سازمان توسعه تجارت ایران روز جمعه اعلام کرد: در راستای مذاکرات وزیر صنعت، معدن و تجارت و پیگیریهای سازمان توسعه تجارت ایران و براساس قانون و ضوابط جدید وزارت بازرگانی پاکستان، اکنون تبادل رسمی تجارت با ایران، با بهرهگیری از مکانیزم تهاتر امکانپذیر شده است.
مشاور ارشد نخستوزیر پاکستان، در امور بازرگانی و سرمایهگذاری هم شانزدهم آبانماه طی دیداری با وزیر جهاد کشاورزی جمهوری اسلامی گفته بود «پاکستان دارای برنج و ایران دارای نفت و پتروشیمی است و ما میتوانیم این کالاها را با هم تهاتر کنیم.»
جواد اوجی، وزیر نفت دولت ابراهیم رئیسی نیز پاییز گذشته گفته بود افزایش فروش و صادرات نفت ایران از مسیرهای مختلف مانند تهاتر با کالا یا سرمایه، یکی از برنامههای اصلی دولت است. او همچنین از موافقت تهران با تهاتر نفت در برابر برنج پاکستان خبر داده بود.
از سوی دیگر وزیر کشاورزی سریلانکا دیماه گذشته به خبرگزاری رویترز گفته بود کشورش قصد دارد هر ماه بخشی از محصول چای تولیدی خود را به ارزش پنج میلیون دلار برای بازپرداخت بدهی نفتی، که مربوط به چهار سال پیش است، به ایران ارسال کند. سریلانکا در مجموع ۲۵۱ میلیون دلار بابت واردات نفت به تهران بدهکار است و با این حساب ۵۰ ماه طول خواهد کشید تا این کشور با فرایند تهاتر، اصل مبلغ را هشت سال پس از دریافت اصل کالا، با ایران تسویه کند.
جمهوری اسلامی در حالی سیاست مبادله پایاپای با کشورهای همسایه را در اولویت قرار داده است که به نتیجه نرسیدن مذاکرات احیای برجام و خودداری جمهوری اسلامی از پیوستن به «افایتیاف» مناسبات تجاری ایران با جهان را با دشواری مواجه کرده است.