یک عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی میگوید «نگرانیهای کشورهایی مانند روسیه و چین» یکی از دلایل توقف مذاکرات احیای برجام در وین است.
جلیل رحیمی جهان آبادی روز شنبه ١٣ فروردین گفت پکن و مسکو نگرانند آیا «بعد از حل مشکل ایران و بهبود روابط ایران با کشورهای غربی، آیا روسیه و چین به ویژه روسیه که دچار بحران اوکراین شده است، از بازار تجاری و تعامل با ایران حذف خواهد شد یا خیر؟»
این اظهارات در شرایطی است که بسیاری از کارشناسان و مردم ایران از نفوذ سالهای اخیر چین و روسیه در سیاست و اقتصاد کشور ابراز نگرانی و نارضایتی کردهاند.
جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، دوشنبه هفته گذشته گفت که مذاکرات میان ایران و قدرتهای جهان برای احیای برجام پس از رفع مانعتراشی روسیه بار دیگر به دلیل درخواست حذف نام سپاه از گروههای تروریستی، به بنبست رسیده است.
دیپلمات ارشد اتحادیه اروپا در ادامه سخنانش گفته بود که «دو هفته پیش تقریبا توافق حاصل شده بود که روسها آمدند و با برداشتن تحریم نفت ایران مخالفت کردند چرا که اگر ایران تولید نفت را آغاز کند، عرضه بیشتری در بازارها خواهد بود و این به نفع روسیه نیست.»
وزیر خارجه ایرلند نیز در اواخر اسفند ماه سال گذشته اعلام کرده بود «تنش و تاخیر» ایجاد شده در مذاکرات وین به دلیل تهاجم روسیه به اوکراین و نگرانی مسکو از این است که مبادا از فواید احیای برجام سودی عایدش نشود.
یکی از محورهای اصلی گفتوگوی رو در روی حسین امیرعبداللهیان و سرگئی لاوروف، وزیران خارجه ایران و روسیه، در مسکو در اواخر اسفند ماه، بحث درباره درخواست کرملین از غرب مبنی بر تضمین تداوم تجارت مسکو و تهران در سایه بحران اوکراین و پس از احیای برجام بود.
لاوروف پس از این دیدار گفته بود روسیه تضمینهای کتبی از واشنگتن دریافت کرده است که تحریمها علیه مسکو بر سر اوکراین مانع همکاری در چارچوب توافق برجام نمیشود.