابر لغو تحریم ها اعمال کند، ناشی میشود؛ بنابراین حضور جان کری در این مذاکرات مهم است.
وزیر خارجه آمریکا قادر خواهد بود بطور مستقیم با محمدجواد ظریف، همتای ایرانی خود که در وین بسر میبرد، گفتگو کند. با این حال، با توجه به پافشاری ایران بر مواضع خود، ناظران میگویند آنها تردید دارند که این دور از گفتگوها به جایی برسد.
نمایندگان ایران و کشورهای عضور گروه ۱+۵ شامل ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، روسیه، چین و آلمان، در طولانیترین دور مذاکرات، قصد دارند تا پیش از مهلت ۶ ماهه تعیین شده، بر سر متن توافقنامه جامع و نهایی بر سر برنامه هستهای ایران به توافق برسند.
این دور از گفتگوها که به مذاکرات «وین ۶» معروف شده است، از روز چهارشنبه ١١ تیر ماه آغاز و انتظار می رود تا ٢٩ تیر ماه ادامه یابد و بدین ترییب طولانیترین دوره مذاکرات ایران و غرب بر سر برنامه هستهای باشد.