لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۶ آبان ۱۴۰۳ ایران ۱۱:۰۱

کرونا در ایران – «کمبود» واکسن برکت، «جریمه سنگین» برای افراد واکسینه‌نشده، و هجوم مسافران به شمال


وزارت بهداشت ایران از ۱۲ مهر تا ۱۳ مهر، ۱۳ هزار و ۲۲۶ بیمار جدید مبتلا به کوویدـ۱۹ در کشور را تأیید کرد.

همچنین در این ۲۴ ساعت، ۲۱۶ بیمار دیگر جان خود را از دست دادند و مجموع جان‌باختگان کرونا در ایران به ۱۲۱ هزار و ۵۶۳ نفر رسید.

بسیاری، از جمله تعدادی از مقامات کشور‌ معتقدند آمار واقعی مرگ و ابتلا در ایران چند برابر ارقام رسمی است.

  • پاستوکووک به سبد واکسیناسیون اضافه شد

رئیس سازمان غذا و دارو ایران اعلام کرد که ۶ میلیون دز واکسن پاستوکووک وارد چرخه واکسیناسیون کشور خواهد شد.

محمدرضا شانه‌ساز گفت:«در آبان ماه براساس پیش‌بینی‌ها ۱۰ میلیون دز واکسن پاستوکووک به دست ما خواهد رسید که بخشی از آنها در ایران فیلینگ و بخشی به طور کامل تولید می‌شوند.»

ایران، واکسن «سوبرانا ۲» کوبا را با نام تجاری «پاستوکووک» تولید می‌کند و در ۸ تیر نیز به آن مجوز استفاده اضطراری داد.

چند روز پس از صدور مجوز این واکسن، بر سر «تولید مشترک» آن با کوبا جنجال شد.

پیام طبرسی، رئیس بخش عفونی بیمارستان مسیح‌ دانشوری، گفت کوبایی‌ها می‌گویند این واکسن، کوبایی-ایرانی نیست، بلکه کاملا کوبایی است. اما این اظهارات توسط مقامات بهداشتی ایران و رئیس انستیتو پاستور تکذیب شد.

وزارت بهداشت ایران واکسن پاستوکووک را برای کودکان در نظر گرفته است.

در کوبا، ترکیب واکسن «سوبرانا۲» و دز سوم موسوم به «سوبرانا پلاس» به کودکان تزریق می‌شود.

به گفته مقامات کوبایی ، آزمایش‌های بالینی در بزرگسالان و تا حد محدودی در کودکان نشان داده است که این ترکیب بیش از ۹۰ درصد در محافظت در برابر ویروس کرونا اثربخشی داشته است. اما داده های این کارآزمایی ها در مجلات بین المللی معتبر منتشر نشده است.

  • نگرانی والدین از واکسن تزریق شده به کودکان

در حالی که واکسیناسیون کودکان دوازده تا هفده ساله در ایران آغاز شده است، بسیاری از والدین در مورد عوارض جانبی واکسنی که به فرزندشان تزریق می‌شود ابراز نگرانی کرده‌اند.

وزارت بهداشت ایران، واکسیناسیون کودکان را با واکسن سینوفارم آغاز کرده است.

سینوفارم در چین و امارات به کودکان تزریق می‌شود اما داده‌های مربوط به آن هنوز منتشر نشده است و سازمان بهداشت جهانی نیز فعلا واکسن فایزر را برای کودکان ۱۲ سال به بالا تأیید کرده است.

  • کمبود برکت منجر به اولویت‌بندی این واکسن شد

در حالی که مقامات بهداشتی ایران ماه‌ها است اقدامات خود را روی تبلیغ برای واکسن‌های داخلی به ویژه واکسن برکت متمرکز کرده‌اند، این واکسن نتوانست به اندازه‌ای که وعده داده شده بود تولید شود.

در پی «کمبود» این واکسن، رئیس مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت از معاونت‌های بهداشت خواسته است تا در تزریق واکسن برکت، اولویت را به افراد واجد شرایط نوبت دوم بدهند.

از طرفی، دبیر کارگروه وزارتی اخلاق در پژوهش از صدور مجوز کمیته اخلاق برای ۶ واکسن کرونای ایرانی خبر داده است.

احسان شمسی کوشگی گفت واکسن‌های برکت، فخرا و رازی هر یک برای سه فاز، واکسن اسپایکوژن برای فاز دو و سه، واکسن نورا برای فاز یک و واکسن پاستور برای فاز سه در کمیته اخلاق مصوبه دریافت کردند.

پیشتر، وزیر بهداشت ایران از صدور مجوز برای واکسن‌های رازی و سیناژن خبر داده بود.

عدم ارائه داده‌های بالینی واکسن‌های تولید شده در داخل و اظهارات ضد و نقیض در مورد پروسه تولید آنها منجر به بی اعتمادی نسبت به واکسن‌های داخلی شده است.

