ورود هفتمین موج گسترده «توده گرد و خاک» به ایران موجب شده است که بسیاری از استانهای مناطق مختلف کشور برای چندمینبار طی امسال «شرایط بحرانی» را تجربه کنند و در آنها «تعطیلی عمومی» اعلام شود.
مرکز ملی پایش و هشدار سریع گرد و خاک هواشناسی خوزستان روز گذشته سیزدهم تیرماه با پیشبینی «ماندگاری» گرد و خاک و نفوذ «توده جدید» خاک از کشور عراق به این استان، هشدار «سطح زرد» صادر کرده بود.
در شرایطی که روز دوشنبه نیز ادارات دولتی، مجموعههای آموزشی و اماکن عمومی بسیاری از شهرها در «استانها تهران و البرز» به دلیل «آلودگیها و پایداری گرد و غبار» تعطیل بودند، سهشنبه نیز بخش دیگری از استانهای ایران از جنوب غرب تا مناطق مرکزی و جنوب شرق کشور درگیر این پدیده مخرب زیست محیطی شدهاند.
احد وظیفه، رییس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی به خبرگزاری «ایسنا» گفته است که «خشک شدن» آبگیرهای جنوب البرز و جنوب غرب تهران و «وزش باد شدید» علت ایجاد گرد و غبار در تهران طی دو روز گذشته بوده است.
این درحالی است که محمدجواد اشرفی، دبیر کارگروه اضطرار آلودگی هوای «خوزستان» در ساعات پایانی روز دوشنبه و بامداد سهشنبه از «تعطیلی ادارات تمامی شهرستانهای استان» به دلیل «ماندگاری گرد و خاک» خبر داد.
یک عضو فراکسیون محیط زیست مجلس شورای اسلامی نیز سوم خردادماه در ارتباط با نابسامانیهای موجود در کشور که موجب افزایش پدیده گرد و غبار شده، با اعلام اینکه باید «دیپلماسی» در حوزه زیست محیطی فعال شود، به وبسایت «انتخاب» گفته بود در وزارت نیروی دولت جمهوری اسلامی هماهنگیهای لازم در بحث «حقآبههای زیست محیطی» وجود ندارد.
معینالدین سعیدی با اشاره به اینکه شرایطی به وجود آمده که در حوزه گرد و غبارهای گسترده «روز به روز نگرانیها بیشتر میشود»، تاکید کرده بود که کانونهای ریزگرد در ایران «در حال گسترش» هستند.
اما شرایط نامناسب جوی سهشنیه به استان خوزستان محدود نماند و اداره کل هواشناسی «استان یزد» خبر داد که به استناد «آییننامه اجرایی تبصره ۳ ماده ۳ قانون هوای پاک»، هفتمین کارگروه شرایط اضطرار آلودگی هوا «کلیه ادارات دولتی و فعالیت های آموزشی» را برای امروز سهشنبه تعطیل اعلام کرده است.
در مناطق شرقی کشور نیز علیرضا شهرکی، مدیرکل دفتر مدیریت بحران استانداری سیستان و بلوچستان اعلام داشته است که با توجه به «تداوم پدیده گرد و غبار» در حوزه سیستان و قرار گیری شاخص کیفیت هوا در «وضعیت خطرناک»، تمامی مراکز اداری و دولتی و بخش اداری نهادها و سازمانهای وابسته به نهادهای عمومی و خصوصی به استثنای مراکزی که در روزهای تعطیل لازم است به فعالیت خود ادامه دهند، در شهرستانهای منطقه سیستان تعطیل هستند.
در مناطق مرکزی ایران هم منصور شیشهفروش، مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان از تعطیلی «ادارات، فعالیتهای آموزشی و ورزشی تابستانه و مراکز آموزشی، دانشگاهها و مهدهای کودک» در روز سهشنبه در اصفهان و ۱۴ شهر دیگر این استان خبر داده است.
علی سلاجقه، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ایران و معاون ابراهیم رئیسی بیست و هشتم فروردینماه و در میانه موج اول گرد و غبار شدید و آستانه موج دوم فراگیری آن، در جلسه «ستاد ملی سیاستگذاری و هماهنگی مدیریت پدیده گرد و غبار» با اعلام اینکه «ریزگردها یکی از ۱۱ مخاطره اصلی کشور است»، مدعی شده بود: «دشمن در حال برنامهریزی برای ایجاد نارضایتی عمومی از بروز ریزگردها است.»
در حالی برخی مقامات ارشد دولت جمهوری اسلامی «مشکلات محیط زیستی» و «گسترش گرد و غبار» در کشور را ناشی از «اقدامات دشمن» میدانند، بسیاری از کارشناسان این حوزه پیشتر هشدار داده بودند که «ادامه روند منفعلانه کنونی» و «عدم برنامهریزی دقیق علمی و عملیاتی» در مواجهه با آن، میتواند «خسارات زیست محیطی و انسانی» فراوانی را برای کشور به بار آورد.