دومین روز از مذاکرات دوجانبه ایران و آمریکا در حالی در هوای برفی ژنو آغاز شد که حضور وزیر انرژی آمریکا در ژنو و همچنین سفر علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی ایران برای حضور در این گفت و گوها، حکایت از ورود مذاکرات هستهای به مرحلهای حساس و سرنوشت ساز دارد.
وزارت انرژی آمریکا میگوید مونیز به درخواست جان کری و برای ادامه گفتگو پیرامون جزییات فنی مذاکرات به تیم آمریکا در ژنو پیوسته است.
آقای مونیز خود فیزیکدان هستهای است و ناظران، حضور او را در روند مذاکرات برای رسیدن به توافق جامع هستهای مثبت ارزیابی میکنند.
میتوان حدس زد که این دو احتمالا در مورد جزییات برنامه غنی سازی اورانیوم ایران از جمله تعداد سانتریفیوژها و ابعاد فعالیتشان و همچنین تغیر ساختار راکتور آب سنگین اراک گفتگو و مذاکره خواهند کرد.
خبرگزاری ایرنا از جلسه ارنست مونیز و علی اکبر صالحی با عنوان نشست عالی فنی یاد کرده کرده است.
صبح روز شنبه، در مقابل هتل ویلسون ژنو، محمد جواد ظریف و علی اکبر صالحی را سیاستمدار دیگری هم همراهی میکرد که پیشتر نامش در میان اعضای تیم هستهای ایران اعلام نشده بود؛ حسین فریدون دستیار ویژه و برادر حسن روحانی، رییس جمهوری ایران که پیش از این هم یکبار دیگر در تیرماه ۹۳ -در روزهای منتهی به تمدید توافق ژنو - به جمع مذاکره کنندگان ایران در وین پیوسته بود.
به نقل از خبرگزاریهای ایرانی، مدیرکل رسانههای وزارت امور خارجهی ایران « انجام مشورتها و هماهنگیهای لازم در طول مذاکرات» را دلیل حضور دستیار ویژه رییس جمهوری ایران در ژنو میداند.
تیم مذاکره کننده آمریکا از فردا با حضور دو وزیر آمریکائی، جان کری و ارنست مونیز و عالیرتبهترین اعضاي وزارت خارجه این کشور گفتگوهای هستهای را ادامه خواهد داد.
فردا علاوه بر مذاکرات وزرای خارجه آمریکا و ایران جان کری و محمد جواد ظریف، معاونان وزرای خارجه پنج بعلاوه یک و ایران به سرپرستی هلگا اشمید معاون سیاسی اتحادیهی اروپا تشکیل جلسه خواهد داد.
در همین حال وزیر امور خارجه آمریکا در لندن و پیش از سفر به ژنو با اشاره به اینکه پنج بعلاوه یک در خصوص ایران متحد باقی مانده گفته است: « قطعا هیچگونه تفرقهای از هیچ نوع در باور ما مبنی بر لزوم اثبات صلحآمیز بودن برنامه هستهای ایران از سوی این کشور، وجود ندارد».
این پنجمین دور از گفتگوهای هسته ای بعد از تمدید هفت ماهه آن در ماه نوامبر است.
پس از آخرین دور از گفتگوهای هستهای در حاشیهی اجلاس امنیتی مونیخ و دیدارهای دوجانبه وزیر امور خارجه ایران با وزرای خارجه ی آمریکا، فرانسه بریتانیا، آلمان و روسیه، خبرهایی از سوی برخی رسانهها منبی بر پیشرفتهایی در مذاکرات و نزدیکشدن ایران و غرب به چارچوب توافق جامع، منتشر شد؛ خبرهای تایید نشدهای که حاکی از این بود که امریکا ممکن است با تعداد سانتریفوژهای فعال بیشتری در ایران موافقت کند به شرط آنکه ایران با محدود کردن کارایی آنها ظرفیتشان را برای غنیسازی کاهش دهد.
اما هنوز جزییات مذاکرات از سوی طرفین مذاکره کننده منتشر نشده است. با این حال گفتگوهای هستهای ایران و پنج بعلاوه یک پس از تمدید توافق ژنو در ماه نوامبر، با محور دیدار و گفتگوهای ایران و آمریکا برای رسیدن به چارچوب یک توافق جامع تا سیام ماه مارس، یازدهم فروردین ماه ادامه خواهد داشت.