کارشناسان بازرگانی و تجارت نفت میگویند صادرات نفت ونزوئلا با استفاده از اسناد جعلی و کشتیهای مرتبط با ایران انجام میشود.
خبرگزاری رویترز به نقل از کارشناسان بازرگانی و تجارت نفت نوشت، در میانه گسترش تحریمهای بینالمللی، استفاده کشورهای تحریم شده، از جمله ونزوئلا و ایران، از اسناد جعلی برای صدور پنهانی محمولههای نفتی، پیروی شرکتهای نفت و بازرگانی از قوانین تحریم را با خطر روبهرو کرده است.
هنگامی که ابرنفتکش یانگ یونگ در سپتامبر سال گذشته به بندر چینگدائوی چین وارد شد، گواهینامه کیفیت محموله نشان میداد نفت خام مالزی را حمل میکند، اما تصاویر ماهوارهای نشان میدهند که این کشتی متعلق به چین، نفت خود را چهار ماه قبل در ونزوئلا بارگیری کرده بود.
بر اساس اسناد حمل و نقل و ۱۱ منبع آگاه از تجارت، یانگ یونگ یکی از سه فروند کشتی شناسایی شده توسط رویترز است که در اجاره شرکتهای کمتر شناخته شده بود. این شرکتها برای صادرات نفت ونزوئلا از اسناد جعلی برای پنهان کردن نام کشور صادرکننده استفاده کردهاند.
مقامات آمریکایی در ماه نوامبر دو فروند از این نفتکشها، از جمله یانگ یونگ، را ناقض تحریمها علیه ایران، نزدیکترین متحدان ونزوئلا، خواندند.
کری اشتاینباوئر، از شرکت مشاوره حقوقی وینستون و استراون، گفت: «اکنون مشخص شده است، حتی زمانی که اسناد رسمی دولتی ارائه میشوند، نمیتوان به گواهیهای مبدأ اعتماد کرد. اشتاینباوئر به شرکتهای نفت و بازرگانی توصیه میکند چگونه از تحریمها پیروی کنند.»
یانگ یونگ یکی از چندین نفتکشی بود که وزارت خزانهداری آمریکا در سوم نوامبر از آنها به عنوان بخشی از یک «شبکه قاچاق» نام برد که از اسناد جعلی برای حمل نفت ایران به منظور تأمین مالی سپاه پاسداران و حزبالله استفاده کرده است. وزارت خزانهداری ایالات متحده این نفتکش را به عنوان دارایی مسدودشده تعیین کرد و مالک آن، شرکت فناوری برایت، ثبت شده در جزایر مارشال، را تحت تحریم قرار داد.
وزارت خزانهداری آمریکا از اظهار نظر در مورد نقش یانگ یونگ یا سایر کشتیهای شناسایی شده توسط رویترز در حمل و نقل نفت خام ونزوئلا خودداری کرده است.
اشتاینباوئر گفت که ایران پیشگام استفاده از اسناد جعلی برای پنهان کردن منشأ محمولهها و اجتناب از تحریمهای آمریکا بوده است. اشتاینباوئر با اشاره به پروندههایی که به عنوان وکیل تجاری روی آنها کار کرده است، گفت که به نظر میرسد این روش اکنون برای انتقال نفت ونزوئلا به کار گرفته شده است.
وزارت نفت ونزوئلا و شرکت دولتی نفت آن کشور به درخواستها برای اظهار نظر پاسخ ندادند. نمایندگی جمهوری اسلامی در سازمان ملل متحد در نیویورک نیز به سوالات رویترز پاسخ نداده است.
اسناد شرکت دولتی نفت ونزوئلا که توسط رویترز بررسی شده نشان میدهد که در فاصله ۱۱ تا ۲۱ ماه مه سال گذشته، یک کشتی به نام «کامیونا» نزدیک به دو میلیون بشکه نفت را در بندر خوزه ونزوئلا بارگیری کرده است.
با این حال، شرکت نظارت مستقل «تانکر ترکرز»، که در تجزیه و تحلیل حرکت کشتی برای بیمه و تحقیقات مالکان کشتی تخصص دارد، با استفاده از تصاویر ماهوارهای نفتکش یانگ یونگ را شناسایی کرد.
سمیر مدنی، مالک این شرکت میگوید «تصاویر نشان میدهند که نام کشتی روی آن نقاشی شده، اما نفتکش به دلیل قوسهای سفید متمایز، موقعیت جرثقیلها روی عرشه و شکل قیف آن قابل شناسایی است.»
کریستین اینگرسلف، مدیر عامل شرکت مرسک، میگوید گسترش تحریمها به ایجاد «ناوگانهای جداگانه و بازارهای جداگانه موازی» منجر شده است. به گفته او، «برخی از کشتیها به طور پنهانی برای خدماترسانی به کشورهای تحریمشده کار میکنند، و گاه از شرایط مناسب بیمه هم برخوردار نیستند.»