ایران میگوید برای دور زدن جمهوری آذربایجان در فکر احداث یک مسیر جدید انتقال کالا بین ایران و ارمنستان است، و برای جابهجایی کالا با روسیه نیز از حمل و نقل دریایی استفاده خواهد کرد.
در روزهای نخستین شهریور ماه، جمهوری آذربایجان در پی مناقشات ادامهدار خود با ارمنستان، جاده گوریس–قاپان، گذرگاه زمینی میان ایران و ارمنستان را که از خاک آن کشور میگذشت، مسدود کرد.
جمهوری آذربایجان پس از اعلام پیروزی بر ارمنستان، کنترل ناحیهای ۱۳۰ کیلومتری از مرز ارمنستان با ایران و همچنین کنترل بخشی از بزرگراه اصلی ارتباطی میان این دو کشور را که از جمهوری آذربایجان میگذرد، و یک راه تجاری کلیدی به دریای سیاه و روسیه است، در اختیار گرفت.
ایران و ارمنستان برای حل مشکل عبور و مرور دو کشور، جاده تایف را جایگزین مسیر پیشین کردند، اما این مسیر برای گذر «کامیونهای بیش از ۱۰ چرخ»، بهویژه در فصل زمستان، مناسب نیست.
به گزارش خبرگزاری مهر در روز جمعه ۲۳ مهر، خیرالله خادمی معاون وزیر راه ایران، با بیان این که جمهوری آذربایجان با راهاندازی ایستگاه بازرسی از کامیونهای ایران عوارض ۱۳۰ دلاری دریافت میکند، از تلاش برای احداث یک مسیر جایگزین خبر داده است.
بنا بر این گزارش، همچنین محمد راستاد مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی ایران گفته است بندرهای شمالی کشور برای حمل و نقل کالا میان ایران و روسیه آمادگی دارند، اما با وجود تجهیز برخی بنادر به اسکله پهلوگیری، ایران هنوز شناوری که ظرفیت حمل واگن یا کامیون داشته باشد، ندارد.
مناقشه میان جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان وقتی بالا گرفت که ایران به بهانه حضور اسرائیل در منطقه، حضور نظامی خود را در امتداد مرزهای مشترک با جمهوری آذربایجان افزایش داد و یک رزمایش نظامی برگزار کرد.
الهام علیاف رئیس جمهوری آذربایجان صدور هرگونه اجازه برای حضور نیروهای اسرائیلی را تکذیب و به همراه ترکیه - متحد باکو - یک رزمایش نظامی برگزار کرد.
هر چند ایران و جمهوری آذربایجان هر دو اکثریت مسلمان شیعه دارند، اما دو طرف در مورد تنش سال گذشته بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان هم دچار مشکل در روابط شدند.