  • «جریمه سنگین» برای افراد واکسن نزده، ادعای شکستن رکورد جهانی واکسیناسیون

با سرعت گرفتن واکسیناسیون در ایران، مقامات بهداشتی کشور از «قرنطینه هوشمند» و محدود کردن فعالیت‌ها برای افرادی که واکسینه نشده‌اند خبر داده‌اند.

مصطفی قانعی، عضو کمیته علمی ستاد مقابله با کرونا هدف از قرنطینه هوشمند را محدودسازی خدمات تنها برای کسانی که ناقل بیماری هستند یا واکسن نزده‌اند عنوان کرد؛ به این ترتیب که سایر افراد کسب و کارشان برقرار بماند و با سهولت بیشتر تردد کنند یا سفر بروند.

او گفت برای کسانی که واکسن نزده‌اند، جریمه‌های سنگینی در نظر گرفته خواهد شد.

بهرام عین‌اللهی، وزیر بهداشت در جلسه با معاونان این وزارتخانه ادعا کرد که رکورد جهانی تزریق واکسن در کشور شکسته شده است.

آقای عین‌اللهی گفت: «هفته گذشته ۸ میلیون و ۲۰۰ هزار دُز واکسن یعنی حدود کل جمعیت برخی کشورهای منطقه تزریق داشته‌ایم.»

این در حالی است که ایران واکسیناسیون را دیرتر از بسیاری از کشورها آغاز کرد و آمار «دنیای ما در قالب داده‌ها» نشان می‌دهد کشورهای بحرین، امارات متحده عربی و اسرائیل و ترکیه در منطقه، بیش از نیمی از جمعیت خود را کامل واکسینه کرده‌اند اما این رقم برای ایران، به حدود ۲۰ درصد رسیده است.

مقایسه میزان واکسیناسیون در ایران و چند کشور دیگر
مقایسه میزان واکسیناسیون در ایران و چند کشور دیگر

درهمین جلسه، علیرضا مرندی، رئیس فرهنگستان علوم پزشکی و از پزشکان نزدیک به رهبر جمهوری اسلامی ایران از مدیریت کرونا در گذشته انتقاد کرد و گفت: «اگر گذشتگان بیش از این در حوزه بهداشت فعالیت می کردند شاید امروز شاهد این تعداد مرگ و میر مبتلایان به کرونا نبودیم.»

او گفت سیاست‌هایی که رهبری در سال ۱۳۹۳ ابلاغ کرد تاکنون اجرایی نشده است.

  • ترافیک جاده‌های شمال، نگرانی از موج ششم کرونا

در همین حال، تعطیلات هفته جاری، بار دیگر مسافران را به جاده‌های شمال کشانده و به نگرانی‌ها در مورد موج ششم کرونا دامن زده است.

رسانه‌های داخل ایران و شماری از کاربران از ‏ترافیک سنگین در جاده‌های هراز، چالوس و سوادکوه خبر داده‌اند.

رئیس مرکز اطلاعات و کنترل ترافیک پلیس راهور ناجا تأکید کرده است که محدودیت‌های تردد بر مبنای مصوبات ستاد ملی مقابله با کرونا در ورود به شهرهای قرمز و نارنجی یا خروج از این مناطق کماکان ادامه دارد.

در حال حاضر، ۱۶ شهر ایران در وضعیت قرمز، ۱۹۸ شهر در وضعیت نارنجی،۱۷۶ شهر در وضعیت زرد و ۵۸ شهر در وضعیت آبی قرار دارند.

با این حال، نقشه رنگبندی شیوع کرونا نشان می‌دهد بیشتر شهرهای شمالی و پرتردد از وضعیت قرمز خارج شده‌اند و تنها در بخش‌هایی از استان گیلان وضعیت نارنجی دیده می‌شود.

رئیس پلیس راه گیلان گفته است خودرو‌هایی که با پلاک غیر بومی به گیلان سفر می‌کنند ۵۰۰ هزار تومان جریمه خواهند شد.

از طرفی، بازگشت زائران از عراق و ندادن تست کرونا توسط بسیاری از آنها نیز به نگرانی‌ها نسبت به وقوع موج ششم افزوده است.

رئیس مرکز تحقیقات ویروس‌شناسی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی به خبرگزاری ایلنا گفته است که احتمال ورود افراد مبتلا به کشور و شناسایی نشدن آنها، «بسیار زیاد» است.

علیرضا ناجی، تست «چشمی» کرونا و عدم انجام تست پی‌سی آر را دلیل این نگرانی عنوان کرد و گفت: «حداقلش این بود که این افراد به مدت یک هفته قرنطینه می‌شدند و از آن‌ها تست پی سی آر گرفته می‌شد.»

XS
SM
MD
LG