سومین روز از مذاکرات هستهای ایران و آمریکا در ژنو روز یکشنبه با برگزاری نشستهای داخلی مدیران و کارشناسان تیمهای مذاکرهی دو کشور آغاز شد.
جان کری، وزیر خارجه آمریکا وارد ژنو شده است و پیش از دیدار با محمد جواد ظریف، وزیر امورخارجه ایران، این بار به تنهایی در اطراف محل مذاکرات قدم زد.
جلسه معاونان وزیران امور خارجه کشورهای گروه ۱+۵ و ایران در دفتر سازمان ملل متحد در وین برگزار خواهد شد.
پیشتر سفر آقای کری از لندن به ژنو به تاخیر افتاده بود و مذاکرات دوجانبهی او و محمد جواد ظریف که برای صبح یکشنبه برنامهریزی شده بود به بعد از ظهر این روز موکول شد.
گفتگوهای هستهای ایران و غرب پس از تمدید برنامهی اقدام مشترک در نوامبر با محور مذاکرات ایران و آمریکا و دیدارهای دوجانبه وزرای خارجه این دو کشور و با حضور نمایندهی اتحادیهی اروپا برگزار میشود.
روز شنبه وزیر انرژی آمریکا و رئیس سازمان انرژی اتمی ایران نیز وارد این گفتگوها شدند. به گفته طرفین گفتگوها بر روی جزئیات فنی در بالاترین سطح کارشناسان انجام شد.
با این حال جان کری شنبه شب در لندن در جمع خبرنگاران از پابرجا بودن اختلافهای چشمگیر میان طرفین و راه دراز باقی مانده تا رسیدن به توافق جامع سخن گفت و گمانهزنیها و خوشبینیهای ایجاد شدهی ناشی از حضور ارنست مونیز و علیاکبر صالحی مبنی بر احتمال کاهش اختلافها و احتمال رسیدن به توافق جامع را رد کرد.
وزیر خارجه آمریکا گفت: «حضور آقای مونیز بازتاب دهندهی این نکته است که این گفتگوها بسیار فنی است و چون ما در تلاش برای رسیدن به توافق بر سر موضوعات بسیار سختی هستیم، ضروری و مناسب بود که افرادِ فنی ما بتوانند برای حل هرگونه تفاوت موجود، با افراد فنی طرف مقابل در بالاترین سطح ممکن، بر سر یک میز بنشینند.»
وزیر خارجه آمریکا همچنین گفت «رئیس جمهوری اوباما هیچ تمایلی برای تمدید این گفتگوها فراتر از زمان تعیین شده» ندارد و اگر توافق در این زمان صورت نگیرد نشانهی این است که «تصمیمهای اساسی مورد نیاز آن» هنوز گرفته نشده است.
جان کری بار دیگر تاکید کرد که هدف همچنان پایان ماه مارس (اوایل فروردین ماه) است و رئیس جمهوری آمریکا اگر احساس کند ایران آمادهی گرفتن تصمیمهای سازندهی مورد نیاز برای اثبات صلح آمیز بودن برنامهی هستهای اش نیست، برای متوقف کردن مذاکرات آماده است.
در همین حال جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران به واحد مرکزی خبر گفت «جلسات خوبی» در سطح معاونان در ژنو در «بحث تحریمها و سایر موضوعات» برگزار شده اما هنوز توافقی روی این موضوعات نشده است. او اختلاف نظر اصلی را ذهنیت برخی کشورهای غربی به ویژه برخی جناحهای داخلی آمریکا دانست که به زعم او تحریمها را «سرمایه» می دانند.
محمد جواد ظریف گفت: «تا زمانی که این باور در ذهن مذاکره کنندگان تغییر نکند و یا نتوانند در برابر فشارهای سیاسی گروهها و افرادی که منافعشان در تنش است مقاومت کنند، رسیدن به توافق کار بسیار مشکلی خواهد بود، زیرا تا زمانی که هدف را حفظ فشار بر ایران بدانند هیچ گاه به نتیجه نخواهند رسید.»