بر اساس گزارش آیس لندن، قیمت گاز اروپا برای اولین بار از اواسط ژوئن به زیر ۱۲۰۰ دلار در هر ۱۰۰۰ مترمکعب رسید، چرا که ذخایر گاز اتحادیه اروپا در حال نزدیک شدن به حد مجاز است و این منطقه در شرایط آب و هوایی نسبتاً معتدلی بوده و میانگین تولید برق از نیروی باد به شدت افزایش یافته است. همه این عوامل در کاهش قیمت سهیم هستند و این یعنی زمستان سختی در کار نخواهد بود.
زمستان سخت اروپا و نقش تعیین کننده گاز در مذاکرات برجام، موضوعی بود که تیم مذاکره کننده ايرانی به آن دل بسته بود تا در مذاکرات دست بالا را داشته باشد.
زمستان سخت که بواسطه مناقشه گازی روسیه و اروپا در ذهن ها جا افتاده بود کلیدواژه سیاستمداران و رسانههای ایرانی شد تا آینده سیاست خارجی کشور حول این تصور بچرخد.
در همین زمینه محمد مرندی، مشاور تیم مذاکره کننده در توییتی از کلیدواژه «زمستان سرد» استفاده کرده و نوشت: «ایران صبور خواهد بود. ایالات متحده در زمان اوباما بهطور سیستماتیک توافق را نقض کرد و در زمان ترامپ/ بایدن حداکثر فشار را علیه شهروندان بیگناه اعمال کرد. از اینرو، ایران ابهامات یا خلأهای متن را نمیپذیرد. زمستان نزدیک است و اتحادیه اروپا با بحران انرژی فلجکننده مواجه است».
روزنامه کیهان نیز با استناد به دلایل مشابه و درپیشبودن پاییز و زمستانی سرد برای اروپا، خواستار توقف دوماهه مذاکرات از سوی دولت رئیسی شد.
خبرگزاری فارس و مهر نیز در مطالب مشابهی با «سرد و تاریک» توصیف کردن زمستان اروپا، اینگونه بیان کردند که اروپا نیازمند منابع ایران است و اگر این کشور به اصطلاح گاز میخواهد، باید به آمریکا فشار بیاورد که در مذاکرات نرمش نشان دهد.
مرندی ۲۸ مرداد و در پی گفتگوی تلفنی بوریس جانسون، نخست وزیر سابق انگلیس، امانوئل ماکرون، رئیس جمهور فرانسه، اولاف شولتز، صدر اعظم آلمان با جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا پیرامون برجام نیز نوشت: «زمستان دارد میآید.»
روزنامه ایران نیز که ارگان رسمی دولت است، در ۱۴ شهریور سرمقالهای با عنوان «زمستان غرب را سر عقل خواهد آورد»، منتشر کرد.
خبرگزاری ایرنا نیز در مطلبی زمستان پیش رو برای اروپا را سرد و تاریک توصیف کرد و از قرار گرفتن صنایع آلمان در سراشیبی رکود نوشت. تورم، خاموشی، سرما و کاهش رشد اقتصادی در منطقه یورو محورهای تحلیل نگارنده ایرنا بود.
در واقعیت اما خبری از زمستان سخت نیست و بر اساس گزارش ها ذخایر گاز به حد مطلوب میرسد و روند کاهش قیمت گاز مدتی است که آهسته و پیوسته ادامه دارد.
فارغ از شرایط ذخایر گازی اتحادیه اروپا و منابع تامین این اتحادیه کارشناسان حوزه انرزی همواره تاکید دارند که ایران به هیچ عنوان نه از نظر حجم تولید گاز و نه از نظر زیرساختی توان صادرات حتی یک متر مکعب گاز به اروپا را ندارد.
این همان توهم زمستان سخت و رویای برباد رفته است که سیاستورزی کشور به آن گره خورده بود.