بخش انگلیسی زبان صدای آمریکا نوشت مطلع شده که نماینده گرینلند در آمریکا با دستکم یک سفیر از جزایر اقیانوس آرام ملاقات کرده است تا اطلاعات بیشتری درباره فرآیند سیاسی که برخی معتقدند میتواند فرصتی برای این جزیره و واشنگتن ایجاد کند، به دست آورد.
دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، بارها علاقه خود به خرید یا در دست گرفتن کنترل گرینلند، واقع در مدار قطب شمال، ابراز داشته و بر اهمیت استراتژیک آن در اقیانوس منجمد شمالی که روسیه و چین در آنجا به سرعت در حال گسترش نفود خود هستند، تأکید کرده است.
آقای ترامپ ساعاتی پس از مراسم تحلیف خود در روز اول بهمن، بار دیگر تأکید کرد که کنترل ایالات متحده بر گرینلند یک ضرورت در حوزه «امنیت جهانی» است.
او گفت: «کشتیهای روسیه همهجا هستند. کشتیهای چین همهجا هستند، ناوهای جنگی. و [دانمارک] نمیتواند آن را حفظ کند.»
این موضوع مخالفت ساکنان جزیره گرینلند، دانمارک و اروپا را به همراه داشته است.
نمایندگان گرینلند در تماس صدای آمریکا با آنان، از اظهار نظر در مورد جلسه خود در خصوص قراردادهای کشورهای جزیره اقیانوس آرام با واشنگتن، معروف به پیمان انجمن آزاد (کوفا)، خودداری کردند.
این قراردادها دسترسی نظامی آمریکا به سه جزیره استراتژیک اقیانوس آرام، یعنی جمهوری جزایر مارشال، میکرونزی و جمهوری پالائو را در ازای کمک اقتصادی به آنها فراهم میکند.
جکسون سورام، سفیر میکرونزی در آمریکا، به صدای آمریکا گفت: این گفتگوها در پایان ماه ژانویه انجام شد و بر پرسشهای بنیادی در مورد «مفاد کمکهای اقتصادی، و همچنین امنیتی و دفاعی قراردادها» متمرکز بود.
الکساندر گری، رئیس دفتر شورای امنیت ملی در دوره اول ریاست جمهوری دونالد ترامپ که بر مسائل جزایر اقیانوس آرام کار میکرد، به صدای آمریکا گفت که سفرای جزایر اقیانوس آرام را تشویق به برگزاری این جلسات کرده است.
آقای گری در پاسخی کتبی به صدای آمریکا گفت: «ساکنان گرینلند خواستار استقلال از دانمارک هستند.»
او افزود: یک گرینلند مستقل، با جمعیت کوچک به سرعت تحت تسلط پکن و مسکو قرار خواهد گرفت و حاکمیت آن تضعیف خواهد شد.
روسیه پایگاههای خود در این منطقه را بازگشایی کرده و پکن بیش از ۹۰ میلیارد دلار در پروژههای زیربنایی در مدار قطبی شمال سرمایهگذاری کرده است.
آمریکا و دانمارک هم پایگاههای نظامی در گرینلند دارند.
الکساندر گری افزود: تسلط مسکو و پکن میتواند «تهدید استراتژیک منحصر به فردی» برای ایالات متحده باشد.
او گفت که قرارداد «کوفا»، به گرینلند امکان حفظ حاکمیت خود را میدهد و در عین حال به ایالات متحده نیز اجازه میدهد تا حفاظت از این حق حاکمیت را واقعا تضمین کند.
مته فردریکسن، نخستوزیر دانمارک، که بارها گفته است که گرینلند «فروشی نیست»، روز دوشنبه ۱۵ بهمن گفت که کپنهاگ از سرمایهگذاری نظامی بیشتر ایالات متحده در این جزیره استقبال میکند.
بر اساس این گزارش، برخی از تحلیلگران بر این باور هستند که نه آمریکا و نه گرینلند برای افزایش حضور نظامی ایالات متحده در گرینلند نیازی به امضای قرارداد «کوفا» ندارند.
در سال ۲۰۰۴ میلادی، ایالات متحده، گرینلند و دانمارک توافقنامهای امضا کردند که بر اساس آن، حضور نظامی آمریکا در گرینلند تنها به «پایگاه فضایی پیتوفیک» محدود شد و واشنگتن امکان دفاع موشکی و نظارت فضایی را پیدا کرد.
این توافقنامه هر «تغییر قابل توجه» در عملیات یا تأسیسات نظامی آمریکا در گرینلند را مستلزم مشورت میان واشنگتن، نوک و کپنهاگ میداند.
یک نظرسنجی که در سال ۲۰۱۹ میلادی انجام شد، نشان میدهد که بیش از دو سوم مردم گرینلند در مقطعی خواستار استقلال بودهاند.
با این حال، در نظرسنجی دیگری که در ماه ژانویه سال جاری توسط دو روزنامه در دانمارک و گرینلند منتشر شد، ۸۵ درصد گفتهاند که نمیخواهند بخشی از ایالات متحده باشند. اما در عین حال، ۵۵ درصد علاقه دونالد ترامپ به گرینلند را «یک فرصت» تلقی کردهاند.