لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۸ بهمن ۱۴۰۳ ایران ۲۳:۰۳

چهلمین جلسه دادگاه حمید نوری؛ شاهد از «رمز» نوری برای هدایت زندانیان به محل اعدام‌ها خبر داد


حمید نوری. آرشیو
حمید نوری. آرشیو

چهلمین جلسه دادگاه حمید نوری، متهم به مشارکت در اعدام های تابستان ۶۷، روز سه‌شنبه با شهادت محمود رویایی، یکی از نجات‌یافتگان آن اعدام‌ها و از شاکیان و شاهدان پرونده در دورس آلبانی برگزار شد.

شاهد در سال ۶۰ و در سن ۱۸ سالگی دستگیر و به اتهام هواداری از سازمان مجاهدین خلق به ده سال زندان محکوم شد. شاهد هفدهم فروردین ۱۳۶۵ از زندان قزل حصار به زندان گوهردشت کرج منتقل شد. محمود رویایی شهادت داد که زندانیان کرجی اولین گروهی بودند که برای اعدام برده شدند. شاهد گفت ابراهیم رئیسی، دادستان وقت کرج بود و این افراد را می شناخت و می خواستند اول آنها را اعدام کنند.

محمود رویایی مرداد ۱۴۰۰ در گفت‌وگو با صدای آمریکا از حمید نوری به عنوان دفتردار قاضی مقیسه (معروف به ناصریان) و نیروی تحت مسئولیت او نام برد.

آقای رویایی در آن مصاحبه گفت که فهرستی شامل ۴۴۴ نفر با اسم و مشخصات کامل تهیه و به دادگاه تسلیم شده است. این فهرست شامل اشخاصی است که حمید نوری مسئول فراخواندن، هدایت و انداختن طناب به گردن و اعدام‌شان بوده است. محمود رویایی معتقد است که حمید نوری کاملاً در جریان این جنایت قرار دارد و نقش مستقیم در آن دارد.

آقای رویایی در گفت‌وگو با صدای آمریکا در مورد دادگاه‌های چنددقیقه‌ای در زمان اعدام‌های تابستان ۶۷ گفت: «ما باید توجه داشته باشیم که دادگاهی وجود نداشت. من می خواهم این موضوع را تصحیح کنم در اینجا که مطلقاً دادگاهی در کار نبود. این کار توسط یک هیئت انجام شد؛ هیئتی که خمینی یک به یک این‌ها را معرفی و شناسایی کرد. مسئولیت این هیئت این بود که افراد سر موضع را شناسایی کند. [این] در حکم خمینی هست و به صراحت گفته که این هیئت بایستی افراد سر موضع را شناسایی بکند... خمینی به صراحت گفت اصلا هر کسی در هر مرحله‌ای که هست، اگر سر موضع هست باید اعدام کرد.»

محمود رویایی در جلسه چهلم دادگاه نوری توضیح داد که حمید نوری از عبارت «این‌ها را ببر به بند» خطاب به پاسداران به عنوان «رمز و کدی» برای هدایت زندانیان به محل اعدام‌ها استفاده می‌کرد.

محمود رویایی شهادت داد که روز دوازدهم مرداد، دو بار بدون چشم‌بند در برابر هیئت مرگ - شامل نیری، اشراقی، و رئیسی - قرار گرفت. بار اول از او پرسیدند که آیا حاضر به مصاحبه و نوشتن انزجارنامه است یا خیر. شاهد گفت که اگر آزادش کنند، کاری به کاری کسی نخواهد داشت. بار دوم از او خواستند که انفجار دفتر نخست وزیری و حزب جمهوری اسلامی را محکوم و از آیت الله خمینی تقاضای عفو کند.

محمود رویایی با نوشتن انزجارنامه از اعدام‌ها جان سالم به در برد. او پس از اعدام‌ها در بهمن سال ۶۷ از زندان گوهردشت به زندان اوین منتقل شد و در سال ۷۰ با قرار وثیقه‌ای معادل هفتاد هزار دلار و ضمانت یک کارمند دولت و چک سفید او از زندان آزاد شد. او در سال ۷۴ از ایران خارج شد و هم اکنون در اردوگاه اشرف ۳ در آلبانی مستقر است.

محمود رویایی نویسنده کتاب «آفتابکاران» است. این کتاب در میان ۶۵ مدرک کتبی کیفرخواست دادستانی این دادگاه قرار دارد و بارها در جلسات دادگاه به آن استناد شده است.

سی و چهار جلسه این دادگاه – به جز جلسات فوق‌العاده – در استکهلم سوئد برگزار شده بود. بنابر یک برنامه از پیش تنظیم شده، جلسات سی و ششم تا چهل و دوم این دادگاه به جای استکهلم در آلبانی، محل استقرار هفت نفر از شاهدان این دادگاه، برگزار می شود.

جلسه بعدی دادگاه حمید نوری روز چهارشنبه ، ۲۶ آبان با شهادت حسین فارسی برگزار خواهد شد.

XS
SM
MD
LG