لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۷ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۵:۳۲

نامه دانشگاهیان آمریکایی به بایدن: به وضعیت وخیم دانشجویان ایرانی توجه کنید


نمایی از تحصن دانشجویان در دانشگاه صنعتی شریف، تهران - شنبه ۹ مهر ۱۴۰۱
نمایی از تحصن دانشجویان در دانشگاه صنعتی شریف، تهران - شنبه ۹ مهر ۱۴۰۱

دانشگاهیان سراسر ایالات متحده در نامه‌ای خطاب به جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، خواسته‌اند تا برای حمایت از دانشجویان معترض ایرانی در رویارویی با سرویس‌های امنیتی اقدامات بیش‌تری انجام دهد.

سی‌ان‌ان گزارش داده که شامگاه سه‌شنبه اول نوامبر بیش از دو هزار نفر از دانشگاهیان سراسر ایالات متحده در نامه‌ای به جو بایدن، از رئیس جمهوری آمریکا خواسته‌اند تا برای حمایت از معترضان ضددولتی ایران که بسیاری از آنان دانش‌آموز و دانشجو هستند، در رویارویی با سرویس‌های امنیتی کشور اقدامات بیش‌تری انجام دهد.

امضاکنندگان این نامه که در میانشان نام ۱۰ برنده جایزه نوبل نیز به چشم می‌خورد خواستار «توجه فوری به وضعیت وخیم در دانشگاه‌های ایران» و «اقدامات ملموس بیش‌تر» از جمله توقف مذاکرات اتمی با ایران و عدم لغو تحریم‌ها شده‌اند.

در اعتراضات اخیر که از اواسط سپتامبر و پس از مرگ مهسا امینی، دختر ۲۲ ساله اهل سقز به هنگام بازداشت توسط پلیس اخلاق، آغاز شده تعداد زیادی دانشجو مشارکت دارند.

تا پیش از شروع این اعتراضات، دولت بایدن بر احیای مجدد توافق هسته‌ای با ایران متمرکز بود. این مذاکرات اکنون متوقف شده است. دولت آمریکا، تحریم‌های بیش‌تری را علیه ایران اعمال کرده، با فعالان برجسته ملاقات کرده و نحوه حمایت از معترضان را بررسی کرده است.

اما امضا کنندگان نامه بر این باورند که این تلاش‌ها کافی نبوده است. بسیاری از این امضا‌کنندگان دانشگاهیان آمریکایی ایرانی‌تبار هستند. پروفسور کاظم کازرونیان ، رئیس بخش مهندسی دانشگاه کانتیکت، می‌گوید که او و همسرش در جریان انقلاب ۱۹۷۹ علیه شاه، تظاهرات کردند و با تعطیلی دانشگاه‌ها پس از انقلاب فرهنگی، به آمریکا آمدند. او می‌گوید: «همه از اخباری که از ایران می‌رسد و رشادت‌های زنان و دختران در تظاهرات بی‌وقفه شبانه‌روزی متاثرند و بسیار طبیعی است که همکاران دانشگاهی ما در همبستگی با جامعه دانشگاهی ایران به هم بپیوندند.»

در این نامه که پردیس‌های دانشگاهی را «زمین مقدس» می خواند به ویژه بر سرکوب خشونت آمیز دانشجویان در دانشگاه صنعتی شریف در ماه گذشته تاکید شده است. در این واقعه، نیروهای امنیتی به دانشجویان که در یک پارکینگ محبوس شده بودند، تیراندازی کردند. ناظران و فعالان می‌گویند که چند صد معترض کشته و هزاران نفر دستگیر شده‌اند. به گزارش ایرنا، رئیس کل دادگستری تهران روز دوشنبه ۳۱ نوامبر گفت که حدود هزار نفر به دلیل دست داشتن در این واقعه محاکمه خواهند شد.

مرتضی قریب، استاد هوانوردی دانشگاه «کل‌تِک» می‌گوید: «وجدانم به درد آمده. نمی‌توانم ساکت بنشینم و نارضایتی‌ام را از این موضوع و انتظاری را که به عنوان یک شهروند از رئیس‌جمهوری دارم، ابراز نکنم. ما به چیزی بیش‌تر از کلمات نیاز داریم.»

سازمان حقوق بشر ایران، یک سازمان غیر‌دولتی مستقر در نروژ، می‌گوید:« با ادامه اعتراضات سراسری، نیروهای لباس شخصی جمهوری اسلامی وارد پردیس‌های دانشگاه‌ها شده تا با دانشجویان معترض برخورد کرده و آن‌ها را دستگیر کنند.» حسین سلامی، رئیس سپاه پاسداران هم روز شنبه‌ ۲۹ اکتبر هشدار داده بود که: «دانشگاه را به میدان جنگ آمریکا علیه ملت، تبدیل نکنید.»

امضا کنندگان نامه از بایدن خواسته‌اند که «تا همه ناقضان حقوق بشر در ایران پاسخگوی اعمالشان نشده‌اند»، هیچ تحریمی را لغو نکند. آن‌ها نامه‌شان را این طور به پایان برده‌اند: «ما همچنین از شما می‌خواهیم که حق دفاع از خود را که مورد قبول جهانیان است، برای مردم ایران به رسمیت بشناسید چرا که آن‌ها به دنبال دستیابی به حاکمیت و تعیین سرنوشت خود هستند.»

XS
SM
MD
LG