لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۸ دی ۱۴۰۳ ایران ۲۲:۰۶

برخی مطالب کتاب‌های درسی به دستور رهبر جمهوری اسلامی حذف می‌شوند


علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی ایران
علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی ایران

وزیر آموزش و پرورش ایران می‌گوید که «مطالب غیرکاربردی» از کتاب‌های درسی دانش‌آموزان بر اساس دستور رهبر جمهوری اسلامی، حذف می‌شود.

یوسف نوری به صداوسیمای جمهوری اسلامی گفته است که این «تغییرات محتوایی» بر پایه آن چه «فرمایش» آیت‌الله علی خامنه‌ای اعلام داشته، در کتاب‌های «همه پایه‌های تحصیلی» و از سال آینده انجام خواهد شد.

محمود امانی طهرانی، مدیرکل وقت دفتر تالیف کتاب‌های درسی وزارت آموزش و پرورش مهرماه ۹۷ در گفتگویی تلویزیونی اظهار داشته بود که «محتوای آموزشی» کتاب‌های دانش‌آموزان مبتنی بر «سند تحول آموزش و پرورش» که مورد تاکید مستقیم رهبر جمهوری اسلامی است، تدوین می‌شود.

«سند تحول بنیادین آموزش و پرورش» شامل فلسفه و نظام «تعلیم و تربیت رسمی و عمومی در جمهوری اسلامی» و متشکل از ۶ «ساحت آموزشی» دینی و اخلاقی، علمی و فناورانه، اقتصادی و حرفه ای، زیبایی‌شناسی و هنری، زیستی و بدنی و سیاسی و اجتماعی است که مردادماه ۸۹ در شورای عالی انقلاب فرهنگی جمهوری اسلامی تدوین و به دستگاه‌های اجرایی ابلاغ شده است.

وزیر آموزش و پرورش دولت ابراهیم رئیسی در ارتباط با تغییرات کتاب‌های آموزشی مدارس ایران اظهار داشته است «مطالب غیرکاربردی» که در کتاب‌های درسی برای دانش‌آموزان «منفعتی ندارند»، حذف خواهند شد.

یوسف نوری بدون اشاره به جزئیات بیشتری از این «حذفیات» یا معیارهای تشخیص «غیرکاربردی» بودن مطالب، تاکید کرده است کتاب‌های تحصیلی سال آینده چاپ شده‌اند و امکان تغییر این کتاب‌ها برای امسال نیست اما اقدام به انجام تغییرات، از سال بعد برای اعمال در آنها صورت خواهد گرفت.

علی خامنه‌ای سال‌ها است که نسبت به محتوای کتاب‌های درسی حساسیت نشان می‌دهد.

او نخستین‌بار در مهرماه ۷۹ در دیدار با جمعی از طلاب حوزه علمیه قم، خواستار برنامه‌ریزی آنها برای «تحول» در نظام درسی و کتاب‌های درسی «مراکز آموزشی بزرگ» کشور به ویژه برای «آموزش و پرورش» شده بود.

آیت‌الله علی خامنه‌ای اردیبهشت‌ماه ۹۳ نیز در دیدار جمعی از معلمان و فرهنگیان، با اعلام اینکه نظام آموزش و پرورش ایران «از تقلید از نظام‌هاى آموزش و پرورش غربى پدید آمده»، گفته بود: «یک تحوّل اساسى لازم بود در فضاى آموزش و پرورش؛ چه از لحاظ قالب، چه از لحاظ محتوا.»

افزودن محتوای سیاسی و یا تبلیغات برنامه‌های مناقشه برانگیز نظامی جمهوری اسلامی به «نظام آموزشی» دانش‌آموزان، در سالیان اخیر شتاب بیشتری یافته، تا آنجا که علیرضا کاظمی، سرپرست وزارت آموزش و پرورش آبان‌ماه ۱۴۰۰ گفته بود درس «استکبارستیزی» وارد کتاب‌های درسی خواهد شد.

آیت‌الله ناصر مکارم شیرازی، از مراجع تقلید شیعی ساکن در شهر قم هم آذرماه ۱۴۰۰ با اعلام اینکه روح حاکم بر نظام آموزشی ایران باید «روح اسلامی» باشد و باید «هیچ نشانه‌ای از فرهنگ غرب» در آن نباشد، گفته بود: «ما نسبت به پاکسازی آن مسئول هستیم.»

روزنامه اینترنتی «فراز» آذرماه ۹۹ در مطلبی با عنوان «پاک‌سازی تاریخ و هویت ایرانی از کتاب‌های درسی»، ضمن اشاره به «حذف مقبره کوروش از کتاب عربی یازدهم و حذف نام خسرو انوشیروان از کتاب سوم دبستان»، نوشته بود: «یک‌سال پیش نیز گنجینه‌هایی از شعر و ادب فارسی از کتاب‌های ادبیات فارسی مدارس حذف شدند.»

این درحالی است که به تازگی لیستی در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده که نشان می‌دهد چه مقدار از مطالب مختلف از جمله متون ادبی کهن ایرانی بعد از انقلاب از کتاب‌های درسی حذف شده‌است.

XS
SM
MD
LG