افزایش میزان گرد و غبار و آلودگی هوا در ایران روز دوشنبه ۱۳ تیرماه تهران و چند شهر دیگر را به تعطیلی کشاند.
ادارات، مدارس و دانشگاهها در استانهای تهران و البرز تعطیل شدند. در چند شهر استان خوزستان نیز ادارات تعطیل اعلام شد و در استان اصفهان نیز مراکز آموزشی و ورزشی روز دوشنبه کار خود را متوقف کردند.
به گزارش خبرگزاریهای ایران وضعیت آلودگی هوا در پایتخت بحرانی است، شاخص آلودگی هوای تهران روز دوشنبه از عدد ۴۰۰ عبور کرده و در وضعیت «خطرناک» قرار گرفت. حد مجاز میزان گرد و غبار در هوا ۱۵۰ میکروگرم بر مترمکعب است.
یحی صالحطبری، رئیس مرکز اورژانس تهران از استقرار نیروهای این مرکز در میادین اصلی تهران خبر داد تا در صورت نیاز سریعتر امدادرسانی کنند.
مازیار غلامی، معاون اداره کل هواشناسی استان تهران، نیز اعلام کرد که این گرد و خاک تا روز سهشنبه ماندگار است و از شهروندان خواست تا حد امکان در خانههای خود بمانند.
همزمان حسین حبیبی، عضو هیئت مدیره کانون عالی شوراهای کار کشور، مسئولین دولتی را به باد انتقاد گرفت و گفت: «مگر کارگران قلب و ریه ندارند که آنها را تعطیل نمیکنید؟»
او با اشاره به اینکه بیشتر کارگران بخش خصوصی در فضای باز کار میکنند به «تبعیض آشکار» در این زمینه اعتراض کرد و افزود که در این شرایط دولت باید تعطیل عمومی اعلام کند.
در استان خوزستان نیز که از سالها پیش با معضل آلودگی هوا دست به گریبان است روز دوشنبه ادارات در چهار شهرستان دزفول، اندیمشک، شوش و کرخه تعطیل شدند و در ۱۲ شهرستان دیگر این استان هم ادارات با دو ساعت تاخیر کارشان را شروع کردند.
در ۱۹ شهر استان خوزستان میزان گردوغبار بالاتر از حد مجاز است و وضعیت «بحرانی» ارزیابی میشود. در اهواز آلودگی هوا ۱۰ برابر حد مجاز اعلام شد، با این حال مدارس و ادارات آن تعطیل نشدند.
حبیب حیبر، معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی اهواز نیز خبر داد که آلودگی هوا در ۲۴ ساعت گذشته دستکم ۵۳۲ نفر را روانه بیمارستان کرده است که ۶۲ تن از آنان در بخش مراقبتهای ویژه بستری شدند.
در استان خراسان رضوی هم وضعیت هوا برای هشتمین روز متوالی ناسالم اعلام شد، استان یزد در شرایط اضطرار قرار گرفت و چند شهر استان لرستان هم هوای ناسالمی دارد؛ اما در این استانها هیچ تعطیلی یا محدودیتی اعلام نشده است و مسئولین فقط از مردم٬ به ویژه افراد مسن و بیماران قلبی و ریوی خواستهاند که در خانه بمانند.
افزایش میزان گرد و غبار و آلودگی هوا در شهرهای مختلف ایران از سالها پیش به یک موضوع بحرانی تبدیل شده است و باعث مرگ سالانه هزاران نفر میشود. علاوه بر این به زیرساختهای آب و برق و صنعت کشاورزی نیز آسیب وارد میکند.
دولت همواره با راهکارهای کوتاهمدت مانند تعطیلی موقت ادارات و مدارس و هشدار به شهروندان در تلاش است با این معضل مقابله کند اما کارشناسان و متخصصان محیط زیست میگویند این اقدامات چارهای قطعی برای حل معضل آلودگی هوا نیست و بیتوجهی به نابودی جنگلها و مراتع، از بینرفتن تالابها و خشکشدن رودخانهها و دریاچهها طی سالهای اخیر به این بحران دامن زده است.