لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۷ آذر ۱۴۰۳ ایران ۲۰:۳۰

فیلترینگ، «بی‌ثمر، اما پولساز»؛ ۸۰ درصد ایرانیان از «فیلترشکن» استفاده می‌کنند


نتایج تازه‌ترین بررسی‌ها از حضور ایرانیان در فضای مجازی و وب نشان می‌دهد در حال حاضر ۸۷ درصد مردم ایران برای ورود به اینترنت و شبکه‌های اجتماعی از تلفن همراه استفاده می‌کنند و به طور متوسط، روزانه ۱۶۹ دقیقه را در این فضا سپری می‌کنند.

وب‌سایت «یکتا‌نت» در گزارشی تحلیلی از ایران اعلام کرد که فیلترینگ گسترده شبکه‌های اجتماعی از سال گذشته، هیچ تاثیری در مراجعه مردم به اینترنت و استفاده از فضای مجازی نداشته فقط، آمار خرید و فروش و استفاده از فیلترشکن‌ها را به میزان قابل‌توجهی افزایش داده است.

طبق آمار یکتانت، ۸۰ درصد کاربران ایرانی در گروه‌های سنی مختلف، برای ورود به شبکه‌های اجتماعی و پیام‌رسان‌ها از وی پی ان استفاده می‌کنند که این آمار علاوه بر اینکه نشان‌دهنده تمایل بالای مردم به استفاده از بسترهای فیلتر شده است،‌ بیانگر ظهور یک بازار ۲۵ تا ۳۰ هزار میلیارد تومانی در این زمینه نیز می‌باشد.

همچنین طبق آمار ذکرشده در گزارش یکتانت، میزان استفاده از وی پی ان در بین کاربران ۱۵ تا ۱۷ سال، ۹۷ درصد است و میزان استفاده کاربران در مقطع ابتدایی از فیلترشکن ۶۳ درصد است که چنین آماری می‌تواند بیانگر یکی دیگر از آسیب‌های فیلترینگ به وضعیت فرهنگی و اجتماعی جامعه باشد.

براساس بررسی‌های «یکتانت» در سال ۱۴۰۱، استفاده از اینترنت در ایران با سبک زندگی مردم عجین و استفاده از گوشی‌های هوشمند با سرعت بالا، همه‌گیر شده است .

به گزارش این وب‌سایت، ۶۶ درصد از مردم ایران برای کسب اطلاعات و اخبار به فضای مجازی مراجعه می‌کنند و ۶۵ درصد از آنها خرید اینترنتی انجام می‌دهند.

طبق گزارش یکتانت، پست‌های کانال‌های ایرانی در پیام‌رسان فیلتر شده تلگرام در سال ۱۴۰۱، ۵۹۰ میلیارد بار دیده شده است و ۶۶۰ میلیون پست هم در کانال‌های عمومی تلگرام فارسی منتشر شده است.

روند روبه‌رشد کاربران ایرانی در اینستاگرام هم نشان می‌دهد که تعداد صفحات شخصی در اینستاگرام فارسی از ۳۶ میلیون در سال ۱۴۰۰، به بیش از ۴۱ میلیون در سال ۱۴۰۱ رسیده و تعداد صفحات عمومی در این پلتفرم فیلتر شده نیز به بیش از شش میلیون صفحه می‌رسد.

جمهوری اسلامی از ابتدای اعتراضات سراسری در ایران در اواخر شهریور ۱۴۰۱،‌ بسیاری از رسانه‌های اجتماعی و پیام‌رسانهای خارجی را فیلتر کرد که در میان آنها دو «اپلیکیشن» پرطرفدار واتساپ و اینستاگرام همچنان فیلتر هستند. در سالهای قبل نیز تلگرام و فیس‌بوک و توییتر و یوتیوب در ایران فیلتر و از دسترس کاربران خارج شده بودند.

علی خامنه‌ای ۶ تیرماه ۱۴۰۲، در دیدار با قضات و کارکنان قوه قضائیه بر مطالبه قدیمی خود مبنی بر محدود سازی و پالایش فضای مجازی تاکید کرد و خواستار برخورد قوه قضائیه با کسانی شد که در فضای مجازی و غیرمجازی به انعکاس اخبار و رخ‌دادهای جاری ایران می‌پردازند.

XS
SM
MD
LG