لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲۱ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۷:۱۸

واکنش اتحادیه اروپا به سخنان ترامپ در مورد گرینلند: «عجیب» است


دونالد ترامپ، رئیس جمهوری منتخب آمریکا - ۱۹ دی ۱۴۰۳
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری منتخب آمریکا - ۱۹ دی ۱۴۰۳

اتحادیه اروپا روز چهارشنبه خودداری دونالد ترامپ رئیس‌جمهوری منتخب آمریکا از رد کردن احتمال حمله نظامی برای کنترل بر قلمرو خودمختار گرینلند متعلق به دانمارک را به‌عنوان «مسائل فرضی عجیب‌وغریب» رد کرد، اما اذعان کرد کشورهای اتحادیه اروپا در صورت حمله به این جزیره بسیار بزرگ، موظف به دفاع از آن خواهند بود.

ترامپ که قرار است ۱ بهمن (۲۰ ژانویه) سوگند دوره دوم غیرمتوالی ریاست جمهوری خود را یاد کند، روز سه‌شنبه در یک کنفرانس خبری از رد احتمال اقدام نظامی برای کنترل این جزیره غنی از منابع معدنی خودداری کرد. او تهدید کرده است در صورت خودداری دانمارک از واگذاری این قلمرو، تعرفه‌های سنگینی بر آن کشور اعمال خواهد کرد.

اتحادیه اروپا، بلوک ۲۷ کشوری مستقر در بلژیک که از مدت‌ها پیش متحد آمریکا بوده است، تلاش کرد وارد درگیری لفظی با ترامپ نشود و اعلام کرد که «منتظر همکاری» با دولت آینده ایالات متحده است.

در مورد خودداری ترامپ از رد کردن اقدام نظامی برای تصرف گرینلند، یک سخنگوی کمیسیون اروپا گفت: «ما در حال صحبت درباره مسائل فرضی عجیب‌وغریبی هستیم که مربوط به دولتی است که هنوز شروع به کار نکرده است.»

یک سخنگوی دیگر نیز گفت حاکمیت کشورها باید «به‌عنوان یک اصل اساسی» مورد احترام قرار گیرد.

در پاسخ به این پرسش که آیا گرینلند تحت پوشش بند دفاع متقابل اتحادیه اروپا که اعضا را به کمک به یکدیگر در صورت حمله متعهد می‌کند، قرار دارد، سخنگوی کمیسیون، پائولا پینیو، گفت که چنین است.

او افزود: «اما واقعا داریم درباره چیزی به شدت فرضی صحبت می‌کنیم که نمی‌خواهیم بیشتر از این وارد جزئیاتش شویم.»

آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه دولت جو بایدن رئیس جمهوری کنونی آمریکا نیز که به فرانسه سفر کرده، روز چهارشنبه در یک نشست خبری مشترک با همتای فرانسوی خود در پاریس گفت که صحبت در این باره اتلاف وقت است.

به گزارش رویترز، بلینکن گفت «آنچه درباره گرینلند مطرح شده، نظریه خوبی نیست. اما شاید مهم‌تر از آن این باشد که مشخصا چنین اتفاقی رخ نخواهد داد و به همین دلیل احتمالا نباید با صحبت درباره آن، وقت زیادی را تلف کنیم.»

گرینلند یک قلمرو خودمختار غنی از منابع معدنی و متعلق به دانمارک، یکی از اعضای اتحادیه اروپا، و یک قلمرو مرتبط به این بلوک اروپایی است.

ترامپ مدت‌ها است به‌صورت علنی درباره تصرف گرینلند صحبت کرده است و روز سه‌شنبه گفت: «ما برای اهداف امنیت ملی به گرینلند نیاز داریم» و استدلال کرد که دانمارک باید آن را برای «حفاظت از دنیای آزاد» واگذار کند.

علاوه بر منابع معدنی این جزیره، گرینلند به‌ویژه با ذوب شدن یخ‌ها در مناطق شمالی جهان به دلیل گرمایش زمین یک دروازه استراتژیک برای حمل‌ونقل دریایی در قطب شمال است.

ترامپ در شبکه‌های اجتماعی نوشت که به‌دست گرفتن احتمالی گرینلند از سوی آمریکا «معامله‌ای است که باید انجام شود» و عکس‌هایی از پسر ارشد خود، دونالد ترامپ جونیور، که روز سه‌شنبه در حال بازدید از گرینلند بود، منتشر کرد.

او اضافه کرد: «گرینلند را دوباره باعظمت کنیم.»

علاوه بر مخالفت اتحادیه اروپا، کشورهای عضو مانند آلمان و فرانسه نیز به‌صورت جداگانه این پیشنهاد رئیس‌جمهوری آینده آمریکا را رد کردند.

اولاف شولتس، صدراعظم آلمان، با ابراز شگفتی از اظهارات ترامپ گفت که شرکای اروپایی معتقدند که مصونیت مرزها یک اصل اساسی حقوق بین‌الملل است.

او به خبرنگاران گفت: «این اصل پابرجا است و بنیاد نظم صلح‌آمیز ما است.»

شولتس در بیانیه‌ای که به‌طور غیرمعمول صریح و در مدت‌زمان کوتاهی صادر شد، افزود: «در گفتگوهایم با شرکای اروپایی، نوعی فقدان درک نسبت به اظهارات اخیر از سوی ایالات متحده مشاهده شده است.»

شولتس تأکید کرد: «اصل مصونیت مرزها در مورد هر کشوری اعمال می‌شود، صرف‌نظر از اینکه در شرق یا غرب ما قرار دارد» و اشاره کرد که روسیه با حمله تقریبا سه‌ساله خود به اوکراین این اصل را نقض کرده است.

شولتس در بیانیه‌ای که به‌طور غیرمعمول صریح و در مدت کوتاهی صادر کرد، گفت: «در گفتگوهایم با شرکای اروپایی، نوعی عدم درک نسبت به اظهارات اخیر ایالات متحده مشاهده شده است.»

ژان-نوئل بارو، وزیر امور خارجه فرانسه، به رادیو فرانسه اینتر گفت: «اتحادیه اروپا به هیچ کشوری در جهان، هر که باشد، اجازه نخواهد داد که به مرزهای حاکمیتی آن حمله کند. ما قاره‌ای قوی هستیم و باید خود را بیش از پیش تقویت کنیم.»

بارو گفت که اعتقاد ندارد ایالات متحده به آن جزیره وسیع قطب شمال (گرینلند) که بیش از ۶۰۰ سال بخشی از دانمارک بوده است، حمله کند.

او اضافه کرد: «ما وارد دورانی شده‌ایم که شاهد بازگشت قانون هر کسی که نیرومندتر است (قانون زور)، هستیم. آیا باید مرعوب شویم؟ آیا باید نگران باشیم؟ به طور قطع نه.»

او گفت: «ما باید بیدار شویم و خود را از لحاظ نظامی تقویت کنیم تا در رقابت با دنیایی که قانون نیرومندترین در آن حاکم است، پیروز شویم.»

وزیر امور خارجه فرانسه گفت که معتقد است ایالات متحده «به طور ذاتی امپریالیستی نیست» و تأکید کرد که «معتقد نیست» این ویژگی در حال تغییر باشد.

XS
SM
MD
LG