دومین روز از گفتگوهای دوجانبه هستهای ایران و آمریکا در ژنو سوئیس به پایان رسید. همزمان در روز جمعه، جان کری و لوران فابیوس وزیران خارجه آمریکا و فرانسه برای کم کردن اختلافهای موجود بر سر یافتن راهی برای حل و فصل مناقشه هستهای ایران با وزیر امور خارجه ایران دیدار کردند.
به گفته محمد جواد ظریف در این دیدارها توافق شد تا مذاکرهکنندگان به گفتگوهای خود ادامه دهند تا زمینههای جدیدی برای پیشرفت در مذاکرات بیابند. وی همچنین گفته است به ژنو باز خواهد گشت و تلفنی با وزرای خارجه کشورهای عضو گروه ۱+۵ در ارتباط خواهد بود.
صبح روز جمعه و در حالی که وزیر خارجه ایران برای دیدار با همتایان آمریکایی و فرانسوی خود عازم پاریس شد، هیاتهای مذاکره کننده ایران و آمریکا دومین روز از گفتگوهای دوجانبهی هسته ای را در ژنو آغاز کردند. این گفتگوها در ژنو در دو سطح معاونان وزرای خارجه آمریکا و ایران و همچنین کارشناسی برگزار شد.
این دور از گفتگوهای هیاتهای مذاکره کننده ایران و آمریکا، یک روز پس از مذاکرات دوجانبه وزیران خارجه دو طرف در روز چهارنشه در ژنو آغاز شد.
خبرگزاری رویترز به نقل از یک مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا گزارش داد جان کری و محمدجواد ظریف در هفتههای پیش رو نیز با یکدیگر دیدار خواهند کرد.
وزیر امور خارجه ایران در ساعات پایانی روز جمعه و در بازگشت از پاریس به ژنو گفت مذاکرات سنگینی برای رسیدن به توافق داریم و لازم است پروسه تلاش از سوی همه طرفها برای رسیدن به این فرصت تاریخی، ادامه پیدا کند.
آقای ظریف افزود ما امیدواریم مجموعه این جلسات به راه حل برسد، اما معتقدیم که راه حل کاملا موجود است و فقط احتیاج به اراده سیاسی برای عبور از این مشکل است، تا زمینهسازی لازم برای برخورد با مشکلات واقعی جامعه بین الملل – مانند افراط، تروریسم، بی احترامی به ارزشهای مذاهب و مقدسات مردم – انجام شود.
به گفته آقای ظریف، ایران ظرفیت قابل توجهی برای کمک به جامعه بینالملل برای مقابله با این مشکلات دارد.
وزیر خارجه ایران همچنین گفت فردا (شنبه) با فیلیپ هموند وزیر خارجه بریتانیا گفتگو خواهد کرد و در راه نیز با وزیر امور خارجه روسیه صحبت کرده است.
وی همچنین روز گذشته با فرانک والتر اشتاین مایر وزیر امور خارجه آلمان و فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا دیدار و در خصوص برنامه هستهای ایران گفتگو کرد.
خانم موگرینی در سخنانی پس از این دیدار، با تاکید بر این نکته که برای رسیدن به توافق نباید زمان را از دست داد، گفت ما بر پایبندی خود به راه حلی سیاسی که پاسخی جامع به نگرانیهای جامعهی بین المللی در خصوص ماهیت صرفا صلح آمیز برنامه هستهای ایران باشد تاکید میکنیم و مذاکرات باید در مدت زمان تعیین شده به نتیجه برسد.
محمدجواد ظریف پیش از سفر به فرانسه گفته بود در پاریس علاوه بر موضوع هستهای در خصوص مسائل منطقهای، و مشکلاتی ناشی از افراطی گری و همچنین اسلام هراسی با لوران فابیوس گفتگو خواهد کرد.
فرانسه در سال های اخیر موضعی سختگیرانه در قبال برنامه هستهای ایران داشته است. وزیر امور خارجه ایران درحالی از گفتگو در خصوص موضوع های مرتبط با تروریستم و افراطی گری با فرانسه سخن میگوید که فرانسوا اولاند ريیس جمهور این کشور بارها همکاری با ایران در مواردی همچون مبارزه با گروه افراطی موسوم به دولت اسلامی (داعش) را منوط به حل پرونده هستهای ایران کرده است.
رییس جمهور فرانسه روز جمعه در سخنرانی سالانهاش گفت «فرانسه به دنبال توافق نهایی با ایران است اما نه با هر شرایطی، بلکه با یک رویکرد مشخص. انرژی صلح آمیز هستهای آری! دستیابی به بمب اتمی نه!» فرانسوا اولاند گفته است فرانسه خواهان توافقی است که به چنین نتیجهای منتهی شود .
پیشتر وزارت امور خارجه فرانسه در خصوص از همکاریهای دیپلماتیک دو کشور به بخش فارسی صدا آمریکا گفته بود روابط دیپلماتیک با ایران حتی در زمان تنشهای سیاسی همواره ادامه داشته است. پس از انتخاب مجدد محمود احمدی نژاد در انتخابات جنجال برانگیز سال ۱۳۸۸ که منجر به یک دوره گفتگوهای دیپلماتیک محدود ایران و فرانسه شد،گفتگوهای سیاسی در سطوح بالای سیاسی پس از انتخابات سال ۱۳۹۲ و به درخواست مقامهای ایرانی آغاز شد.
وزارت خارجه فرانسه به دیدارهای فرانسوا اولاند با حسن روحانی در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل در سالهای ۲۰۱۳ و ۲۰۱۴ میلادی و دیدارهای فابیوس با همتای ایرانیاش در حاشیه گفتگوهای هستهای ایران و گروه ۱+۵ و همچنین در حاشیه اجلاس یونسکو در پاریس و کنفرانس مونیخ اشاره میکند و می افزاید توافق موقت ژنو که تا کنون دوبار تمدید شده نخستین گام برای برقراری دوباره روابط مبتنی بر اعتماد با ایران است.