سازمان اتحاد علیه ایران هستهای میگوید نفتکشی متعلق به یک شرکت بزرگ بلژیکی که سهام آن در بازار بورس آمریکا معامله میشود، با نقض تحریمهای ایالات متحده علیه جمهوری اسلامی نفت خام ایران را در یک تنگه مهم دریایی آسیا حمل کرده است.
در تصاویر ماهوارهای و دادههای ردیابی دریایی که توسط آسوشیتدپرس بررسی شده است، نفتکش «اوشنیا» با پرچم بلژیک در کنار نفتکش «آبیس» با پرچم ویتنام دیده میشوند که احتمالا در حال انتقال نفت کشتی به کشتی هستند.
سازمان اتحاد علیه ایران هستهای به مالک نفتکش «اوشنیا» یعنی شرکت «یورانوف» که در آنتورپ بلژیک مستقر است، میگوید که باور دارد نفتکش آبیس حامل نفت خام ایران بوده که آن را اواخر ماه فوریه تحویل گرفته است.
این سوءظن در شرایطی مطرح میشود که علیرغم بازگشت تحریمهای آمریکا پس از خروج یکجانبه ایالات متحده از توافق هستهای برجام در سال ۱۳۹۷، ایران همچنان نفت خام خود را در دریا قاچاق میکند.
حالا پنج سال بعد، ایران در حال غنیسازی اورانیوم، نزدیکتر از همیشه به سطح درجه نظامی است، به فروش نفت خود ادامه میدهد، و پهپادهای تهاجمی به روسیه میدهد تا در جنگ مسکو علیه اوکراین استفاده شود.
برایان کالاگر، سخنگوی شرکت یورانوف، در بیانیهای به آسوشیتدپرس گفت که این شرکت «همواره تمام اقدامات و پروتکلهای مناسب را برای اطمینان از این که با تمام مقررات مطابقت داشته و دارد، انجام داده است.»
به گفته آقای کالاگر، اوشنیا یک کشتی ذخیرهسازی است و محموله تحویل گرفته شده از نفتکش آبیس «متعلق به شخص ثالثی بوده است که ارتباط مستقیمی با شرکت یورانوف ندارد.»
او در ادامه افزود که اگر ثابت شود که این نفت متعلق به ایران است، محموله به شخص ثالث تحویلدهنده بازگردانده میشود. سهام شرکت دریایی یورانوف در بازار بورس نیویورک معامله میشود.
مدیر آبیس به درخواستها برای اظهارنظر در این باره پاسخ نداده است.
در تصاویر ماهوارهای و دادههای ردیابهای سیستم شناسایی خودکار کشتیها، این نفتکشها سهشنبه و چهارشنبه در تنگه مالاگا، از شلوغترین آبراههای جهان میان اندونزی و مالزی دیده میشوند.
در نامه سازمان اتحاد علیه ایران هستهای به شرکت یورانوف، گفته میشود که این گروه باور دارد که آبیس نفت خام ایران را از بندر ماهشهر در خلیج فارس تحویل گرفته است. این نفتکش، سیستم ردیاب شناسایی خودکار خود را از ۱۸ فوریه، هنگامی که ظاهرا به سوی بندر ماهشهر در حرکت بود، خاموش کرد.
کشتیها به دلایل ایمنی باید ردیابهای «ایآیاس» خود را روشن نگاه دارند. اما کشتیهایی که گمان میرود نفت خام ایران را حمل میکنند، بهطور معمول این سیستم را خاموش میکنند تا به دلیل تحریمهای بینالمللی موجود علیه ایران دچار مشکل نشوند.
در یک تصویر ماهوارهای که توسط آسوشیتدپرس بررسی شده است، نفتکشی شبیه به آبیس و در همان ابعاد در ۲۲ فوریه در بندر ماهشهر پهلو گرفته است.
این نفتکش متعلق به شرکت «پترو ویتنام ترنسپورتیشن» مستقر در شهر هوشی مین در ویتنام است. کشتیهای ویتنامی در گذشته مظنون به قاچاق نفت خام ایران بودند. قاچاقچیان معمولا اطلاعات نادرستی درباره منبع نفتی که حمل میکنند، ارائه میدهند.
به گفته آمریکا، درآمد غیرقانونی فروش نفت ایران صرف کمک مالی به فعالیتهای نیروی قدس سپاه پاسداران در کشورهایی مانند عراق، لبنان، سوریه، و یمن برای حمایت از شبهنظامیات متحد جمهوری اسلامی میشود.
این مطلب با استفاده از گزارش آسوشیتدپرس تنظیم شده است.