یک کارشناس بازار سرمایه میگوید که مهمترین دلیل خارج شدن سرمایه از بورس «فروش اوراق» نیست، بلکه این است که جریان نقدینگی در کشور به دلیل تورم بالا دچار سرگردانی است.
به گزارش روز شنبه ۱۵ آبان ایلنا، سعید اسلامی، کارشناس اقتصادی، «بیاعتمادی عمومی به بازار» و «بالا بودن نرخ تورم» را دو موضوع «بسیار مهم» دانست که موجب میشوند سرمایه، بهویژه سرمایههای «نقد شونده»، به سمت بازاری بروند که «از آن انتظار بازدهی در کوتاهمدت داشته باشند.»
به گفته او، با وجود تورم ۴۰ درصدی، اگر در یک بازار طی شش ماه سودی نصیب سرمایهگذار نشود، یعنی «۲۰ درصد از سرمایه از دست رفته است» بنابراین «ترجیح میدهد محل سرمایهگذاری را تغییر دهد.»
به گفته اسلامی، مدیران سازمان بورس به دلیل نگرانی از واکنشهای بازار، تلاش میکنند «اخبار خوب وارد بازار کنند» اما در صورت عدم اطمینان به این نوع اخبار، «فراخواندن مردم مجددا بازار را با چالش مواجه میکند.»
فروش اوراق یکی از راههای دولت در ایران برای جبران کسری بودجه است. اما یک عضو مجلس شورای اسلامی نیز پیش از این گفته است، دولت ابراهیم رئیسی حتی در صورت استفاده از آن راه، باز هم برای کاهش کسری بودجه سالانه «دشواری» دارد و کاهش آن طی یک سال ممکن نیست.
مهدی طغیانی روز چهارشنبه گفت دولت مجبور است کسری درآمد را با «فروش نفت» یا «اوراق قرضه» جبران کند، اما این برای کشور «پیامدهای زیانبار» دارد.
بر اساس گزارش دیوان محاسبات از تفریغ بودجه سال ۹۹، درآمدهای تعریفشده در بودجه هزینهها را پوشش نداده و دولت ابراهیم رئیسی مجبور شده برای جبران کسری بودجه به واگذاری دارایی سرمایهای و یا دارایی مالی متوسل شود و به انتشار اوراق مالی روی آورده است.
وبسایت تجارتنیوز نوشت: «درآمد نفت ایران ۷۰ درصد آب رفته» و در پی آن انتشار اوراق مالی از سوی دولت برای تأمین کسری بودجه «۴۰۹ درصد بیشتر شده است.»