لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۸ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۸:۵۲

آمریکا هشدار داد آمادگی خروج از مذاکرات هسته‌ای را دارد


اقدامات امنيتی در اطراف هتل ويلسون ژنو، محل برگزاری مذاكرات دوجانبه هسته ای ايران و آمريكا روز یکشنبه شدت گرفت. اما به گزارش خبرنگار بخش فارسی صدای آمریکا، جان كری، وزیر خارجه آمریکا كه پيشتر گفته شده بود ساعت ده صبح به وقت محلی برای ديدار با وزير خارجه ايران وارد ژنو می شود، با تاخير و احتمالا حدود ظهر به اين شهر خواهد رسيد.

وزیر امور خارجه ایالات متحده روز شنبه ۲۱ فوریه -۳ اسفند ماه- اعلام کرد هنوز فاصله قابل توجهی بین طرفین در مذاکرات وجود دارد و در صورتی که تهران نتواند نشان دهد که فعالیت‌های هسته‌ای اش صلح آمیز است، آمریکا آمادگی دارد تا از جریان مذاکرات خارج شود.

دو طرف می خواهند تا اوایل فروردین در مورد چارچوب یک توافق جامع اتمی، موافقت کنند.

آقای کری این اظهارات را پس از ملاقات علی اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران و ارنست مونیز، وزیر انرژی ایالات متحده که برای اولین بار با یک‌دیگر ملاقات می‌کردند، بیان کرد. این دو مقام ارشد در راستای ارزیابی مشکلات فنی که در مسیر مذاکرات وجود دارد با یکدیگر ملاقات کرده‌اند. تلاشی که در صورت ایجاد اعتماد در خصوص محدود کردن فعالیت‌های اتمی ایران به فعالیت‌های صلح‌آمیز، رفع تحریم‌ها را به دنبال خواهد داشت.

بنابر گزارش آسوشیتدپرس، جان کری هشدار داد که در این مذاکرات باید از خوشبینی بی مورد دوری کرد. او اشاره می‌کند که مذاکرات آقایان صالحی و مونیز نشانه‌ای از حصول یک تصمیم مناسب در راستای بهبود مذاکرات نیست و هنوز این فاصله جدی وجود دارد.

گروه ۱+۵ و ایران پایان ماه مارس را به عنوان انتهای مهلت برای رسیدن به توافق سیاسی تعیین کرده‌اند. پس از آن در صورت حصول نتیجه در مرحله اول یعنی چهاروچوب سیاسی، چهارماه باقی‌مانده را به بررسی و نهایی کردن موضوعات فنی خواهند گذراند.

این در حالی است که دوبار گذشته مذاکرات به نتیجه مناسبی نرسید و بنابر پیشنهاد رییس جمهوری باراک اوباما این مذاکرات برای مدت بیشتری تمدید شد.

جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا افزود شکی در تصمیم آقای اوباما وجود ندارد و او در صورتی که احساس کند مذاکرات نتیجه مورد لزوم را در راستای تایید فعالیت‌های صلح آمیز ایران ایجاد نمی‌کند، به طور کامل این مذاکرات را متوقف خواهد کرد.

بنابر نظر نویسنده مقاله‌ در آسوشیتدپرس، در صورتی که مذاکرات در این دور به نتیجه مناسب نرسد رییس جمهوری اوباما امکان کنترل کنگره برای عدم صدور مصوبه‌های بیشتر برای افزایش تحریم‌‌ها بر علیه ایران را نخواهد داشت. اظهارات آقای اوباما می‌تواند در راستای جلوگیری از خرید زمان توسط ایران برای تولید سلاح‌های هسته‌ای باشد. اما ایران تاکید می‌کند هیچگاه به دنبال تولید سلاح هسته‌ای نبوده است.

تردید بر سر نتیجه مذاکرات دولت آمریکا و ایران در حال حاضر یکی از مواردی است که تندروها در کنگره بر آن اصرار می‌ورزند. گروهایی در واشینگتن که به کشورهای عربی و اسرائیل نزدیک‌ترند. ماه آینده قرار است بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل با حضور در کنگره به دعوت جمهوریخواهان در خصوص خطرهای ایران توضیح بدهد. این دعوت خود به یک اختلاف بین دولت اوباما و اکثریت جمهوریخواه در کنگره تبدیل شده است.​

مقامات غربی می‌گویند زمانی از آقای مونیز، وزیر انرژی ایالات متحده خواسته‌اند که در مذاکرات شرکت کند که مطلع شدند رییس سازمان انرژی اتمی ایران، علی اکبر صالحی قصد شرکت در این دور مذاکرات در ژنو را دارد. در مذاکرات این دو انتظار می‌رود در مورد تعداد سانتریفیوژهای ایران که کار غنی‌سازی اورانیوم را انجام خواهد داد، میزان ذخیره سازی و تحقیقات صورت گرفته در این رابطه که می‌تواند در آینده برنامه تولید آب سنگین و پلوتونیم که امکان استفاده در تولید سلاح اتمی را داشته باشد، گفتگوهایی انجام گیرد.

محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران و جان کری وزیر امور خارجه ایالات متحده در روزهای یک‌شنبه و دوشنبه نیز به مذاکرات ادامه خواهند داد.

در طول‌ ماههای گذشته مذاکرات مستقیمی بین ایران و آمریکا در خصوص فعالیت‌های هسته‌ای ایران انجام گرفته است اما آقای کری گفته است تمامی این مذاکرات در راستای سیاست کلی سایر کشورهای طرف مذاکره یعنی روسیه، چین، بریتانیا، فرانسه و آلمان در راستای رسیدن به این نتیجه که ایران چگونه می‌تواند فعالیت‌های اتمی‌اش را به طور صلح‌آمیز در آینده ادامه بدهد، بوده است.

از سوی دیگر جان کری در جمع خبرنگاران در لندن اظهار کرده که حضور آقای مونیز در مذاکرات در برابر رییس سازمان انرژی اتمی ایران نشانه حصول نتیجه نبوده و در واقع نشان دهنده این است که مذاکرات به شکل فنی دنبال می‌شود. وی ادامه می‌دهد «ما در تلاش برای رسیدن به توافق بر سر موضوعات بسیار سختی هستیم و ضروری بود که افراد فنی ما بتوانند برای حل هرگونه اختلاف نظر با طرف مقابل در بالاترین سطح ممکن بر سر یک میز بنشینند.»

XS
SM
MD
LG