لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۱۶ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۵:۵۵

اوپک و‌ کشورهای هم‌پیمان بر سر کاهش تولید توافق کردند


سازمان کشورهای صادر کننده نفت، اوپک و متحدانش به‌ رهبری روسیه، روز دوشنبه برای اعمال اندکی کاهش در میزان تولید نفت، توافق کردند.

به‌ دلیل ترس از کاهش رشد اقتصادی، به‌ تازگی قیمت نفت کمی کاهش یافته و این توافق برای کاهش عرضه، با هدف افزایش دوباره قیمت‌ها انجام خواهد شد. تولیدکنندگان نفت در ماه اکتبر تولید خود را یکصد هزار بشکه در روز کاهش خواهند داد. این مقدار، صرفا یک‌دهم درصد از تقاضای جهانی برآورد می‌شود.

آن‌ها همچنین توافق کردند که در صورت تداوم نوسان قیمت‌ها، عربستان سعودی که به‌عنوان‌ راهبر اوپک عمل می‌کند، بتواند در هر زمان که بخواهد، نشستی فوق‌العاده را تشکیل دهد. این تصمیم در واقع برای حفظ وضعیت موجود اخذ شده، زیرا اوپک با نوسان‌هایی شدید در قیمت نفت مواجه شده‌ است.

عربستان سعودی، تولیدکننده اصلی اوپک، در ماه گذشته از احتمال کاهش تولید برای رسیدگی به آن‌چه «تغییرات اغراق‌آمیز قیمت نفت» خواند، خبر داده‌بود. قیمت نفت خام برنت از ۱۲۰ دلار در ماه ژوئن، اکنون به حدود ۹۵ دلار در هر بشکه کاهش یافته‌ است.

الکساندر نواک، معاون نخست‌وزیر روسیه روز دوشنبه گفت که کاهش تولید نفت «اوپک پلاس» فقط منعکس‌کننده انتظاراتی است که بر اثر رشد اقتصادی ضعیف‌شده در جهان پدید آمده‌ است.

کاهش کنونی قیمت نفت، به «افزایش احتمالی عرضه نفت خام ایران» نیز مرتبط است. اگر تهران بتواند که برجام، توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ خود با قدرت‌های جهانی را احیا کند، به بازار باز خواهد گشت.

انتظار می‌رود که در صورت کاهش تحریم‌ها، ایران یک میلیون بشکه نفت را روزانه به بازار جهانی بیفزاید. این مقدار، معادل یک درصد از تقاضای جهانی است. با این‌حال، چشم‌انداز توافق هسته‌ای چندان روشن به‌نظر نمی‌رسد.

کاخ سفید روز دوشنبه اعلام کرد که جو بایدن، رئیس‌جمهوری آمریکا مصمم است که همه اقدام‌های لازم را با هدف تقویت عرضه انرژی و کاهش قیمت‌ها انجام دهد. جیووانی استاونوو از یو.بی.اس، گفت: تصمیم‌ بر کاهش تولید، نشان می‌دهد تمایلاتی وجود دارد که قیمت نفت در «بالاتر از سطح ۹۰ دلار در هر بشکه» باقی بماند.

با این حال، سیگنال‌های بازار فیزیکی نشان می‌دهد که عرضه همچنان محدود است و بسیاری از کشورهای اوپک، کمتر از میزان برآورد‌شده، تولید می‌کنند. در همین حال اما تحریم‌های جدید غرب، صادرات روسیه را تهدید می‌کند.

روسیه نیز در پاسخ اعلام کرده‌ است که به‌دلیل درگیری نظامی در اوکراین، عرضه نفت را به کشورهایی که از ایده «محدود کردن قیمت انرژی روسیه» حمایت می‌کنند، متوقف خواهد کرد.

در همین حال، صادرات گاز روسیه به اروپا بیش از پیش کاهش یافته که احتمالا منجر به افزایش قیمت‌ها می‌شود.

در سوی دیگر اما در ایران، برخی تحرکات بیان‌گر آمادگی این کشور برای پیوستن به بازار جهانی است.

جواد اوجی، وزیر نفت دولت ابراهیم رئیسی، می‌گوید که جهان به مقدار بیشتری از نفت ایران نیاز دارد. او‌ روز دوشنبه گفته که کشورش آماده ایفای نقش در راستای خارج‌کردن بحث نفت، از سیاست است.

اوجی در بیانیه‌ای که پس از نشست اوپک پلاس، منتشر شد، گفت که شرایط کنونی بازار مستلزم «ملاحظات دقیق» است و همکاری و اتحاد نفتی به مصرف‌کنندگان جهانی کمک می‌کند.

وزیر نفت جمهوری اسلامی گفته‌ است:«ما همیشه اعلام کرده‌ایم که آمادگی داریم با پرهیز از «سیاسی شدن نفت و استفاده سیاسی از انرژی» به نقش خود در تامین نفت، فرآورده‌های نفتی و ارتقای امنیت انرژی در جهان، کمک کنیم.»

XS
SM
MD
LG