لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۷ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۴:۱۲

گزارش تازه «خانه آزادی»؛ ایران رکورددار بیشترین «کاهش آزادی اینترنت» در جهان شد


تصویری از مهسا امینی روی نقشه ایران و با هشتگ مهسا امینی که در ترکیه و در دست معترضان دیده شده است - آرشیو
تصویری از مهسا امینی روی نقشه ایران و با هشتگ مهسا امینی که در ترکیه و در دست معترضان دیده شده است - آرشیو

اندیشکده «خانه آزادی» مستقر در آمریکا، در گزارش تازه ای از وضعیت آزادی جهانی اینترنت در سال ۲۰۲۳ می گوید آزادی اینترنت برای سیزدهمین سال پیاپی بدتر شده است.

این گزارش می‌افزاید که بیشترین سرکوب و همچنین بدترین کاهش آزادی اینترنت در سطح جهان در ایران رخ داد در حالی که چین بدترین شرایط آزادی اینترنت را دارد.

«خانه آزادی» می‌گوید که مقامات جمهوری اسلامی در سال ۲۰۲۳ با تشدید سرکوب دیجیتال، آزادی اینترنت در ایران را به‌شدت کاهش دادند.

این اندیشکده می‌گوید که مقامات جمهوری اسلامی در ایران اینترنت را تعطیل کردند، واتس‌اپ و اینستاگرام را مسدود کردند و رصد خود را افزایش دادند تا اعتراضات ضدحکومتی پس از کشته شدن مهسا امینی در «گشت ارشاد» را سرکوب کنند.

سال گذشته خورشیدی و پس از کشته شدن مهسا امینی بدست ماموران «گشت ارشاد» بر سر حجاب، اعتراضات خیابانی ضدحکومتی در شهرهای مختلف بزرگ و کوچک ایران ماه‌ها جریان داشت.

نیروهای حکومتی جمهوری اسلامی صدها نفر را در جریان آن اعتراضات در شهرهای مختلف ایران کشتند و شماری از معترضان را اعدام و بسیاری را مجروح و ده‌ها هزار نفر را زندانی کردند.

«خانه آزادی» می‌گوید که در سال ۲۰۲۳، حملات به آزادی بیان در سراسر جهان رایج‌تر شده است. در ۵۵ کشور از ۷۰ کشور تحت پوشش این گزارش، مردم به دلیل بیان نظرات آنلاین با عواقب قانونی مواجه شدند و در ۴۱ کشور به مردم به دلیل اظهارنظرهای آنلاین حمله فیزیکی شد.

خانه آزادی در تشریح این بخش می‌گوید که شوک‌آور ترین موارد در میانمار و ایران اتفاق افتاد که «رژیم های خودکامه آنها، احکام اعدام را علیه افرادی اجرا کردند که به انجام جرائم مرتبط با بیان نظرات به صورت آنلاین محکوم شده بودند.»

خانه آزادی می گوید که پس از کشته شدن مهسا امینی، جمهوری اسلامی دسترسی بدون مانع به اینستاگرام را که تنها شبکه اجتماعی جهانی بود که دسترسی به آن در ایران بدون مانع بود، مسدود کرد و همچنین دو نفر را به اتهام کفرگویی و به صرف به اشتراک گذاشتن نظراتشان در شبکه اجتماعی تلگرام، اعدام کرد.

خانه آزادی می گوید بدترین کاهش آزادی اینترنت در ایران رخ داده است.

بر اساس این گزارش، هوش مصنوعی می تواند در خدمت پخش اطلاعات نادرست آنلاین قرار بگیرد.

خانه آزادی می‌گوید هوش مصنوعی به دولت‌ها اجازه می‌دهد تا روش های سانسور آنلاین خود را تقویت و اصلاح کنند.

این گزارش پیشنهاد کرده است سیاست‌گذاران کشورهای دموکرات باید یک چشم انداز نظارتی برای استفاده مثبت از هوش مصنوعی ایجاد کنند که با استانداردهای حقوق بشر، شفافیت و پاسخگویی منطبق باشد.

از جمله اقدامات منتسب به جمهوری اسلامی که روزنامه‌نگاران گزارش کرده اند تهدیدات آنلاین از سوی حساب های کاربری ناشناس طرفدار جمهوری اسلامی است. بسیاری، نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی را پشت این حساب‌های کاربری می‌دانند.

این گزارش، شرایط ایران را با وقایع سال ۲۰۲۳ سودان مقایسه کرده است و می‌گوید مقامات سودانی نیز به صورتی مشابه در آوریل سال ۲۰۲۳ دسترسی به اینترنت را محدود کردند و کانال‌های ارتباطی مهم را در زمانی که صدها هزار نفر درگیر نبرد سنگین میان نیروهای شبه نظامی و نیروهای نظامی بودند قطع کردند.

«آزادی در فضای اینترنت»، مطالعه سالانه حقوق بشر در حوزه دیجیتال است و وضعیت آزادی اینترنت را در ۷۰ کشور که ۸۸ درصد از کل جهان را تشکیل می‌دهند، ارزیابی می‌کند.

این سیزدهمین گزارش در این مجموعه است و بیش از ۸۵ تحلیلگر و مشاور در تهیه آن مشارکت داشتند.

وضعیت آزادی اینترنت، با ۲۱ شاخص جداگانه مربوط به موانع دسترسی، محدودیت در محتوا و نقض حقوق کاربری سنجش شده است.

XS
SM
MD
LG