یک مقام وزارت علوم ایران وعده داده که جذب دانشجوی خارجی در ایران دوبرابر شود. ادعای این مقام در حالی است که عمده دانشجویان خارجی طالب و محصلان مدارس مذهبی هستند که از بودجه عمومی دولت ارتزاق میکنند.
به گزارش ایرنا، هاشم داداشپور، رییس سازمان امور دانشجویان کشور وزارت علوم روز شنبه ۱۶ اردیبهشت گفت بیش از ۱۰۰ هزار دانشجوی بینالمللی در ایران تحصیل میکنند و برای چهار سال آینده نیز قصد داریم حدود ۲۵۰ هزار دانشجو را از کشورهای اسلامی جذب کنیم.
نکته قابل توجه محل سخنرانی آقای داداشپور است. او روز شنبه در همایشی تحت عنوان «نکوداشت دانشآموختگان بینالمللی دانشگاههای کشور در شبستان حضرت زهرا (س) حرم حضرت معصومه در قم» سخنرانی کرد.
منقتدان میگویند بخش قابل توجهی از دانشجویان خارجی در ایران، طلاب و محصلان مدارس دینی هستند. «جامعه المصطفی» فراگیرترین تشکیلات مذهبی آموزشی جمهوری اسلامی است که دهها هزار محصل خارجی دارد و از بودجه عمومی دولت جمهوری اسلامی استفاده میکند.
علیرضا بینیاز، معاون پژوهشی «جامعه المصطفی العالمیه» پیش از این گفته بود بیش از ۱۰۰ هزار طلبه از ۱۳۶ کشور در این مرکز علمی حضور دارند و اعلام کرده بود که ۲۵۰۰ طلبه زن در مدارس دینی این نهاد در ایران و ۶۵۰۰ نفر در واحدهای آن در خارج از ایران مشغول به تحصیل هستند.
استفاده از بودجه دولتی برای طلاب خارجی به دولت خاتمی باز میگردد. پیش از این آیتالله محققداماد که از او به عنوان «استاد حوزه و دانشگاه» یاد میشود در یک نشست که روزنامه شرق ۳۰ آذر ۱۴۰۰ گزارش آن را منتشر کرده بود، گفته بود «اولین کسی که این اشتباه را کرد و برای حوزه بودجه تعیین کرد، آقای محمد خاتمی بود.»
نهادی که تحریم است و با نیروی قدس «همکار»
«جامعه المصطفی العالمیه» مدعی است که یک نهاد علمی و بینالمللی با هویت حوزهای است. این نهاد میگوید اهداف گسترش علوم انسانی و اسلامی دارد و مخاطب اصلی آن طلاب غیر ایرانی است.
این نهاد نیز از جمله نهادهای زیرنظر رهبر جمهوری اسلامی است که در دهه هشتاد با ادغام سایرنهادها تشکیل شد.
رياست عاليه «جامعهالمصطفی العالمیه» با رهبر جمهوری اسلامی است و تصويب اساسنامه، انتخاب اعضای هیات امنا، نصب و عزل رئيس جامعه بر عهده او است. در حال حاضر، نماينده شورای عالی حوزه، دبير كل مجمع جهانی تقريب مذاهب اسلامی، نمایندگان برخی از دیگر نهادها و سه تا پنج تن از «علما و انديشمندان» آشنا به مسائل بينالملل به انتخاب رهبر جمهوری اسلامی عضو هیات امنای این نهاد هستند.
واحدهای «جامعهالمصطفی العالمیه» در تهران، مشهد، اصفهان و گرگان قرار دارند و اعلام شده که این مجموعه در بیش از ۶۰ کشور دارای نمایندگی است. از جمله واحدهای خارج از کشور این نهاد در لندن، اندونزی، لبنان، سوریه، پاکستان، تایلند، غنا و بورکینافاسو قرار دارند.
بودجه این نهاد در سالهای اخیر رشد چشمگیری داشته است. در سال ۱۳۹۶ بودجه سالانه آن ۲۷۸ میلیارد تومان بود. اما در سال ۱۴۰۱ به ۷۷۱ میلیارد تومان رسید. روزنامه شرق ۲۹ دی ۱۴۰۱ گزارش داد جامعه المصطفی در سال ۱۴۰۲ بودجهای ۸۹۵ میلیارد تومانی خواهد داشت که البته در لایحه بودجه، ردیف یا هزینهکرد برای این نهاد بر عکس روال بودجه نویسی، درنظر گرفته نشده است.
سال ۱۳۹۹ در زمان دولت ترامپ، وزارت خزانهداری آمریکا، جامعهالمصطفی العالمیه» را تحریم کرد چون این نهاد را به عنوان منبع جمع آوری اطلاعات و جذب نیرو برای سپاه پاسداران و شاخه برون مرضی آن یعنی نیروی قدس تشخیص داد . کانادا نیز یکسال پیش این نهاد را همزمان با تحریم فرمانده نیروی انتظامی تحریم کرد. در آن زمان اعلام شد این نهاد، «ایدئولوژی رژیم را از طریق شاخههای جهانیاش در خارج از کشور ترویج میکند».
جامعه مصطفی غیر از ارتباط سازمانی با نیروی قدس، یک اتهام دیگر را نیز با خود یدک میکشد. اینکه برخی در آغاز همه گیر کرونا در ایران، دانشجویان چینی این نهاد را عامل ورود ویروس به ایران از شهر قم دانستند.
محمدحسین بحرینی، رئیس دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفته بود از جمله زمینه های انتشار کرونا در شهر مذهبی مشهد، حضور ۷۰۰ طلبه چینی در حوزه علمیه قم را از جمله زمینههای انتشار کرونا در این شهر مذهبی عنوان کرده بود. اظهاراتی که از سوی مولوی عبدالحمید هم مطرح شد اما مدیر حوزههای علمیه ایران گفته بود «بیماری کرونا در قم ربطی به طلاب چینی المصطفی ندارد».