رزمایش نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران به نام «فاتحان خیبر» روز جمعه نهم مهر ماه با حضور شماری از مقامات لشکری و کشوری، در منطقه عمومی شمال غرب ایران آغاز شد.
به گزارش ایرنا، تیپهای ۲۱۶ زرهی، ۳۱۶ زرهی، تیپ ۲۵، گروه ۱۱ توپخانه، گروه پهپاد، جنگال، گروه ۴۳۳ مهندسی رزمی با پشتیبانی بالگردهای هوانیروز در این رزمایش که روز جمعه نهم مهر آغاز شد، شرکت دارند.
«شناسایی کل منطقه با پهپاد»، «اجرای آتش تهیه بر مواضع و اهداف از پیش تعیین شده»، و «عملیات قدرت ضربت زرهی»، از جزئیات این مانور نظامی که با پشتیبانی هلیکوپترهای هوانیروز انجام میشود، اعلام شده است.
روز پنجشنبه، خبرگزاری فرانسه گزارش داد الهام علیاف رئیس جمهوری آذربایجان در واکنش به برگزاری این رزمایش گفت: «هر کشوری میتواند هر زمانی بخواهد در مرزهای خود رزمایش نظامی برگزار کند و این حق آنها است. ولی چرا حالا و چرا در مرز با ما؟»
سیدمحمد حسینی معاون پارلمانی ابراهیم رئیسی روز جمعه در توییتی این رزمایش را هشداری به اسرائیل توصیف کرد و گفت آنها «در صورت خطا با پاسخ کوبنده ایران مواجه خواهند شد.»
همچنین، فرمانده نیروی زمینی ارتش هدف رزمایشهای نیروهای مسلح را «آزمایش سلاحها، تجهیزات و ارزیابی آمادگی دفاعی» توصیف کرد و گفت: جمهوری اسلامی ایران نسبت به تغییرات مرزهای رسمی کشورها حساس است و حضور اسرائیل در منطقه را «نامشروع» و «غیرقابلقبول» میداند.
کیومرث حیدری درباره چرایی برگزاری این رزمایش در مرزهای شمال غربی ایران، تأکید کرد از وقتی اسرائیل آمده، «حساسیت ما به این مرز افزایش یافته ... ایران در دو قرن اخیر هیچگاه مهاجم نبوده و هیچگونه چشمداشتی به خاک همسایگان نداشته» است.
فرمانده نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران ضمن تأکید بر حفظ تمامیت ارضی کشورها، گفت: «ضعف احتمالی یک کشور در حفظ مرزهای خود دلیل نمیشود که کشور دیگری با کمک بیگانه، مرزها را به هم بریزد و جمهوری اسلامی ایران اجازه این کار را نمیدهد.»
جمهوری آذربایجان در سالهای گذشته همکاریهای نظامی و امنیتی خود را با اسرائیل توسعه داده و به دنبال تشدید تنش بین ایران و اسرائیل و خرابکاری در مراکز هستهای و صنعتی ایران و هدف قرار دادن کشتیهای دو طرف در آبهای منطقه، نگرانی جمهوری اسلامی از حضور اسرائیل در نزدیکی مرزهای ایران بیش از پیش افزایش یافته است.
ایران و جمهوری آذربایجان مرز مشترکی به طول ۷۰۰ کیلومتر دارند.
هرچند این رزمایش از سوی ارتش ایران برگزار میشود، اما این کشور از طریق نیروی قدس سپاه پاسداران، با حضور در کشورهایی از جمله عراق و سوریه در جنگهای آن کشورها حضور دارد.
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به دلیل حمایت از شبهنظامیان و گروههای تروریستی در منطقه، از فروردین ۱۳۹۸ در فهرست دولت آمریکا در مورد گروه های تروریستی، در کنار گروههایی چون القاعده و داعش، قرار گرفته است.