لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۸ بهمن ۱۴۰۳ ایران ۰۸:۰۳

سهمیه‌بندی شیرخشک در ایران؛ سازمان غذا و دارو: تنها با ارائه کدملی نوزاد فروخته می‌شود


کمبود شیرخشک
کمبود شیرخشک

در پی گزارش‌ها از کمیاب شدن شیرخشک در ایران، سازمان غذا و دارو زیرمجموعه وزارت بهداشت جمهوری اسلامی اعلام کرد که فروش شیرخشک در داروخانه‌های ایران از پنج‌شنبه ۲۰ مهر تنها با ارائه کد ملی نوزاد ممکن است.

برخی منابع این اقدام را «جیره‌بندی شیرخشک» دانسته‌اند. همچنین، اظهارات مقامات سازمان غذا و دارو درباره میزان فروش سهمیه‌ای شیرخشک متناقض است.

به گزارش خبرگزاری ایرنا کد ملی نوزاد متقاضیان خرید شیرخشک در سامانه «تیتک» ثبت می‌شود. هدف از این کار «جلوگیری از قاچاق شیرخشک» اعلام شده و داروخانه‌ها موظف شده‌اند به خریداران با کد ملی «بدون محدودیت» شیرخشک بفروشند.

بنا بر این گزارش، منوچهر دادگرنژاد، مدیرکل فرآورده‌های طبیعی، سنتی، و مکمل سازمان غذا و دارو، گفته که «ثبت سامانه‌ای» کمک می‌کند شیرخشک «از زنجیره تأمین خارج نشود و به دست مصرف‌کننده واقعی برسد.»

این اقدام نگرانی‌هایی برای نوزادان اتباع خارجی و افراد بدون شناسنامه به وجود آورده است.

به گزارش خبرگزاری ایسنا، دادگرنژاد روز چهارشنبه گفته سازمان غذا و دارو «با همکاری اداره ثبت استانی» برای «اتباع و افراد فاقد شناسنامه» قرار است «یک کد مجازی تهیه و به ما اعلام شود» تا برای آنها نیز «سهمیه در نظر گرفته شود.

در حالی که اعلام شده خریداران «بدون محدودیت» می‌توانند شیرخشک بخرند، به گزارش خبرگزاری ایسنا، هانی تحویل‌زاده، رئیس انجمن تولیدکنندگان شیرخشک نوزاد، ادعا کرده که مشروط کردن فروش شیرخشک نوزاد به ارائه کدملی، «از قاچاق، احتکار و مصرف بیش از حد» جلوگیری می‌کند و «شیرخشک را به دست مصرف‌کنندگان واقعی می‌رساند.»

پیش از این، فرامرز خدائیان‌چگینی، مدیرکل فرآورده‌های غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو با رد احتمال عرضه شیر خشک با کد ملی، شبکه‌های اجتماعی را به «جوسازی» در این مورد متهم کرده بود.

اما قبل از آن هانی تحویل‌زاده با تائید کمبود شیرخشک در بازار، قیمت‌گذاری دستوری و ارزان‌ بودن این محصول را موجب قاچاق آن به کشورهایی از جمله عراق، پاکستان و افغانستان ذکر کرده بود.

عطا بهرامی، پژوهشگر رسانه، در واکنش به اعلام سهمیه‌ای شدن شیرخشک و مشروط کردن خرید آن به ارائه کد ملی، در پیام‌رسان «ایکس» نوشت: «سال گذشته واردات مواد اولیه شیرخشک به بهانه کمبود ارز انجام نشد. کمبود شیرخشک در بازار کار را به سهمیه‌بندی کشانید و حالا برای واردات شیرخشک مناقصه برگزار کرده‌اند! و مشکل ارز هم ندارند!»
او خواستار «شفاف‌سازی» شد و گفت: «طرف‌های خارجی گفته‌اند ارز را گرفته (قبل از مناقصه) و در حال تولید هستیم!»

خبرگزاری مهر به نقل از معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی گیلان با اعلام «کمبود شیرخشک» در این استان گزارش داد که توزیع «سهمیه شیرخشک» در گیلان «از اواخر مهر» و در «داروخانه‌های منتخب» خواهد بود.

نسیبه یوسفیان گفته هر فرد «با ارائه کد ملی نوزاد خود می‌تواند به داروخانه‌های معتبر» مراجعه کند و «هر ماه ۱۲ شیرخشک» و «به مدت دو سال» تهیه کند.

احمد زاهدی لنگرودی، کاربر اهل گیلان در شبکه اجتماعی «ایکس»‌ گفت: «این جا گیلان ۱۴۰۲ است، نه غزه در میان جنگ اسرائیل با حماس می‌گویند مردم برای شیرخشک نوزادان اواخر مهر به داروخانه‌های منتخب بروند تا سهمیه بگیرند.»

او با بیان این که مقامات حکومتی «ملک و ملت را غارت» کرده‌اند، افزود: «حالا متوقعند به نوزاد گرسنه بگوییم تا اواخر مهر صبر کند.»

XS
SM
MD
LG