دور دیگری از مذاکرات هسته ای ایران و قدرت های جهانی در ژنو به پایان رسید.
به گزارش نیلوفر پورابراهیم، خبرنگار صدای آمریکا در محل مذاکرات، عباس عراقچی، عضوارشد تیم مذاکره کننده ایران در پایان این دور از مذاکرات به خبرنگاران گفت: «همچنان در تلاش برای کم کردن فاصله ها هستیم و همچنان زود است که درباره پیشرفت مذاکرات اظهار نظر کنیم.»
دور بعدی مذاکرات اتمی اوایل فوریه برگزار می شود، اما مکان و زمان دقیق آن هنوز مشخص نشده است.
نیکولا دوروویر، مذاکره کننده فرانسوی، هرچند فضای مذاکرات را مثبت ارزیابی کرد اما گفت به نظرم پیشرفت چندانی نکردیم.
سرگئی ریابکف، معاون وزیر خارجه روسیه بر این عقیده است که مذاکرات مفید و عمیق بود و طرفین به زودی مذاکرات را از سر خواهند گرفت.
گفته شده است که پیش از نشست ایران و ۱+۵، دیپلمات های ایران و ایالات متحده آمریکا برای دستیابی به یک سند توافق کلی تلاش کرده اند اما تلاش آنها در این دور، به نتیجه نرسیده است.
مذاکرات هستهای ایران و گروه ۱+۵ (آمریکا، بریتانیا، فرانسه، چین، روسیه و آلمان) در سطح معاونان وزرای خارجه در دفتر نمایندگی دائم اتحادیهی اروپا در ژنو صورت گرفت.
صبح روز یکشنبه و پیش از این مذاکرات، معاونان وزرای خارجه شش قدرت جهانی جلسه داخلی برگزار کردند. برخلاف روال پیشین گفتگوهای پنج عضو دائمی شورای امنیت و آلمان با ایران، این مذاکرات بدون حضور کاترین اشتون و محمد جواد ظریف برگزار شد.
هلگا اشمید، معاون سیاسی فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیهی اروپا در این گفتگوها حضور داشت.
وانگ چون، مذاکره کننده ارشد کشور چین در مذاکرات هستهای با ایران پیش از آغاز این جلسه در گفتگو با خبرنگاران، با اشاره به زمان کوتاه باقیمانده برای مذاکرات گفت پکن امیدوار است طرفین از این فرصت تاریخی استفاده کنند.
مدیرکل دفتر کنترل تسلیحات هستهای وزارت خارجهی چین همچنین اتخاذ رویکرد انعطافپذیر عملگرایانه و تصمیم و ارادهی سیاسی را مهمترین راههای رسیدن به توافق جامع هستهای دانست.
مذاکره کنندهی ارشد چین گفت اولویت این مرحله از مذاکرات «توافق نظر» است و تهیه چارچوب توافق در مرحلهی بعد قرار دارد. سرعت بخشیدن به روند مذاکرات هستهای در مدت زمان باقیمانده از اهداف اصلی این دور از مذاکرات است.
پیشتر نیزجان کری، و جواد ظریف، وزیران امورخارجه آمریکا و ایران در ژنو و پاریس گفتگوهای دو جانبه طولانی داشتند.
از آخرین باری که ایران و قدرت های جهانی تصمیم گرفتند مذاکرات خود را تمدید کنند، حدود دو ماه می گذرد. آنها نتوانستند تا پیش از ضرب الاجل تعیین شده ۲۴ نوامبر سال گذشته (۳ آذر ۱۳۹۳) به یک توافق جامع اتمی برسند که برنامه اتمی ایران را محدود و در عین حال تحریم ها علیه آن کشور را لغو کند.
تا پایان مهلت تعیین شده برای رسیدن به چارچوب توافق جامع هسته ای، یا آنچه که از آن به عنوان «توافق سیاسی» یاد می شود، شش هفته باقی مانده است. اما ضرب الاجل تعیین شده برای رسیدن به توافق جامع و نهایی، ۳۰ ژوئن (۹ تیر ۱۳۹۴) است.
ایران می گوید برنامه هسته ای این کشور صلح آمیز است. اما آمریکا و متحدانش می گویند ایران باید صلح آمیز بودن برنامه اتمی خود را با اقدامات عملی ثابت کند.
وسعت و سرعت برنامه غنی سازی اورانیوم در ایران و همچنین چگونگی برداشته شدن تحریم ها از جمله اختلافات عمده میان دو طرف است.